Re: ukončení životního pojištění 2014
Dobrý den,
shodou okolností byl před chvílí u nás taky pojišťovák (jednal s majitelem o ukončení jeho soukr. živ. poj.) a ještě mně ztrapňoval, že my účetní jsme ze všeho hned vyděšené, a že pokud tady argumentuji zákonem, tak bych jako účetní taky měla vědět jak zákon obejít. A že to finančák stejně nekontroluje, takže se nic nestane, když se nedodaní.
Pak tvrdil, že když si člověk uzavře novou smlouvu na kterou peníze z té předčasně ukončené převede, tak prý je to podle zákona správně, že se nemusí dodaňovat. Měl pravdu? Děkuji.
Ten článek je opravdu dobrý, hlavně je srozumitelně napsaný, což nebývá pravidlem. Osobně nesouhlasím s posledním odstavcem, ale to není v tomto vláknu podstatné.
Co je však ještě dobré znát, je výklad GFŘ, který vlastně odpovídá tvrzení onoho pojištováka - v případě převodu odbytného na novou smlouvu se nic nedaní.
FÚ toto skutečně nekontroluje v tom smyslu, že vyrazí k dotyčnému na kontrolu. Ani nemusí. Pojištovny mají oznamovací povinnost, takže FÚ informaci má. Otázka je, jak s ní naloží : jestli se drží textu zákona nebo výkladu GFŘ.
Může se tedy samozřejmě stát, že poplatník nedodaní a FÚ nebude reagovat, tj. "projde to". To ale neznamená, že záležitost byla vyřešena správně dle zákona.
Osobně bych se řídil textem zákona, protože ten je v tomto případě daný, zatímco u výkladu GFŘ může dojít k tzv. "názorovému posunu" - česky řečeno ke změně výkladu zákona, možná i se zpětnou účinností a rázem tu může být problém.
Děkuji všem za rady. Já jsem pouze majitele upozornila, že v případě ukončení smlouvy bude jeho povinností dodaňovat. pojišťovák ze mne udělal úplnou blbku, která vůbec ničemu nerozumí. Naštěstí jako účetní toto nebudu řešit, protože jak jsem vyčetla, v tomto případě se nedělá RZD, ale daňové přiznání. Přeji pěkný den.
>>>
>>>>Přečtěte si článek, na který jsem dala odkaz výše...
>>>
>>>Ten článek je opravdu dobrý, hlavně je srozumitelně
>>>napsaný, což nebývá pravidlem. Osobně nesouhlasím s
>>>posledním odstavcem, ale to není v tomto vláknu
>>>podstatné.
>>>
>>>Co je však ještě dobré znát, je výklad GFŘ, který
>>>vlastně odpovídá tvrzení onoho pojištováka - v
>>>případě
>>>převodu odbytného na novou smlouvu se nic nedaní.
>>>
>>>FÚ toto skutečně nekontroluje v tom smyslu, že vyrazí
>>>k dotyčnému na kontrolu. Ani nemusí. Pojištovny mají
>>>oznamovací povinnost, takže FÚ informaci má. Otázka
>>>je,
>>>jak s ní naloží : jestli se drží textu zákona nebo
>>>výkladu GFŘ.
>>>
>>>Může se tedy samozřejmě stát, že poplatník nedodaní a
>>>FÚ nebude reagovat, tj. "projde to". To ale
>>>neznamená,
>>>že záležitost byla vyřešena správně dle zákona.
>>>
>>>Osobně bych se řídil textem zákona, protože ten je v
>>>tomto případě daný, zatímco u výkladu GFŘ může dojít
>>>k
>>>tzv. "názorovému posunu" - česky řečeno ke změně
>>>výkladu zákona, možná i se zpětnou účinností a rázem
>>>tu
>>>může být problém.
>>
>>Děkuji všem za rady. Já jsem pouze majitele
>>upozornila, že v případě ukončení smlouvy bude jeho
>>povinností
>>dodaňovat. pojišťovák ze mne udělal úplnou blbku,
>>která
>>vůbec ničemu nerozumí. Naštěstí jako účetní toto
>>nebudu řešit, protože jak jsem vyčetla, v tomto
>>případě se
>>nedělá RZD, ale daňové přiznání. Přeji pěkný den.
>
>A jste si jistá, že nebude po vás chtít zpracovat
>daňové přiznání?
Ale to přece není povinností mzdové účetní. Nebo se mýlím?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.