Re: Návrat z RD, výpověď
No já teda nevím, ale žádný zákonný důvod pro převedení tam není, spíše vy máte překážku na straně zaměstnavatele, protože její práce je zrušena, takže podle mne by měla být doma na překážkách v práci a placena průměrem.
Protože pokud ji bez zákonného důvodu převedete na jinou práci, tak potom by měla být dohoda o změně pracovní smlouvy na jiný druh práce .
Nebo se pletu ?
Nevím, zda je moje úvaha správná. Ale domnívám se, že v případě, že zaměstnankyně dostala výpověď dle § 52c, stala se nadbytečnou a zaměstnavatel ji nabídl jinou práci, kterou ona přijala, pak není již nadbytečná a zaměstnavatel ji musí přidělovat práci dle smlouvy (předpokládám, že byla provedena dohoda o změně, když vykonává jinou práci). Uvidíme, co na to poví právníci.
>>>>>>>>>Dobrý den, řeším prvně případ, kdy se zam-kyně vrací
>>>>>>>>>z
>>>>>>>>>RD po šesti letech a její místo je zrušeno. Předběžně
>>>>>>>>>jsme se se zam-kyní dohodli, že bude vykonávat jinou
>>>>>>>>>práci než uběhne výpovědní lhůta. Můj dotaz zní: musí
>>>>>>>>>mít stejný plat jako měla před nástupem na MD (tzn.
>>>>>>>>>že
>>>>>>>>>bychom ji museli doplácet do výše před) nebo bude
>>>>>>>>>dostávat plat, který odpovídá té nové funkci? Děkuji
>>>>>>>>>za
>>>>>>>>>radu.
>>>>>>>>Myslíte plat nebo mzdu?
>>>>>>>
>>VH nebo Pája. Jenže s věčným mazáním příspěvků se
>>obvykle bojím jméno napsat do nadpisu.
>
>Nevím, zda je moje úvaha správná. Ale domnívám se, že
>v případě, že zaměstnankyně dostala výpověď dle § 52c,
>stala se nadbytečnou a zaměstnavatel ji nabídl jinou
>práci, kterou ona přijala, pak není již nadbytečná a
>zaměstnavatel ji musí přidělovat práci dle smlouvy
>(předpokládám, že byla provedena dohoda o změně, když
>vykonává jinou práci). Uvidíme, co na to poví právníci.
Pořád nad tím přemýšlím a myslím, že moje včerejší úvaha je správná. Nabídli jste zaměstnankyni jinou práci, kterou ona přijala, tudíž nemůžete dát výpověď pro nadbytečnost. Pokud její místo zaniklo, měli jste ji nechat po dobu výpovědní doby sedět doma na překážkách. Být zaměstnankyni, bránila bych se proti neplatné výpovědi.
Taky to tak vidím, nikde jsem nenašla možnost ji na výpovědní dobu zařadit na jinou práci, jestliže ta práce bude i po jejím odchodu nadále trvat.
Možná je zaměstnankyně hodně chytrá, někde se radila a souhlasí s prací proto, že potom bude trvat na dalším zaměstnání, protože práce pro ni vlastně je.
Já bych se do toho bez porady s právníkem nepouštěla, nechala bych ji doma na překážkách ze strany zaměstnavatele, k tomu její souhlas nepotřebuje.
Re: prosíme VH nebo páju...
Pokud by práce trvala opravdu jen ty 2 měs. výpovědní doby, tak by možná šlo sepsat dohodu, že na výpovědní dobu se zařazuje s jejím souhlasem na jinou práci. Ale já s tím teda zkušenost nemám a přijde mi to takové kostrbaté. Chtělo by to opravdu právníka, bez jeho rady bych se do toho nepouštěla.
Tazatelka píše, že ji nabídli jinou práci. Takže by měla být sepsána dohoda o změně a na tuto práci již není nadbytečná. Mohli sjednat PP na dobu učitou, tím pádem PP bude ukončen posledním dnem sjednané doby a o výpovědi nemůže být řeč. Anebo změnili jenom prac. zařazení a PP zůstal na dobu neurčitou.
No já s vámi plně souhlasím, jen právník by nám mohl osvětlit zda lze a jak to provést, aby po oboustranném souhlasu mohla ve výpovědní době pracovat, bez toho aby došlo k nějaké změně ohledně skončení PP a vyplacení odstupného. Jak jsem už psala, já bych do toho bez právníka nešla, nechala bych doma na překážkách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.