Re: nezdaněný příjem
Abych to upřesnila, právnička mi řekla, že po skončení roku příjem přiznám, ale pokud se vejdu do 68.000 Kč, nebudu daň platit. Je možné, že se specializuje na něco jiného a informace nejsou přesné, proto se radím tady, jak to provést v souladu se zákonem. Moc díky.
>>>>>>jsem na RD a začala jsem pracovat na mandátní
>>>>>>smlouvu.
>>>>Jak jste mohla začít pracovat na mandátní smlouvu?
>>>>Tato smlouva v žádném současně účinném zákonu není.
>>>
>>>Aha, radila jsem se předem s právníkem, který mi
>>>řekl,
>>>že mohu vystavit jakési vyúčtování v souladu s
>>>jakoukoli takovou smlouvou... Poradíte mi tedy, jak
>>>se
>>>k tomu
>>>postavit? Moc děkuji.
>>Nemohu soupeřit s názorem právníka.
>>Ovšem ani za doby platnosti mandátních smluv nešlo
>>jen
>>tak vzít peníze a nezdanit je.
>
>
>Abych to upřesnila, právnička mi řekla, že po skončení
>roku příjem přiznám, ale pokud se vejdu do 68.000 Kč,
>nebudu daň platit. Je možné, že se specializuje na
>něco jiného a informace nejsou přesné, proto se radím
>tady, jak to provést v souladu se zákonem. Moc díky.
>
Takže se přihlásíte k dani z příjmu fyzických osob, dále na své správě sociálního zabezpečení a své zdravotní pojišťovně? A co nahlášení podnikání na živnostenském úřadu? Nebo budete "podnikat" úplně načerno?
Za určitých podmínek si Váš manžel může uplatnit slevu na dani na manželku v případě, že nebudete mít roční příjem z podnikání (+další) vyšší jak 68000 Kč. Pokud zrovna nepodniká a neuplatňuje výdaje procentem z příjmů podle ZDP § 7 odst. 7
Daň z příjmu - v daňovém přiznání můžete uplatnit slevu na poplatníka, takže při nízkých příjmech byste daně opravdu neplatila. Chtělo by to ale řádné plnění ostatních povinností (jako je registrace k daním apod).
Zdravotní pojištění - zaplatíte z každé vydělané koruny, registrace při začátku podnikání je povinností
Sociální pojištění - u vedlejšího příjmu OSVČ záleží na více okolnostech, opět registrace při začátku podnikání je povinností
Pokud chcete pracovat, proč ne v normálním pracovně-právním poměru?
Sama bych si nedovolila v současné době vystavit jakékoliv "vyúčtování" na práce bez řádného živnostenského listu.
Ráda bych pracovala v normálním pracovním poměru, ale bohužel ta možnost tu není. Jsem na RD se dvěma malými dětmi a prostě není jak skloubit pracovní dobu a děti bez pomoci... Ta právnička mi říkala, že před rokem byla ve stejné situaci, a že pokud jsem na rodičovské, tak nepotřebuju ŽL ani nic dalšího. :-/ Vyšší příjem nepředpokládám, tak jsem jí ráda věřila... Děkuji za rady, zařídím se podle toho.
Neverte. Ona, pokud pracuje jako právník, tak na to ma licenci, proto nepotřebuje živnostenský list.
Není pravda, ze při pobírání rodičovského příspěvku nepotřebujete pro podnikani živnostenský list. To byste musela byt umelec, lékař, či profesi něco, co nepodléhá zivnostenskemu zákonu. Ale i tak byste se nevyhnula dalším zákonům. Dane, sociální pojištění, zdravotní pojištění.. Prvni rok podnikání bez placeni záloh.
Zvazila jste ještě možnosti dohody o provedení prace?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.