Re: jak zaúčtovat fakturu z loňského rok
Já jsem v lednu účetnictví převzala a dala na 504, ale bývalá účetní to má na 321 a já to mam tedy v počátečním stavu na 321, takže teď to mám vlastně v účetnictví 2x.
Potřebuji nějak rozdělit ten základ, aby byl jako nedaňový, ale mohla jsem uplatnit to DPH. Asi to píšu nesrozumitelně, omlouvám se.
Fakturu jsme obdrželi v prosinci, ale na přání jednatele se mělo DPH uplatnit až v lednu.
Ale z dotazu vyplývá, že fakturu účtovali už v r.2013 na Dal 321.
Předpokládám, že FP byla v r. 2013 zaúčtována 504 (131),343/321 jen z ní nebylo uplatněno DPH - to raději zkontrolujte.
Takže pokud tomu tak bylo, tak nyní o této faktuře už nebudete v r. 2014 účtovat vůbec. Při nenárokování DPH v prosinci, vám na MD 343 měl zůstat zůstatek nenárokovaného DPH, který tím, že jste si ho nárokovali až v lednovém přiznání k DPH se vám tímto srovná.
Paní Lucie pokud chcete poradit, měla byste s námi problém průběžně probírat a odpovídat na doplňující otázky.
Na základě čeho jste zaúčtovala náklad v roce 2014 na účet 504?
Pokud se jednalo pouze o neuplatnění DPH v roce 2013 a uplatnění DPH v roce 2014, měla jste účtovat na základě interního dokladu
základ DPH 349/349
částka DPH 349/349
+ členění DPH "PD Tuzemské plnění" - dle variant účetního SW
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.