Vlákno názorů k dotazu Samoplátce a statutář SVJ od Pavel Jirsa - Re: Samoplátce a statutář SVJ Sociální a zdravotní je...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2014 12:42

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Samoplátce a statutář SVJ
    Sociální a zdravotní je džungle, ve které se orientuji jen rámcově s cílem přežít.

Pouze se domnívám, že

1) paní si bude každý měsíc platit sama zdravotní a vydá v tomto smyslu prohlášení pro SVJ

2) pokud dostane odměnu od SVJ, tak nad rámec samoplátcovství zaplatí i SVJ za sebe a dále odešle na příslušnou pojišťovnu to, co strhne člence výboru

3) platby samoplátce by měly probíhat pod jeho identifikací, tj. r.č.. Nemohou probíhat pod identifikací SVJ

4) doporučuji vyplatit odměny 2x ročně, tím se ušetří 2x poplatek za zpracování mezd a ještě se nemusí platit sociální

Hezký den!

• 11. 8. 2014 13:03

Pli (neregistrovaný)

>>Dobrý den. Moc prosím o radu, úplně jsem se do toho
    >>zamotala. Samoplátce zdrav. poj. bez jakéhokoliv
    >>příjmu
    >>se stal statutárem SVJ a čtvrtletně má nárok na
    >>odměny cca 700 Kč. Jestli tomu dobře rozumím, 2 měsíce
    >>si
    >>zdrav. poj. platí sám a ten jeden měsíc odvedu
    >>nějaké
    >>malé pojištění z odměn (budu mít čestné prohlášení,
    >>že
    >>si to platí sám v požadované min. výši. ).Má si začít
    >>paní platit zdravotní pojištění pod VS-IČo SVJ od
    >>data
    >>přihlášení na OZP? Omlouvám se, nerada bych paní
    >>poškodila a se samopllátci jsem se nikdy nesetkala.
    >>Moc
    >>děkuji.
    >
    >Sociální a zdravotní je džungle, ve které se orientuji
    >jen rámcově s cílem přežít.

>
    >Pouze se domnívám, že
    >
    >1) paní si bude každý měsíc platit sama zdravotní a
    >vydá v tomto smyslu prohlášení pro SVJ
    >
    >2) pokud dostane odměnu od SVJ, tak nad rámec
    >samoplátcovství zaplatí i SVJ za sebe a dále odešle na
    >příslušnou pojišťovnu to, co strhne člence výboru
    >
    >3) platby samoplátce by měly probíhat pod jeho
    >identifikací, tj. r.č.. Nemohou probíhat pod identifikací
    >SVJ
    >
    >4) doporučuji vyplatit odměny 2x ročně, tím se ušetří
    >2x poplatek za zpracování mezd a ještě se nemusí
    >platit sociální
    >
    >Hezký den!
    Moc děkuji.

Paní si to v minimální výši 1.148 platí každý měsíc sama, ale pod svým rodným číslem. Na OZP chtějí, aby si to platila pod VS SVJ. Od dubna jsem ji přihlášila za SVJ, ale oni už k ní nedokázali připojit její platby pod jejím rodným číslem, pouze platby pod SVJ a už po nás chtěli doplatek do minimální výše.
    Bohužel na SVJ požadují odměny čtvrtletně. Moc Vám děkuji.

• 11. 8. 2014 13:40

1) celou záležitost bych projednal s někým jiným, než s osobou s kterou jste jednala

2) já jsem mj. OSVČ, jednatel s.r.o. a předseda výboru SVJ. VZP nemá žádný problém přijímat peníze od různých subjektů pod různými IČ a r.č. mé osoby. Pouze předpokládám, že u samoplátce to musí být obdobné

3) určitě být samoplátcem, tak bych peníze neposílal pod IČ jiného subjektu, který je neposílá. To musí být blbost

4) nevím kolik se platí za zpracování mezd. Pokud by se při odměně 700 Kč/Q přešlo na 1 400 Kč/pololetí, tak by se dvě zpracování mezd u jednoho člena nemusely platit. Asi má SVJ dost peněz. Navím, zda SVJ zná tento dopad. Jsou to malé peníze, ale ty odměny také nejsou horentní

Hezký den!

• 11. 8. 2014 14:19

Líba (neregistrovaný)

Vy jste, Pavle, OSVČ a určitě si platíte aspoň minimální zálohy, takže SVJ nemá povinnost dopočítávat vám ZP do minima. V případě tazatelky se pravděpodobně musí postupovat stejně jako u PP nebo DPČ, tedy dopočítat do minima a srazit "zaměstnanci". Píšu "pravděpodobně", protože se příliš neorientuji v odměnách SVJ.

• 11. 8. 2014 14:42

Líbo,

úvodem jsem psal, že sociální a zdravotní je džungle, ve které se orientuji jen rámcově.

Podle § 3/8 592/1992 Sb. minimální vyměřovací základ neplatí jen pro vyjmenované případy. Tam osoby bez započitaelných příjmů, i když si platí zdravotní, nepochopitelně nepatří.

Pracovnice na OZP je si asi vědoma této nelogičnosti a tak radila posílat peníze od samoplátce pod číslem SVJ, aby nedocházelo k odvodu zdravotního dvakrát.

Tož tak. Asi v rozporu s předpisy, ale když jsou předpisy vadné....

Hezký den!

P.S.

jako OSVČ bohužel musím odvádět nejen minimální pojištění. A když jdu výjimečně k doktorovi, tak platím znovu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).