Re: Obnovení výpovědi v nemocenském stav
Výpověď jste dala Vy, tudíž Vaše nemoc běh výpovědní doby, která byla od 1.4. do 31.5., nezastavuje.
Váš pracovní poměr skončil uplynutím výpovědní doby dne 31.5.2014.
V době nemoci se žádná výpověď "neobnovuje," ať Vám zaměstnavatel sdělí §, o který se opírá.
Mimochodem, je konec července, to zaměstnavateli začalo vadit po téměř dvou měsících, že neví, jestli ještě marodíte?
Na nemocenskou jsem šla z psychických důvodů, které bylo zapříčiněno chováním zaměstnavatelky vůči mé osobě. Také jsem na ní dala stížnost na Inspektorát práce pro krácení mzdy, neproplácení staré dovolené...je toho trochu více. Tak si teď myslím, že se snaží mě vykolejit a donutit mě k tomu, abych tam jela osobně. Z psychických důvodu to rozhodně nesmím udělat, protože bych byla na samém začátku léčby. Je možné, že se mi chce mstít :-(
Oznamte jim, že vzhledem k podané výpovědi a doběhlé výpovědní době Váš PP skončil 31.5.2014 a zažádejte o zaslání Potvrzení o zaměstnání (= zápočtového listu). Zaměstnavatel je povinen Potvrzení o zaměstnání vydat, nikoli zaslat, takže aby oni s tím neměli finanční náklady a Vy se nenervovala, přiložte jim obálku se známkou a Vaší nadepsanou adresou.
A nenechejte si namluvit, že Potvrzení o zaměstnání dostanete po skončení nemoci - nemoc se do "zápočťáku" už dávno nepíše - ani ta po skončení PP.
Moc Vám děkuji za tuto radu. Má zaměstnavatelky řekla mé snaše, že ZL mi nepošle, jelikož jsem stále na nemocenské. A jak to je pak s proplacením dovolené za loňský rok a letošní? Dle mých výpočtů by mi měla propratit 16 dnů dovolené z loňska a 5 dnů dovolené z letoška. Měla mi to proplatit po skončení výpovědní lhůty?
Ano, měla Vám to proplatit, je to zákonná povinnost - § 222 odst. 2 zákoníku práce: "Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru."
Zkuste ještě zavolat nebo zajít na místněpříslušnou OSSZ (dle sídla zaměstnavatele) a Vaši zdravotní pojišťovnu a zeptat se, jestli jste stále přihlášená k pojištění. Pokud zaměstnavatel tvrdí, že Váš PP trvá, pak byste měla být stále přihlášená k pojištění.
Z toho akorát to, že bude mít jistotu, že ji neodhlásili a nedostane za pár týdnů přípis ze zdravotní pojišťovny, že nemá plátce pojistného a dluží na pojistném.
Už na ni zaměstnavatel tlačil psychicky, že se sesypala, teď jí ještě dělá problémy se skončením pracovního poměru. Odhlášené pojištění, ačkoli zaměstnavatel tvrdí, že PP trvá, by mě vskutku nepřekvapilo. Když paní téměř 2 měsíce nepostrádali ... a najednou pátrají co s ní je = jestli ještě marodí.
Já to pro 123Evu shrnu. Pokud jste 31.3. předala výpověď (ale opravdu výpověď, ne návrh dohody o skončení pracovního poměru), tak Vaše výpovědní doba začala běžet od 1.4. a pracovní poměr skončil 31.5., bez ohledu na to, že jste celou výpovědní dobu promarodila. V den skončení pracovního poměru, tj. 31.5. Vám měli vystavit zápočťák (nejsou ale povinni Vám ho zasílat) a měli Vás odhlásit z OSSZ a ze ZP. Při zpracování mezd za květen Vám měli proplatit zbylou dovolenou a poslat Vám ELDP (a ten měli poslat i na OSSZ), uzavřený k 31.5.
Pokud chápu dobře, že stále ještě marodíte, tak jste měla své ZP po skončení pracovního poměru zaslat kopii neschopenky a zasílat kopie lístků na peníze, jako doklad, že stále marodíte a že po Vás Vaše ZP nemá chtít zdravotní pojištění, protože od 1.6. už nemáte zaměstnavatele.
>>>>Zkuste ještě zavolat nebo zajít na místněpříslušnou
>>>>OSSZ (dle sídla zaměstnavatele) a Vaši zdravotní
>>>>pojišťovnu a zeptat se, jestli jste stále přihlášená
>>>>k
>>>>pojištění. Pokud zaměstnavatel tvrdí, že Váš PP trvá,
>>>>pak
>>>>byste měla být stále přihlášená k pojištění.
>>>A co z toho? Zam-tel si třeba opravdu myslí, že PP
>>>neskončil (a paní neodhlásil), ale to není pravda.
>>Z toho akorát to, že bude mít jistotu, že ji
>>neodhlásili a nedostane za pár týdnů přípis ze
>>zdravotní
>>pojišťovny, že nemá plátce pojistného a dluží na
>>pojistném.
>
>
>Já to pro 123Evu shrnu. Pokud jste 31.3. předala
>výpověď (ale opravdu výpověď, ne návrh dohody o skončení
>pracovního poměru), tak Vaše výpovědní doba začala běžet
>od 1.4. a pracovní poměr skončil 31.5., bez ohledu na
>to, že jste celou výpovědní dobu promarodila. V den
>skončení pracovního poměru, tj. 31.5. Vám měli vystavit
>zápočťák (nejsou ale povinni Vám ho zasílat) a měli
>Vás odhlásit z OSSZ a ze ZP. Při zpracování mezd za
>květen Vám měli proplatit zbylou dovolenou a poslat Vám
>ELDP (a ten měli poslat i na OSSZ), uzavřený k 31.5.
>Pokud chápu dobře, že stále ještě marodíte, tak jste
>měla své ZP po skončení pracovního poměru zaslat kopii
>neschopenky a zasílat kopie lístků na peníze, jako
>doklad, že stále marodíte a že po Vás Vaše ZP nemá chtít
>zdravotní pojištění, protože od 1.6. už nemáte
>zaměstnavatele.
§ 313 ZP neříká vyhotovit, ale vydat potvrzení o zaměstnání. Několik OIP potvrdilo (stejně jako Ústav pro jazyk český AV), že slovo vydat v tomto případě neznamená pouze vystavit, ale dát ze své sféry, tj. poslat, pokud není osobní předání možné.
VH píše "pokud není osobní předání možné". V případě Vaší předchůdkyně nebylo možné tomu zaměstnanci ZL vydat, nemohl si ho převzít? Ale je fakt, v případě 123Evy to možné nebylo, když byla v den skončení prac. poměru nemocná, takže jí ho měli poslat. Souhlasím.
Můžeme nějakou radou pomoci tazatelce, co by měla nyní udělat dál?
Požádat písemně zaměstnavatele o vydání Potvrzení o zaměstnání.
V případě, že Potvrzení nevydá, podat žaloba o vydání potvrzení o zaměstnání.
Ale co s nevyplacenou náhradou za nevybranou dovolenou?
A hlavně - jak se vypořádat s požadavkem zaměstnavatele, o kterém psala tazatelka na začátku?
Našla jsem na netu:
http://www.pravnik.cz/vzory-smluv/i-91-zadost-o-vydani-potvrzeni-o-zamestnani.html
Zaměstnavatel:
název (nebo jméno a příjmení)
sídlo (místo podnikání)
identifikační číslo
Žadatel:
jméno, příjmení
datum narození
Dne .......... skončil pracovní poměr, na základě kterého jsem u Vás vykonával práci ............. . Po skončení zaměstnání jste jako zaměstnavatel v souladu s § 313 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. povinen vydat mi potvrzení o zaměstnání. O vydání tohoto potvrzení jsem opakovaně žádal, přesto mi dosud vystaveno nebylo.
S ohledem na to, že potvrzení o zaměstnání potřebuji k vyřizování záležitostí po skončení zaměstnání, Vás tímto žádám, aby mi bylo potvrzení doručeno na shora uvedenou adresu nejpozději do .............
V případě, že mé žádosti nevyhovíte, se budu nároku domáhat soudní cestou žalobou o uložení povinnosti na vydání potvrzení o zaměstnání.
V ............................... dne .................
podpis
Děkuji Vám za rady. Chtěla jsem ještě napsat, že zaměstnavatel můj nemocenský lístek dostal. Sestra od mého obvodního lékaře říkala, že to mám zasílat na OSSZ, za tento měsíc pro jistotu ofotím a zašlu i zaměstnavateli.
A teď mám ještě jednu otázku: zaměstnavatel mi poslal výplatní lístky za duben, květen a červen a vypočítává mi tam nějaké ošetřovné???? tomu už opravdu nerozumím, přeci když už mě platí nemocenskou OSSZ, tak zaměstnavatel mi nemůže vykazovat žádný příjem.
ošetřovné v květnu a červnu ? Tak tomu teda taky nerozumím. V dubnu byste měla mít náhradu mzdy za 7 prac.dnů (tedy pokud jste měla mít směnu), ale v květnu a červnu už nic. Nehledě na to, že v červnu už nejste jejich zaměstnanec, takže ani červnovou výplatní pásku by vám posílat neměli.
Sestra neměla pravdu, lístky na peníze se posílají prostřednictvím zaměstnavatele.
Marodíte od 1.4., takže za duben jste měla dostat za první 2 týdny nemoci náhradu mzdy od zaměstnavatele. Přišly vám na účet peníze?
Za květen jste měla dostat zaplacenou nevybranou dovolenou. Nebude to za letošek 5 dnů. Odpracovala jste od 1.1. do 31.3. 60 dnů nebo jste byla nemocná?
Ošetřovné je dávka nemocenského pojištění, tu platí OSSZ, na výplatním lístku se žádná částka nemůže objevit. Maximálně ve dnech nebo v hodinách, pokud zadali ošetřovné omylem místo nemoci.
V červnu už jste nebyla zaměstnancem, výplatní pásku už neměli vystavovat. Napište jim, že výpověď, kterou jste podala dne 31.3., je platná a o její neplatnosti může rozhodnout jedině soud.
>>>to, že jste celou výpovědní dobu promarodila. V den
>>>skončení pracovního poměru, tj. 31.5. Vám měli
>>>vystavit
>>>zápočťák (nejsou ale povinni Vám ho zasílat) a měli
>>>Vás odhlásit z OSSZ a ze ZP. Při zpracování mezd za
>>>květen Vám měli proplatit zbylou dovolenou a poslat
>>>Vám
>>>ELDP (a ten měli poslat i na OSSZ), uzavřený k 31.5.
>>>Pokud chápu dobře, že stále ještě marodíte, tak jste
>>>měla své ZP po skončení pracovního poměru zaslat
>>>kopii
>>>neschopenky a zasílat kopie lístků na peníze, jako
>>>doklad, že stále marodíte a že po Vás Vaše ZP nemá
>>>chtít
>>>zdravotní pojištění, protože od 1.6. už nemáte
>>>zaměstnavatele.
>>
>>Děkuji Vám za rady. Chtěla jsem ještě napsat, že
>>zaměstnavatel můj nemocenský lístek dostal. Sestra od
>>mého
>může rozhodnout jedině soud.
Doposud jsem do této debaty nezasahovala, ale přesto si dovolím reagovat. Kdoví, jak to všechno bylo. Cituji tazatelku : Na nemocenskou jsem šla z psychických důvodů, které bylo zapříčiněno chováním zaměstnavatelky vůči mé osobě. Také jsem na ní dala stížnost na Inspektorát práce pro krácení mzdy, neproplácení staré dovolené...je toho trochu více.
Taky jsem si před několika léty prošla maratónem psychických problému a věřte mi, pokud je člověk psychicky na tom špatně, v žádném případě, zdůrazněji v žádném případě, nemá sílu něco řešit, člověk je rád že přežije den.
Nezlobte se, ale budí to ve mě dojem, že jste si s nadřízenou nesedly a teď mezi sebou vedete válku. Psychicky jste na tom asi tak špatně nebyla, když jste podávala stížnost na IP. Takže se budu opakovat ,,kdoví, jak to všechno bylo,,. Přeji vám pěkný den.
Milá paní,
nemáte právo mě soudit, u svého zaměstnavatele jsem pracovala dlouhých osm let a svou práci jsem vykonávala tak jak se na správného zaměstnance má. Vždy jsem své zaměstnavatelce vyhověla a pomohla. Já tady psala, aby mi zkušení lidé poradili, jak mám postupovat s těmito problémy, které teď jsou a Vy mě tady soudíte! Né všichni zaměstnavatelé jednají podle zákonem daných povinnosti a práv. Takže takových "soudů" se příště vyhněte, když člověka neznáte.
Milá paní, tady jste na diskusním fóru, kde se může stát, že se vám všechny odpovědi nebudou úplně líbit. Každý má právo zde říci svůj názor, pokud dodržuje pravidla.
Ale na vašem míste bych byla spokojená, dostala jste opravdu mnoho dobrých rad.....v rámci zdejších omezených možností.
Asi Vám to musíme vysvětlit do podrobna: se všemi těmi útrapami pomáhám své mamince a píšeme tohle spolu. Máte pravdu, že sama by nebyla schopná tohle řešit. Nejspíš jsme to měly napsat hned na začátku, aby někteří lidé tady nevypisovali své "soudy"
Ale každopádně bychom chtěly poděkovat všem zúčastněným, kteří nám poradili, protože jak se říká...víc hlav, více ví...
Všem přejeme krásný víkend. Eva a Anna F.
Já jsem teda nepochopila, proč zaměstnavatelka Vaší maminky trvá na tom, že její pracovní poměr neskončil doběhnutím výpovědní doby. Přestože jsou spolu tak na nože, chce, aby tam byla nadále zaměstnaná? Tomu nerozumím, o co jí vlastně jde.
Každopádně platí, co jsem Vám psala výše, pokud dala maminka výpověď a má v ruce potvrzené převzetí v březnu, pracovní poměr skončil už 31.5., měla být proplacená zbylá dovolená a zaslaný ZL i ELDP.
Dejte vědět, jak to všechno dopadlo.
Včera jsem byla s maminkou na Úřadu práce a také na OSSZ v Ově a potvrdili mi tam všechno co se tady psalo. Zrušit Výpověď zaměstnavatel nemůže tohle může jedině soud. Napsala jsem plnou moc, nechala notářsky ověřit a dneska odpoledne tam za ní jedu, tak jsem zvědavá jaká bude odezva. Napsala jsem dopis ve kterém trváme na konec výpovědní doby k 31.5.2014, rovněž jsem ji tam zažádala o proplácení zbylé dovolené na kterou má mamka nárok, a také jsem jí upozornila na to, že když mamka nechodí do práce a má nemocenskou celé měsíce, tak jí nemůže počítat výplaty a z toho strhávat exekuci....což ona udělala za pátý a šestý měsíc.
Tak jsem se dneska obrnila pevnými nervy a odpoledne hurá na to :-)
Děkuji Vám za podporu a písnu jak jsem dopadla.Anna
PS: ona se jí mstí za to, že jsme výpověď nedali jí, ale druhému jednateli společnosti.
Dobrý den,
tak jsem včera byla u zaměstnavatelky své mamky a ona byla jak "máslíčko" omlouvám se za to slovo, ale jinak se to napsat nedá, protože je to arogantní, sobecká, zlá žena, která jak jsem tam byla naposledy mě častovala nadávkami a vyhazovala mě...tak to víte, byla jsem překvapená, že se mnou jedná vpohodě a v klidu.
Každopádně pořád si stála za svým, že výpověď mamky je neplatná, já jí vše vyvrácela a dokonce jsem do dopisu, který jsem jí dala napsala i lidi z ÚP a OSSZ s kterýma jsem jednala. Dneska ráno mi volala, že její právnička jí to špatně řekla a že tedy mamčina výpověď je platná. Takže jsem si oddychla, zápočťák pošle a ELDP také a dovolenou proplatí rovněž.
Jenže jsem narazila na další problém, na základě výplatnic, které mamce poslala za poslední tři měsíce jsem zjistila, že jí na exekuci srážela více než měla. Co teď s tím???? Mám totiž reálné obavy, že jak jí bude proplácet dovolenou, ta tu exekuci jí opět vypočítá špatně :-(
Je to hrůza, jeden problém vyřešen a druhý na světe.
Anna F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.