Re: Smlouva o výkonu funce
Nevím, jestli je souběh možný, mám v tom nejasnosti, možná vám poradí někdo jiný. Osobně bych volila ukončit PP a sepsala bych smlouvu o výkonu funkce, kde bude dostávat odměnu. Tudíž na OSSZ by se odhlásil na pracovní smlouvu a přihlásil jako jednatel. Na ZP se nic nemění, zůstává nadále přihlášený. Smlouva o výkonu funkce musí být schválena valnou hromadou, jinak by nebyla platná.
Jednatel nemá nárok na náhradu mzdy v době nemoci, až od 15 dne platí nemoc OSSZ. Pokud by však náhrada v době nemoci byla poskytnuta, muselo by se z ní odvést SP, ZP i daň, protože by byla nad rámec zákona.
Jednatel není zaměstnanec, proto se neřídí zákoníkem práce.
Tak někdy to tam nenapíši. Ale běžně lidem děkuji. Tak se omlouvám uplně všem a ještě jednou díky za pomoc.
V historii jsem zrovna nenašla, že by někdo řešil, zda může být obojí dohromady. Mám tady vyjeté hromady článků a tak, ale jen jsem chtěla zjistit nějaké kontrétní zkušenosti.
Tak se nelobte.... jsem tu dosti často a pro jednou jsem to napsala tak rychle až mi vypadla kouzelná slovíčka.
V tomhle se právě nechci pouštět do rad. Už byl ředitel i u právníka. A říkal mu ať to přepíše na smlouvu o výkonu funkce. Jen jsem se ptala na zkušenosti přímo z praxe.
Tak se znova omlouvám.
Články mám..ale také znám více názorů, tak to byl jediný důvod mé otázky.
Děkuji
Děkuji, tohle jsem si zjistila. Jen snad bude mít v budoucnu normoš nárok na důchod..ale to určo...
Jen mě napadla tato varianta. Pořád mi to prostě nesedí.... ale to asi většině, jen se tím musíme řídit.
A někde jsem i našla, že dovolena by neměla být nazvána dovolenou, protože to není pracovní poměr, tak nevím.
Jinak Vám děkuji
Zřejmě bych vám doporučila si prostudovat řadu předpisů, zejména zákon o obchodních korporacích, obč. zákoník a zejména pak pasáže o škodě způsobené radou a zejména §5 a 2950 obč. zákoníku.
Pořád mě překvapuje, že jednatelům radí lidé, kteří o tom nemají ani páru.
>>>Pokud chce jednatel pobírat mzdu za ředitele stačí
>>>udělat smlouvu o výkonu funce jen např. za 2000,- -
>>>to
>>>bude za to, že firmu zastupuje jako jednatel. A může
>>>vedle toho mít běžný pracovní poměr??? A i jako
>>>ředitel?
>>>
>>>A pokud bude mít funkci jednatele - má nárok na
>>>nemocenské, jak s důchodem. Bude mít nárok, když
>>>omarodí a
>>>tak??
>>
>>Nevím, jestli je souběh možný, mám v tom nejasnosti,
>>možná vám poradí někdo jiný. Osobně bych volila
>>ukončit
>>PP a sepsala bych smlouvu o výkonu funkce, kde bude
>>dostávat odměnu. Tudíž na OSSZ by se odhlásil na
>>pracovní smlouvu a přihlásil jako jednatel. Na ZP se
>>nic
>>nemění, zůstává nadále přihlášený. Smlouva o výkonu
>>funkce
>>musí být schválena valnou hromadou, jinak by nebyla
>>platná.
>>Jednatel nemá nárok na náhradu mzdy v době nemoci, až
>>od 15 dne platí nemoc OSSZ. Pokud by však náhrada v
>>době nemoci byla poskytnuta, muselo by se z ní odvést
>>SP, ZP i daň, protože by byla nad rámec zákona.
>>Jednatel není zaměstnanec, proto se neřídí zákoníkem
>>práce.
>
>Děkuji, tohle jsem si zjistila. Jen snad bude mít v
>budoucnu normoš nárok na důchod..ale to určo...
>Jen mě napadla tato varianta. Pořád mi to prostě
>nesedí.... ale to asi většině, jen se tím musíme řídit.
>A někde jsem i našla, že dovolena by neměla být
>nazvána dovolenou, protože to není pracovní poměr, tak
>nevím.
>Jinak Vám děkuji
Proto jsem vám napsala -jednatel není zaměstnanec, proto se neřídí zákoníkem. Tzn. že ani na dovolenou nemá nárok, protože se neřídí ZP. Taktéž nemá nárok na osobní překážky apod. Ale z druhé strany může být doma (například pojede na dovolenou) a tuto dobu může dostat zaplacenou, protože nebere mzdu, ale odměnu.
>>práce.
Pokud bude mít odměnu 2 000 Kč, jak uvádíte v dotaze, nárok na důchod z toho mít nebude. Rozhodný příjem pro rok 2014 je 2 500 Kč. Tzn., že by nepodléhalo odvodu a tím pádem se mu to nezapočítá. A pokud si dá 2 500 Kč, sice se mu to započítá, ale bude se divit nad výší důchodu.
Né mám na mysly, že by byl stále ředitel a k tomu výkon funkce - třeba za 2000,- . Zda to takhle může být ošetřeno... asi ne...jak se všude dočítám, ale mám i nějaké info z praxe a tam je taky zmatek. A kdyby měl tu funkci bezplatně, tak je to taky asi souběh co?
Proč to nenecháte na právníkovi, jak jste se zmínila. Problematika je složitější a pokud neznáte dobře zákony, tak to ani neřešte. Zbytečně byste jednatele mátla.
Právník dobře ví, kde jsou hranice mezi obchodním vedením firmy a "ředitelem". Proto doporučil smlouvu o výkonu funkce.
Já to ráda nechám na něm a nechávám,ale chci to sama pochopit nic víc. Jen tu smlouvu si musíme sepsat sami, ale o tu tady nežádám.
Jen taky vím, že jsem už mluvila i s jinou účetní co mluvila s právníkem a má trošku jiné info. Tak jsem se optala na ty zkušenosti.
Já to chci jen pochopit, páč mi to prostě v hlavě nesedí... a chci o tom vědět víc. A právník vám poradí jen co a jak ohledně smlouvy,ale zas neví co a jak danit a pojištění a tak....
Abyste to pochopila tak musíte, jak jsem již psala, sednout a studovat, případně si zaplatit kvalitní školení a to na zákon o obchodních korporacích, nový občanský zákoník - zejména § související a provázané se ZOK, judikaturu, týkající se souběhu funkcí.
Bez pochopení základních věcí v těchto předpisech tomu nemůžete porozumět. To je z praxe.
Judikatura z dřívější doby zcela jasně říká, že náplň pracovního poměru nesmí být shodná s činností, kterou dotyčný vykonává jako statutární orgán. Nyní se čeká (a ještě asi ještě nějakou dobu bude) na judikaturu novou. Nicméně lze konstatovat, že hranice v případě výkonu funkce a ředitele je velice tenká a v mnohém se překrývá. A to, zda ji vykonává ze úplatu či zdarma, není podstatné. Dle mého názoru je podstatné, že je ze zákona souběh funkcí nepřípustný.
Ano tak to mám načtené. Jen je právě kocourkov, že můžete jako jedna osoba firmu založit,ale už je pak problém s tou prací. A i když budete dělat montéra a budete tam úúúplně sám, tak asi toho jednatele někdy děláte i když to není ve smlouvě. Ale jak píši - víme to asi všichni,ale nenaděláme nic.
DĚKUJI VŠEM KDO ODPOVĚDELI - A OMLOUVAM SE ....
Pokud budete pracovat v s.r.o. jako montér, tak budete mít určitě pracovní smlouvu na montéra podle Zákoníku práce. Pokud ne, může se stát, že bude tato situace vyhodnocena kontrolou jako výkon nelegální práce, neboť ani jednatel společnosti nemůže vykonávat závislou práci pro společnost bez sjednání pracovněprávního vztahu.
Pokud budete pracovat pro s.r.o. jako jednatel a nevyplatíte si ani korunu, je to v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.