důchodci, sleva a "právo" v ČR
Aleno souhlasím,
jen mi hlava nebere, že 4 ústavním soudcům se protiústavní okrádání důchodců zdá ústavní.
Dále nemohu pochopit, že když je něco protiústavní, tak že je to protiústavní až od srpna 2014. Takže v roce 2013 to bylo ústavní?
Hezký den!
OT: důchodci, sleva a co dál
Co z toho vyplývá pro mzdové účetní?
Že když nyní přijde zaměstnanec = důchodce a bude chtít od (např. září 2014) slevu na poplatníka uplatnit - že bude mzdová účetní slevu zaměstnanci uplatňovat?
Nebo budeme (jako vždy za čoko či jen za poděkování) pomáhat s vyplněním daňového přiznání důchodce?
Re: OT: důchodci, sleva a co dál
Já se domnívám, že až bude nález publikován ve Sb.z. tak se podle něho bude moci postupovat ve mzdové účtárně. Publikován má být v 8/2014.
Snad by mělo být možné, aby si důchodce podal DP za celý rok a uplatnil slevy i za 1-8/2014. Ale to je jen první optimistický názor.
Samotný nález ÚS jsem zatím nečetl. Zajímavé budou i disentní stanoviska té "čtyřky", která diskriminaci považuje za ústavní.
Hezký den!
Re: OT: důchodci, sleva a co dál
U nás pracují důchodci jen na DPP, dělala jsem jim zatím srážkovou daň. Takže pro mě to znamená - dát podepsat prohlášení od července (pro případ, že by nechtěli podávat přiznání, alespoň ho uplatnit v RZP) - červenec ještě přitom neuplatnit, dále těm kteří měli do června srážkovou daň nabídnout udělat daň. přiznání. Někteří nastoupili v červenci, tam to ještě zachráním že jim dám rovnou zálohovou daň.
A přiznání za čokoládu - sice mi kolegyně vyčetla, že kazím ceny, ale nechce se mi za podobná přiznání brát tolik jako je obvyklé od podnikatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.