Re: Dohoda o pracovní činnosti
>Dobrý den, mám k Vám velkou prosbu o radu. Od 1.8.
>budu pracovat na DPČ (od ljsem edna pracovala na DPP, ale
>300 hodin jsem již vyčerpala). Jde o zaměstnání kde
>pracuji nepravidelně tj. na zavolání když jsou zakázky.
>1) je nějak limitována mzda, minimální nebo maximální
>2) započítává se DPČ do důchodu, popř. pro nárok na
>podporu
>3) když bych si některý měsíc vydělala jenom do 2.499
>Kč, musím si zaplatit zdr. a soc. pojištění?
>Účetní mně říkala, že kdybych si vydělala jenom 8.000
>Kč, můžu si zdr. pojištění platit sama, csezož jsem nikde
>v diskuzích nenašla.
>Když jsem pracovala v roce od 01/2013 do 6/2013 na
>hlavní prac. poměr, pak byla na pracovním úřadu bez
>nároku na podporu bylo by lepší si soc. pojištění zaplatit
>za 1 měsíc, který by mně chyběl k nároku na podporu,
>za předpokladu, že budu pracovat na DPČ do prosince
>2014.
>Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
1, ne
2, ano, ano, pokud se odvádí ZP, SP
3, ano,
4, to nevím co tím myslela
5, DPP jste měla nad 10tis? v roce 2014 a co jste dělala v roce2013´?
Re: Dohoda o pracovní činnosti
Dobrý den, jak jsem psala v roce 2013 jsem pracovala na hlavní prac. poměr od 1/2013 do 6/2013 a pak byla na úřadu práce bez nároku na podporu. Kdyby jsem měla smlouvu do konce roku 2014 chyběl by mně 1 měsíc ke splnění 12 měsíců podpůrčí doby k nároku na podporu, proto ta otázka zda bych si měla za červenec zaplatit soc. pojištění. DPP jsem měla 9.900 Kč, takže zdr. poj ani soc. jsem z této částky neplatila. Děkuji Vám za odpověď.
Re: Dobrovolné důch. poj. - podpora v ne
To by jí nepomohlo.
Za dobu účasti na důchodovém pojištění se rozumí doba zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti. Pojištěni jsou tak zejména zaměstnanci v pracovním poměru, osoby samostatně výdělečně činné, zaměstnanci činní na základě dohody o pracovní činnosti a zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce atd., za které bylo zaplaceno pojistné na důchodové pojištění.
Dobrý den,
a na to právě ptám. Zda je možné si důchodové pojištění za červenec zaplatit sama, abych splnila podmínku 12 měsíců. Je přeci jedno zda platí pojištění zaměstnavatel nebo si ho zaplatím sama. Na DPP jsem si platila pouze zdravotní, vzhlledem k tomu, že jsem měla výdělěk do 10.000 Kč. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Takže, ještě jednou - zaplatit si ho můžete, ale v ničem vám to nepomůže.
Za dobu účasti na důchodovém pojištění se rozumí doba zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti. To nemá s dobrovolným placením důch. pojištění nic společného - toto se týká důchodu a doby pojištění, to se dá zpětně doplatit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.