Re: OSVČ - účetní bez praxe
>>>>>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda není nějaký
>>>>>>způsob získání ŽL účetní bez 5ti-leté praxe....
>>>>>>slyšela
>>>>>>jsem, že se to dá nějak s ručitelem.... prosím o
>>>>>>radu,
>>>>>>nebo nějaké informace. Děkuji
>>>>>
>>>>>Zákon 455/1991 Sb.
>>>>>§ 11
>>>>>
>>>>>Ovšem ani s odpovědným zástupcem se § 5 a § 2950 NOZ
>>>>>nevyhnete
>>>>
>>>>děkuji, přesně tohle jsem hledala.
>>>>A nemáte s tím někdo zkušenosti?
>>>Tím myslíte s odpovědným zástupcem?
>>>Nebo se způsobenou škodou a odpovědností podnikatele
>>>za škodu, pokud se "prohlásím za odborníka".
>>
>>myslím s odpovědným zástupcem
>
>Já bych se spíše bála toho druhého, pokud nemáte
>opravdu žádné zkušenosti.No právě, docela by mě zajímalo, který "sebevrah" dnes bude někomu dělat odpovědného zástupce v oboru účetnictví.
No tak každý nějak začínal, já osobně jako přidržtaška svojí maminky-účetní, od které jsem se pár let učila, než jsem se osamostatnila. Zdejší přispěvatelky se Vám pravděpodobně snaží naznačit, že dnes dělat jako OSVČ účetní, díky novému občanskému zákoníku, je dost "o hubu" a já osobně bych si dovolila podotknout, že ta 5-ti letá praxe není v živnostenském zákoně jen tak zbytečná buzerace, že to má svůj smysl.
Přidávám se do debaty spíš se zkušeností - malá firmička nebo snaživý podnikatel OSVČ je to nejhorší, co může zvláště začínající účetní, potkat. Mají příšerné nápady a musíte znát všechno a řešit neustále nějaké problémy. A samozřejmě za co nejmenší peníz. Dejte si pozor...
>>>>>>>>>>>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda není nějaký
>>>>>>>>>>>>způsob získání ŽL účetní bez 5ti-leté praxe....
>>>>>>>>>>>>slyšela
>>>>>>>>>>>>jsem, že se to dá nějak s ručitelem.... prosím o
>>>>>>>>>>>>radu,
>>>>>>>>>>>>nebo nějaké informace. Děkuji
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>Zákon 455/1991 Sb.
>>>>>>>>>>>§ 11
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>Ovšem ani s odpovědným zástupcem se § 5 a § 2950 NOZ
>>>>>>>>>>>nevyhnete
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>děkuji, přesně tohle jsem hledala.
>>>>>>>>>>A nemáte s tím někdo zkušenosti?
>>>>>>>>>Tím myslíte s odpovědným zástupcem?
>>>>>>>>>Nebo se způsobenou škodou a odpovědností podnikatele
>>>>>>>>>za škodu, pokud se "prohlásím za odborníka".
>>>>>>>>
>>>>>>>>myslím s odpovědným zástupcem
>>>>>>>
>>>>>>>Já bych se spíše bála toho druhého, pokud nemáte
>>>>>>>opravdu žádné zkušenosti.No právě, docela by mě
>>>>>>>zajímalo, který "sebevrah" dnes bude někomu dělat
>>>>>>odpovědného zástupce v oboru účetnictví.
>>>>>
>>>>>No to je přesně řečeno.
>>>>Pro Alirez, tušite že v okamžiku, kdy budete
>>>>vystupovat jako odborník na účetnictví a uděláte
>>>>chybu, může a
>>>>pravděpodobně bude klient po Vás požadovat uhradit
>>>>veškerou vzniklou škodu?
>>>
>>>to samozřejmně vím, skušenosti s účetnictví mám, jen
>>>nesplňuji podmínku 5ti-leté praxe, tak hledám
>>>možnost,
>>>jak to obejít...
>>
>
>jsem na mateřské a chtěla bych to jen na vedlejší
>živnost, takže žádné velké akce nechystám, spíš jednu dvě
>malé firmičky...
Pokud nechcete být účetní na plný úvazek, tak se do toho nepouštějte.
Vůbec Vám to nestojí za těch pár korun přivýdělku.
Jen za literaturu, kterou si budete muset koupit, abyste aspoň trochu obstála utratíte řádově víc, než jen pár tisícikorun. Čas studia, abyste byla v obraze vůbec nepočítám.
A i taková malá firmička Vám dá zabrat, protože chtějí i daně.
Začínali, jako pomocná účetní ve větší firmě, kde jsem do nekonečna sčítala nějaké papíry, zakládala do šanonů a chodila pro svačinu - ale dívala jsem se a poslouchala. A učila se. Myslím si, že u paní je to sladká nevědomost, co všechno by se mohlo stát, proto varujeme, ale je to na ní....
Dobrý den, nezlobte se, že Vám do toho skáču, ale když se tu rozjela takováto debata, nemohly byste, prosím, přidat různé zkušenosti a svoje začátky, prosím? Zajímá mě, čím tak musí účetní projít, aby mohla pracovat samostatně jako OSVČ. Protože když nastoupíte do větší společnosti, děláte jenom, jak poznamenala paní výše, "přidrtašky". :) takže získáte zkušenost třeba jen jako fakturantka nebo pomocná účetní, ale jak se dostat i jinam? Rozvinout vzdělání (dalším studiem) a zkusit to jinde? Jak se třeba taková fakturantka může dostat ke mzdám? Doufám, že jsem se vyjádřila trochu srozumitelně, prostě hledám způsob, jak se toho naučit co nejvíc a nezůstat např. u fakturace.
Děkuji za odpovědi!!!
já začínala opačně , hnedle po škole ( úřad práce dal zaměstnavateli dotaci :-) bez praxe. do firmy jako všeobecná účetní, dvě s.r.o. , jedna tedy jen maličká, plus jedno sdružení bez právní subjektivity. Účto do té doby dělala sekretářka - odchod na mateřskou - s výpmocí majitelovy matky. Nebylo od koho se učit. objednala jsem si časopisy, 1x ročně školení dph( zase moc toho majitel platit nechtěl ) . nejvíc se dozvím studiem zdejších dotazů. dnes vidím, kde všude jsem udělala chyby, a což teprv ty, o kterých nevím.
tuto cestu šoků snad ani nedoporučuji :-)
Já účetnictví naostro začala dělat teprve od tohoto roku. Do teď jsem ho znala jen ze SŠ, ze které jsem 8 let pryč a vždy jsem tvrdila, že v životě to dělat nebudu. :-) Pak mi dal šéf šanci, abych účetnictví vedla namísto externí účetní (do teď jsem asi jen rok fakturovala, objednávala a chystala podklady pro mzdy a prostě to, co bylo právě potřeba). A tak jsem absolvovala jeden kurz na všeobecné účetnictví (jako opakování od školních let) a druhý na mzdové. Teď tedy účtuji malé s.r.o. a dělám mzdy 7 lidem včetně exekucí! Hledám spoustu věcí v minulých letech, co tam nenajdu, hledám tady. Vše se vlastně učím za pochodu a hlavně jsem mu strašně vděčná za tu šanci co mi dal a taky Vám, za ty skvělé rady, co tady dáváte.
S nostalgií vzpomínám na časy, kdy člověk mohl jít a podívat se, jak se něco dělalo v minulých letech. Maximálně se měnily procenta nebo nějaké hranice. Pamatujete, jak byl zákon o DPH jasný a srozumitelný, když se s tím začínalo?
Mám za sebou cestu od fakturantky ke mzdám. Byla dlouhá a klikatá, ale každá zkušenost se časem zúročí.
já začínala v roce 1996 po matuře na gymplu (žádné účto ve škole jsem neměla) jako "přidržtaška" v kanceláři střední školy, byla tam ekonomka a účetní - obě v předdůchodovém věku. Účto znaly ale práce na PC jim moc nešla, takže mi zadaly práci a já to "házela" do pc. samozřejmě mě zajímalo co a proč tam dávám, tak jsem si udělala za své penízky kurz podvojka. Ve školství nebylo moc peněz, víc jsem projezdila než vydělala, ale praxe po škole to byla fajn. Pak jsem v roce 1999 nastoupila do soukromé česko-německé firmy jako výpomoc pro hlavní účetní, prošla jsem si tam vším kromě mezd (to vždy dělala jen mzdovka), no a po pár letech (v roce 2006) jsem se propracovala na pozici hlavní účetní - ale pořád bez účtování mezd. Pak když si německé vedení v roce 2008 usmyslelo dělat si účto samo v německu, tak jsem to zabalila a šla dělat do ryze české firmy jako normální účetní, no a v roce 2011 jsem po odchodu hlavní účetní do důchodu převzala její pozici.
Chce to trpělivost, snahu se učit i jiné věci, případně zaskočit na jiném oddělení během dovolených.
Od roku 2009 dělám i jako osvč.
Děkuji za odpověď. :) A mzdy jste se teda naučila sama? U nás je to malinko problém, jsme sice menší firma, ale nadřízená si dělá sama daň. přiznání, mzdy, odpisy atd. Jakousi teoretickou znalost ještě ze školy mám, ale ta je mi bez praxe k ničemu...
Mzdy jako osvč sice dělám, ale jen v jedné firmě a to jenom 5 zaměstnanců bezproblémových, s měsíční mzdou :-)
zakže zatím žádné špeky, ale pokud si s něčím nejsem jistá, máme v práci 2 mzdovky tak jdu na poradu k nim. Firma kde dělám je auditovaná, tak občas tahám rozumy i od auditorů.
Ale jinak jsem v podstatě samouk.
Já jsem měla příležitost jít pracovat jako všeobecná + mzdová účetní hned po škole v roce 1996. Ale práci jsem nevzala, jelikož se mi při pohovoru nezdálo, že nebyl nikdo z účetních v kancelářích a nikdo by mi ani nepředal účto.. Nezdálo se mi to a nakonec jsem udělala dobře, že jsem práci nevzala, jelikož jsem později zjistila, že majitele a účetní, která nastoupila namísto mě, firmu vytunelovali a dostali podmínku. Namísto toho jsem pracovala nejprve jako asistentka a po po 4 letech jsem se dostala do účetní firmy, také jako asistentka. Jelikož mě účto vždy bavilo a chtěla jsem tuto práci dělat, tak jsem si postupně šla za svým snem. V účetní firmě jsem měla perfektní kolegyně, které se mi o přestávkách věnovali a ukazovali mi, jak se účtuje na PC (ve škole jsme měli jen papír a "T"), co je zapotřebí k pořízení majetku atd.atd. včetně mezd.. Hooodně mi to dalo. :-) A protože se účetní firma stěhovala mimo Brno, tak jsem riskla a našla si práci v malilinkaté firmě jako účetní (věděla jsem, že se můžu kdykoliv obrátit na kolegyně z účetní firmy, které mi kdykoliv ochotně poradili).. V novém firmě, kde jsem již pracovala jako účetní mě pěkně zaučili na práci s SW. Chvilku jsem tam vydržela, ale jelikož po mě firma začala požadovat i jiné práce než účetní (prodej produktů), našla jsem si jiného zaměstnavatele a tam jsem doted (cca 11 let). Na ŽL jsem začala pracovat 5 let dozadu vedle zaměstnání. Určitě bych jako účetní nešla pracovat bez praxe po škole, protože ze školy se zná jen teorie, ale praxe je o něčem jiném..
Nejlepší ohodnocení je pro mě pochvala od auditora a také kontroly z FÚ, které zatím vždy dopadly výborně (teď to musím zaklepat).. :-)
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.