Re: Oprava faktury - přiznat dph datem d
To ano ale vystavuji na základě přejímky potvrzené odběratelem.
Vím, že to není správný postup, ale nic jiného jsem nevymyslela. Je to tak, že přepravíme zboží, firma nám zašle 70 % ceny dle množství na dodacím listu. Až poté když po přejímce zkontrolují množství, vyfakturujeme zbytek. Množství se liší, takže dopředu neodhadnu jaká bude celková faktura. Může s tím být asi problém, ale je to větší firma a prý to takto funguje se všemi dodavateli.
První faktura je vystavena jen odhadem a pak to dofakturováváte dle skutečnosti?
Pokud obě faktury stihnete vystavit v jednom měsíci, neměl by být s DPH a včasným odvodem DPH na výstupu problém.
(ODD byste vystavovala, kdybyste v 1. fa vyfakturovala zboží více než bylo skutečně dodáno a bylo by v řádném přiznání dle §42 ZDPH, kdybyste mohli prokázat, že zboží bylo vráceno.
Nebo pokud byste neprokázali vrácení části zboží, znamenalo by to, že 1.fa byla vystavena chybně, pak ODD by byl vystaven dle §43 a DPH byste si správně mohli vzít zpět dodatečným př. k DPH až by ODD obdržel dodavatel.)
>>>>Dobré odpoledne,
>>>>chtěla bych poprosit zda fakturuji správně. Pro
>>>>odběratele dovezeme zboží, to zaplatí částečně a
>>>>zbytek
>>>>vyúčtujeme v průběhu několika týdnů tím, že udělám
>>>>opravný
>>>>daň. doklad. Datumy uzpůsobuji tak, aby duzp bylo
>>>>datum dodání zboží. Dph přiznáváme tímto datumem a
>>>>nečekáme na potvrzení odběratele. Je to tak správně?
>>>>Děkuji
>>>
>>>1. Na základě čeho budete vystavovat ODD, když zboží
>>>bylo dodáno? pouze nebylo zaplaceno....
>>
>>To ano ale vystavuji na základě přejímky potvrzené
>>odběratelem.
>>Vím, že to není správný postup, ale nic jiného jsem
>>nevymyslela. Je to tak, že přepravíme zboží, firma
>>nám
>>zašle 70 % ceny dle množství na dodacím listu. Až
>>poté
>>když po přejímce zkontrolují množství, vyfakturujeme
>>zbytek. Množství se liší, takže dopředu neodhadnu
>>jaká
>>bude celková faktura. Může s tím být asi problém, ale
>>je to větší firma a prý to takto funguje se všemi
>>dodavateli.
>
>První faktura je vystavena jen odhadem a pak to
>dofakturováváte dle skutečnosti?
>Pokud obě faktury stihnete vystavit v jednom měsíci,
>neměl by být s DPH a včasným odvodem DPH na výstupu
>problém.
>(ODD byste vystavovala, kdybyste v 1. fa vyfakturovala
>zboží více než bylo skutečně dodáno a bylo by v řádném
>přiznání dle §42 ZDPH, kdybyste mohli prokázat, že
>zboží bylo vráceno.
>Nebo pokud byste neprokázali vrácení části zboží,
>znamenalo by to, že 1.fa byla vystavena chybně, pak ODD by
>byl vystaven dle §43 a DPH byste si správně mohli
>vzít zpět dodatečným př. k DPH až by ODD obdržel
>dodavatel.) opravuji odběratel.
Ano, přesně tak. 1. faktura je odhadem a proto je placeno jen těch 70% z odhadu. A poté vezmou skutečné množství (až když k tomu mají údaje), odečtou to co zaplatili a my jim fakturujeme rozdíl. Jsme naštěstí čtvrtletní plátci, takže dph stíháme odvádět ve správném období i když někdy tedy trnu, jestli včas přijdou od nich podklady.
Vystavuji ODD jakoby plusovou fakturu, protože další fakturu bez podkladů vystavit nemůžu. Proto řeším ODD, myslíte že je to špatně? Děkuji
Správně to není, protože plusové ODD lze dle ZDPH vystavit jen na zvýšení základu daně dle §36 a 36a, a to není váš případ.
Nevím jaké podklady máte na mysli. Proč nemůžete vystavit druhou fakturu a k němu dodací list? Např. Na základě jedné objednávky může být vystaveno více faktur...
A jéé tak to mě mě nenapadlo. Takže to mám asi špatně několik ODD to vypadá :-( I když někdy se zvýší i základ daně v případě, kdy je větší přejímka než byla původní odhadnutá. Tak teď nevím jak z toho. Ano měla jsem na mysli dodací listy atd. ale spíš by byl problém jak jsem psala výše v těch datumech. Takhle ty ODD mám jinou řadou, takže datumy snadno přečísluji tak, aby to vycházelo. Budu to muset ještě asi s někým probrat, takhle na dálku se to těžko popisuje, ať z toho není nějaký malér.
Jen teď přemýšlím, co by hrozilo za ty špatně vystavené ODD, jestli je i nějaký postih, když vlastně dph a vše bylo odvedeno jak má.
Děkuji moc
Postih žádný. Fakturu, pokud má všechny náležitosti daňového dokladu si můžete nazvat jak chcete, dokladových řad na faktury také můžete mít dle vašeho uvážení ( např. pro tohoto odběratele můžete mít zvláštní dokladpovou řadu faktur,, aby vám souhlasily datumy a čísla faktur nešla na přeskáčku). Jen nazývat fakturu zákonným označením ODD, když se o ODD v pravém smyslu nejedná je zavádějící. FÚ může ODD více zkoumat a vy muset více vysvětlovat. Hezký víkend :)
Nemáte za co, třeba někdo jiný bude mít ještě jiný nápad jak to celé zjednodušit. Také Vám přeji hezký víkend.
Pozn. FÚ vysvětlíte, ale zbytečně upozorňujete na to, že není vše tak jak by mělo být, i když ke správnému výsledku se dostanete. Stačí si např. zavést samostatnou dokladovou řadu na faktury tohoto odběratele, abyste datumy u jeho jednotlivých faktur měli za sebou a nevstupovaly vám tam jiné faktury pro ostatní odběratele, kterým dodáváte zboží a fakturujete ve standardním režimu.
Jako by vystavit zálohovou fakturu a potom celkovou? To jsem také přemýšela, jenže to už by byla celk. faktura vystavena třeba o měsíc a půl později než je duzp. Např. dovezli bychom dnes 25.7. a faktura by měla datum vystavení 5.9. takže o hodně déle než 15 dní. A to by také asi nebylo ideální. Tak nevím, jaký způsob zvolit, to se asi ani nedá správně nafakturovat.
V ODD uvádím dofakturace zboží po přejímce.
Já jsem taky pro vystavení zálohové faktury... Já bych navrhoval následující postup:
1) vystavit zálohovou fakturu
2) po přijetí platby vystavit daňový doklad k přijaté záloze
3) klidně po měsíci a půl vystavit vystavit konečnou fakturu na celkovou částku poníženou o zaplacenou zálohu.
A nevadilo by potom na faktuře datum vystavení 28.7., duzp např. 15.6.? Jestli by to nebyl problém? Zkusím se domluvit takto s odběratelem. A kdybych k tomu zavedla úplně jinou řadu, jak navrhovala paní Daniela, byl by to asi ideální postup a vše by bylo správně. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.