Re: Prac.sml.bez dokladu totožnosti
Děkuji za reakci.
Není to cizinec. Je to vzdálený rodinný příšlušník, který opravdu nemá OP. Byl ve výkonu trestu, není nikde hlášen, nenašel ani rodný list a proto mu nechtějí vystavit OP, jakoby neexistoval. Chtěli bychom ho příležitostně zaměstnat, protože pracuje dobře, ale nevíme, jak se v takovém případě postupuje.
Ani se mi tomu nechce věřit..... nemám s tímto žádné zkušenosti, ale určitě mu poradí na ÚP nebo někde na matrice, jak dostat duplikát svého rodného listu a pak mu OP udělají. Nemá ani kartičku pojišťovny? Určitě, když ho propouštěli, tak mu byl vydán nějaký doklad totožnosti.
Osobně bych do toho nikdy nešla. Znáte jeho osobní údaje? Kdo se Vám zaručí, že rodné číslo je správné pro případný odvod pojistného u DPP nad 10.000,-?
Jak prokáže svou totožnost při případné přepadovce SÚIP na nelegální zaměstnávání, když nemá ani OP, ani RL?
Pomozte mu nejprve tím, že mu pomůžete vyřídit doklady - matrika, opis RL, následně OP.
Do vězení snad nastupoval s OP, ne? Nemohl jen tak přijít, říct "já jsem Franta" a na základě toho ho zavřeli za mříže.
Tak on nenastupoval dobrovolně, nástupu trestu se vyhýbal, ale to je jedno.... S tím prokázáním totožnosti při přepadovce je to pravda. Bude na dohodu vypomáhat jen příležitostně , nad 10tis to nebude, čili půjde o daň z přijmu, jestli to dobře chápeme. Na matrice byl, tam mu řekli,že bez OP mu kopii RD nevystaví, protože nemůže prokázat, že je to opravdu on a OP mu nechtějí vystavit bez RL. Tím jeho snaha o získání dokladu o totožnosti skončila. Na ZP má dluh, takže nemá ani kartičku.
Našla jsem toto:
Nemám občanský průkaz. Budu ho po propuštění z výkonu trestu ihned potřebovat? Na koho se mám obrátit?
Z věznice máte být propuštěn s platnými doklady osobní totožnosti a potvrzením o propuštění z výkonu trestu. Dokladem osobní totožnosti je občanský průkaz. Ten je nezbytnou nutností pro vyřizování všech úředních záležitostí, zejména proto, abyste mohl podat žádost o dávky pomoci v hmotné nouzi a mohl se dát zaevidovat jako uchazeč o zaměstnání na úřadu práce. Pokud tedy občanský průkaz nemáte, neboť jste ho před nástupem výkonu trestu ztratil, byl Vám odcizen nebo byl zničen, anebo ho máte, avšak již skončila doba jeho platnosti, je potřeba se bezprostředně obrátit na sociálního pracovníka ve věznici a požádat ho o pomoc s vydáním nového občanského průkazu. V případě, že byste byl propuštěn, aniž byste měl platný občanský průkaz, je nutné ihned po propuštění požádat sociálního kurátora o pomoc s jeho vydáním, ale možnost získat další dávky kromě mimořádné okamžité pomoci, na které máte právo, je vyloučena, neboť občanský průkaz je nezbytnou náležitostí pro přiznání dalších dávek.
>Našla jsem toto:
>
>Nemám občanský průkaz. Budu ho po propuštění z výkonu
>trestu ihned potřebovat? Na koho se mám obrátit?
>
>Z věznice máte být propuštěn s platnými doklady osobní
>totožnosti a potvrzením o propuštění z výkonu trestu.
>Dokladem osobní totožnosti je občanský průkaz. Ten je
>nezbytnou nutností pro vyřizování všech úředních
>záležitostí, zejména proto, abyste mohl podat žádost o
>dávky pomoci v hmotné nouzi a mohl se dát zaevidovat jako
>uchazeč o zaměstnání na úřadu práce. Pokud tedy
>občanský průkaz nemáte, neboť jste ho před nástupem výkonu
>trestu ztratil, byl Vám odcizen nebo byl zničen, anebo
>ho máte, avšak již skončila doba jeho platnosti, je
>potřeba se bezprostředně obrátit na sociálního
>pracovníka ve věznici a požádat ho o pomoc s vydáním nového
>občanského průkazu. V případě, že byste byl propuštěn,
>aniž byste měl platný občanský průkaz, je nutné ihned po
>propuštění požádat sociálního kurátora o pomoc s jeho
>vydáním, ale možnost získat další dávky kromě
>mimořádné okamžité pomoci, na které máte právo, je vyloučena,
>neboť občanský průkaz je nezbytnou náležitostí pro
>přiznání dalších dávek.
>
OP určitě nedostal, na to jsme se ho ptali, před nástupem jej neměl. Je propuštěn už několik let, nevím, jak existoval, co dělal, o dávky nežádal....každopádně teď žádný doklad nemá. Děkuji za Vaši ochotu.
>
>
Někteří lidé jsou chopni fungovat (a docela šťastně) i bez znalosti svého rč...
Četla jsem případy, kdy někdo za někoho "vyřídil mu nové doklady" - (obvykle ze zištných důvodů, dědictví nebo tak, aby ho pak o ty peníze zase obral...) - ale plyne z toho, že to jde. Otázka je, jestli se ta námaha vyplatí, jestli dotyčný nové papíry opět nezašantročí....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.