Vlákno názorů k dotazu Nemocenská při výpovědi pro nadbytečnost od xJ - Re: Nemocenská při výpovědi pro nadbyteč Běží vám tedy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2014 19:46

xJ (neregistrovaný)

Re: Nemocenská při výpovědi pro nadbyteč
    Běží vám tedy výpovědní doba, která by měla končit 31.7.2014?
    PN je vystavená od 29.7.104?
    Běh výpovědní doby se přeruší neschopností, tak že váš pracovní poměr neskončí dříve, než bude PN ukončena, první tři pracovní dny nedostanete nic, od čtvrtého dne vám náleží náhrada mzdy a od 15-tého dne nemocenské dávky od OSSZ.
    PP by skončil 31.7.2014 v případě, že byste zaměstnavateli sdělila, že na prodloužení výpovědní doby netrváte( to byste ale neměla nárok na náhradu mzdy, ale až na nemocenské dávky od OSSZ).
    Možná proto za vámi zaměstnavatel zítra zamíří, abyste písemně potvrdila, že netrváte na prodloužení.
    Když nic nepodepíšete, bude PN pokračovat do skončení a teprve potom bude plynout zbytek výpovědní doby a PP po uplynutí skončí.
    Teprve potom v poslední výplatě bude vyplaceno odstupné. Jak se bude počítat záleží na délce neschopnosti. Kdyby PP skončil do 30.9.2014, bude rozhodným obdobím pro výpočet odstupného předchozí čtvrtletí, tedy měsíce duben-červen.
    Když skončí PP později, bude rozhodným obdobím 3Q pokud v něm bude odpracováno alespoň 21 dnů, a když bude odpracováno méně, bude se odstupné počítat z pravděpodobného příjmu.
    Nevím, co myslíte tím zpětným odebráním pohyblivé složky, ale jednou vyplacené peníze by vám mohl srazit jenom s vaším souhlasem a s podepsaným souhlasem o srážkách ze mzdy, leda máte na mysli, že vám tuto složku nepřiznal vůbec nebo krácenou.
    Na to má pravděpodobně nárok (podle toho co máte ve mzdovém výměru). Potvrzení o zaměstnání vám vydá až při skutečném skončení PP.

• 29. 7. 2014 19:57

Katka2 (neregistrovaný)

Jen dodám - vy nebudete žádat o žádné prodloužení či co. Buď prohlásíte, že netrváte na prodloužení VD a skončíte 31.7.
    Nebo neuděláte nic a VD se vám protáhne až 3 dny po uschopnění. Co je lepší si musíte uvážit sama (odstupné dřív, volnost pro dalšího zam-tele, jiný průměr pro odstupné...)

• 29. 7. 2014 20:26

Eledna (neregistrovaný)

>
    >>Běží vám tedy výpovědní doba, která by měla končit
    >>31.7.2014?
    >>PN je vystavená od 29.7.104?
    >>Běh výpovědní doby se přeruší neschopností, tak že
    >>váš
    >>pracovní poměr neskončí dříve, než bude PN ukončena,
    >>první tři pracovní dny nedostanete nic, od čtvrtého
    >>dne
    >>vám náleží náhrada mzdy a od 15-tého dne nemocenské
    >>dávky od OSSZ.
    >>PP by skončil 31.7.2014 v případě, že byste
    >>zaměstnavateli sdělila, že na prodloužení výpovědní
    >>doby
    >>netrváte( to byste ale neměla nárok na náhradu mzdy,
    >>ale až
    >>na nemocenské dávky od OSSZ).
    >>Možná proto za vámi zaměstnavatel zítra zamíří,
    >>abyste
    >>písemně potvrdila, že netrváte na prodloužení.
    >>Když nic nepodepíšete, bude PN pokračovat do skončení
    >>a teprve potom bude plynout zbytek výpovědní doby a
    >>PP
    >>po uplynutí skončí.
    >>Teprve potom v poslední výplatě bude vyplaceno
    >>odstupné. Jak se bude počítat záleží na délce
    >>neschopnosti.
    >>Kdyby PP skončil do 30.9.2014, bude rozhodným obdobím
    >>pro výpočet odstupného předchozí čtvrtletí, tedy
    >>měsíce
    >>duben-červen.
    >>Když skončí PP později, bude rozhodným obdobím 3Q
    >>pokud v něm bude odpracováno alespoň 21 dnů, a když
    >>bude
    >>odpracováno méně, bude se odstupné počítat z
    >>pravděpodobného příjmu.
    >>Nevím, co myslíte tím zpětným odebráním pohyblivé
    >>složky, ale jednou vyplacené peníze by vám mohl
    >>srazit
    >>jenom s vaším souhlasem a s podepsaným souhlasem o
    >>srážkách ze mzdy, leda máte na mysli, že vám tuto
    >>složku
    >>nepřiznal vůbec nebo krácenou.
    >>Na to má pravděpodobně nárok (podle toho co máte ve
    >>mzdovém výměru). Potvrzení o zaměstnání vám vydá až
    >>při
    >>skutečném skončení PP.
    >Jen dodám - vy nebudete žádat o žádné prodloužení či
    >co. Buď prohlásíte, že netrváte na prodloužení VD a
    >skončíte 31.7.
    >Nebo neuděláte nic a VD se vám protáhne až 3 dny po
    >uschopnění. Co je lepší si musíte uvážit sama (odstupné
    >dřív, volnost pro dalšího zam-tele, jiný průměr pro
    >odstupné...)

• 29. 7. 2014 20:42

Eledna (neregistrovaný)

Dobrý den,pohyblivou složkou myslím osobní ohodnocení, kt. bylo uvedeno na mzdovém výměru.
    Pokud to správně chápu mám nárok na nemocenskou za 3 dny? Myslela jsem si, že když jsem ve výpovědi nemám na ní nárok?
    děkuji za pomoc.

• 29. 7. 2014 20:48

. (neregistrovaný)

Za první tři dny nemoci nemáte nárok na náhradu mzdy, která Vám ušla z důvodu, že jste nemocná. Výpověď s tím nesouvisí, tohle platí pro všechny zaměstnance.
    Od 4 dne máte nárok na náhradu mzdy. Tu by měl vyplácet zaměstnavatel.
    Nemocenská - to je zace něco jiného. Tu vyplácí správa sociálního zabezpečení. Viz.předchozí příspěvky

• 29. 7. 2014 20:59

Eledna (neregistrovaný)

Dekuji, matlám dohromady dva výrazy. Náhradu mzdy tedy dostanu, lekla jsem se, že zůstanu úplně bez peněz až do nemocenské. Nicméně, asi s tím odebráním osobního hodnocení zpětně tj. za červen asi nic neuděláme, že. Výplatní den za červen byl 15. 7.

• 29. 7. 2014 21:07

. (neregistrovaný)

Záleží na tom, jakou zítra projevíte vůli při návštěvě zaměstnavatele.
    Co chcete - aby pracovní poměr skončil 31.7.2014, nebo aby pokračoval po dobu nemoci dál? Buďte zítra velice opatrná na to, co řeknete a co podepíšete.

S tím ohodnocením - přepočetli Vám ji hotovou výplatu za červen? Máte za červen dvě výplatky?

• 29. 7. 2014 21:54

eledna (neregistrovaný)

tomu poslednímu dotazu nerozumím, výplatní pásku ještě nemám-čeká mě na poště. Zítra mi povezou zápočtový list....a to nechápu proč, když ještě neukončím prac. poměr. Nemyslím si, že bych měla být na neschopence déle jak 2 - 3 týdny. Náhradu mzdy potřebuji vzhledem k poslední výplatě.Děkuji

• 29. 7. 2014 22:28

. (neregistrovaný)

Proč vezou Potvrzení o zaměstnání / Zápočtový list?
    Protože Vám ho chtějí předat a nechat převzetí podepsat, pravděpodobně s datem 31.7.2014 + můžeme se domnívat, že Vám chtějí nechat podepsat, že netrváte na prodloužení pracovního poměru ve smyslu § 53 odst. 2 Zákoníku práce.

Případ, kdy zaměstnankyně chtěla naopak ukončit PP i v pracovní neschopnosti z důvodu, aby jí bylo vyplaceno dříve odstupné a hlavně, aby jí bylo odstupné vypočteno z vyššího vyměřovacího základu:
    http://www.spolcest.cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/4/5041/

• 30. 7. 2014 7:16

eledna (neregistrovaný)

Moc, moc dekuji za rady, opravdu jste mi moc pomohla. Bylo mi divné, že najednou jsou jako med:)

• 30. 7. 2014 12:18

Kara (neregistrovaný)

Ta debata je dlouhá, možná jsem všechno nepřečetla, tak jen připomenu, že jestli chcete dostat náhradu mzdy za nemoc v prvních 2 týdnech nemoci (za první 3 prac.dny ale není nikdy nic), pak mu nesmíte podepsat, že na prodloužení netrváte. Pokud toto podepíšete, pak Váš prac. poměr skončí 31.7. a náhradu mzdy za nemoc nedostanete, dostanete až nemocenskou od 15. dne.
    Pokud to nepodepíšete, pracovní poměr 31.7. neskončí, tudíž vystavený zápočťák můžou roztrhat a musí počkat, až Vám skončí nemoc. A protože budete stále zaměstnancem, budou Vám muset vyplatit náhradu mzdy v prvních 2 týdnech nemoci a Váš pracovní poměr pak skončí až 3 dny po uschopnění.

• 30. 7. 2014 12:25

Katka2 (neregistrovaný)

Jak to dopadlo?
    Můžete napsat, s čím teda přijeli? Když jsme tak hádali, jestli jsme se trefili :)

• 30. 7. 2014 13:27

eledna (neregistrovaný)

Re: Jak to dopadlo?
    :)))) Myslím, že možná ani nic takového nevědi...nebo ja nevím. Zápočťák jsem si pro jistotu nevzala a řekla jsem jim, že můj PP ještě nekončí. Řekli, že nic takového neexistuje:)) Takže si to najdu a pošlu jim to. Jinak to vypadá, že já jsem dopadla nejlépe. Ostatní nedostanou ani odstupné.Tlačí na ně, aby dali dohodu.Moc děkuji, opravdu.

• 30. 7. 2014 13:31

eledna (neregistrovaný)

Moc jste mi pomohla, děkuji. Chápu správně, že potom budu mít na započťáku dny za neschopnost+3 dny, které jsem měla být ještě v práci?

• 30. 7. 2014 13:49

v.e.n.d.y.

Ano, Vaše výpovědní doba se nemocí přerušila a po uschopnění poběží dál, takže ty 3 dny budete ještě zaměstnanec a pak teprve pracovní poměr skončí. A k tomu dny bude vystaven i zápočťák. Nedejte se, držím palce!

• 30. 7. 2014 14:36

Kara (neregistrovaný)

Pokud by stále trvali na tom, že Váš pracovní poměr skončil 31.7., tak jim doporučte prostudování Zákoníku práce, speciálně § 53 odst. 2:
    "Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá."
    Ochrannou dobou se rozumí ta Vaše nemoc. Byla Vám dána výpověď před tím, než jste začala marodit. To je v pořádku. Ale Vy jste začala marodit ještě ve výpovědní době, přičemž nemoc bude trvat i v den a po dni, ve kterém měl pracovní poměr skončit. No a protože jste neprohlásila, že na prodloužení netrváte (čili na prodloužení trváte), tak zbytek výpovědní doby (tzn. 3 dny) uplynou teprve až po skončení nemoci. Takže po dobu nemoci + 3 kal. dny budete ještě jejich zaměstnancem.
    Takto jim ten odst. 2 můžete vysvětlit, pokud by nebyli schopni ho pochopit sami.
    Pokud Vaše nemoc + další 3 dny po ní spadnou ještě do srpna nebo do září a poměr tedy bude ukončen ve 3. čtvrtletí, pak bude průměr brán z výdělků ve 2. čtvrtletí a ve mzdě za srpen (nebo za září) byste měla dostat odstupné + proplacenou zbylou dovolenou. A za pracovní dny v těch nastavených 3 dnech byste měla dostat náhradu mzdy.

• 30. 7. 2014 14:38

Kara (neregistrovaný)

Omlouvám se, já jsem se rozepsala, pak jsem dělala něco jiného a teď jsem svůj příspěvek odklikla a ona už Vám odpověděla Vendy.

• 30. 7. 2014 15:53

eledna (neregistrovaný)

Naopak, výborně jste se rozepsala, konečně mi to úplně docvaklo:))) Ohromně jste mi pomohla. Studovala jsem to na internetu na všech stránkách a nebyla jsem moc moudrá. Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).