Re: řemesník a zásoby ke konci roku
u mě si klienti popisují zezadu každého nákupu materiálu/spotřeby číslo faktury vydané, kde se toto spotřebovalo a byli tyto nákupy schopni obhájit před FÚ... ale předchozí účetní nemá ani rozepsáno, co pod tuto zásobu patří... myslela jsem, že je to nedokončená zakázka, ale vzhledem k tomu, že OSVČ nevystavoval za I.Q. žádné faktury, tak se mi to zdá podivné a hlavně OSVČ ani neví, že by nějaké zásoby ke konci roku měl... Proto se snažím přijít věci na kloub.. Je mi jasné, že tabulku v př. 1 DP FO je pouze informativní, tak snad nebude nějaký problém, když za letošní rok nebudu uvádět jako PS zásob nic (opravdu není žádný podklad, co sem spadá)...
I v daňové evidenci máte povinnost provést ke konci roku fyzickou a dokladovou inventuru majetku, pohledávek a závazků. Materiál je majetek a provádí se fyzická inventura toho, co během roku nespotřeboval nebo neprodal. Má povinnost vést skladovou evidenci a výsledek inventury, tedy konečný stav, uvést do tabulka D. Pokud má paragony a neví, kam materiál použil, má docela problém s daňovou uznatelností...hezký večer
paní v.e.n.d.y, toto já vím (u všech mých klientů je otázka prokazování daňové uznatelnosti vyřešena, ale toto je nový klient), ale jde o to, že OSVČ o žádném nespotřebovaném materiálu ke konci nic neví, jelikož všechny zakázky v daném roce zpracoval a vyfakturoval... takže nemá samozřejmě ani žádnou inventuru, protože nic nezbylo, ale předchozí účetní do tabulky D bohužel zapsala údaj a nemůžeme dohledat, co to je, protože žádné podklady k daňovému přiznání jeho účetní nedělala...
1) může se také jednat o drobný majetek, některé účetní ho v tabulce uvádí do zásob
2) máte za dotčené daňové přiznání zodpovědnost?
3) jste daňový poradce?
4) zaplatila Vám OSVČ za kontrolu tohoto daňového přiznání a za práce, které jdou nad rámec současné smlouvy o zpracování aktuální DE?
5) pokud ne, tak doporučuji staré problémy neřešit. Když dojde na lámání chleba, tak stará účetní od toho dá ruce pryč s tím, že se po ní někdo v DE rachtal a že ona již odpovědnost nenese. A kdo bude mít nakonec problémy?
to dělala "účetní-samouk"-i když v tomto případě se o účetní nemůže ani mluvit, takže to podle toho vypadá... doklady a přiznání předala, ale žádné konečné tiskové sestavy (neznám ani KS pokladny-tu nevedla), záznamní povinnost k DPH ani podklady k DPFO nedělala...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.