Re: Další dotaz k věci
Děkuji mnohokrát, ale v tomto odstavci je uvedeno:
(2) Občan je povinen sdělit zaměstnavateli plnícímu úkoly při provádění jeho důchodového pojištění na její výzvu skutečnosti rozhodné pro provádění tohoto pojištění.
Opět se zde nic nepíše o výměru, ani o písemné formě, jen
s d ě l i t.
Přesto jste mi pomohla, pokud nic jiného není, nemá nárok
personalista kopii výměru žádat.
Dotyčný zaměstnanec není potížista, je to jen jeho odpověď na chování personalisty. Hezký den.
Takže tady si můžete počíst
http://www.webparadox.cz/blog/prokazovani-naroku-na-danove-slevy
Nárok na poskytnutí slevy na dani prokazuje poplatník plátci daně
a. dokladem prokazujícím totožnost manželky (manžela), a průkazem ZTP/P, pokud je manželka (manžel) jeho držitelem
b. rozhodnutím o přiznání plného nebo částečného invalidního důchodu a každoročně nejpozději do 15. února dokladem o výplatě důchodu
c. potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník pobírá jiný důchod z důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu upravujícího důchodové pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je plně invalidní, nebo o tom, že mu zanikl nárok na částečný nebo plný invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu částečného nebo plného invalidního důchodu a starobního důchodu, anebo je-li poplatník podle zvláštních právních předpisů plně invalidní, avšak jeho žádost o plný invalidní důchod byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není plně invalidní
d. průkazem ZTP/P, pokud je poplatník jeho držitelem
e. potvrzením školy, že se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem
Re: Výměr starob.důchodu-předložit zaměs
Když dosud platilo, že když nepobírá důchod a zatrhl uplatňování slevy, přičemž ale měl už důchodový věk, tak jsem zadala datum nároku na důchod (tzn. kdy mu vznikl podle věku nárok) - kvůli správnému zápisu do ELDP. Ale nezadala jsem datum pobírání důchodu. Takže měl slevu na poplatníka, ale nebyl zdravotně pojištěný státem (protože zdravotně pojištěný státem je pouze pokud důchod pobírá). A jestli lhal a ve skutečnosti důchod bral, po tom přece nebudu pátrat.
Nyní tedy už i důchodci důchod pobírající budou mít slevu, takže to, jestli důchod pobírá, potřebuji vědět už jen z hlediska zdravotního pojištění. Proto také chci vidět důchodový výměr, tzn. že si o důchod požádal a bere ho.
Jenže i když to napíšete do hlášení změn, tak musíte předložit personalistovi doklad, dle kterého ověří správnost vaší hlášené změny.
Stejně tak jako např. do dotazníku uvádíte jméno, příjmení atd. musíte předložit doklad, dle kterého personalista ověří správnost.
Takže kopii nechávat nemusíte, originál ale musíte předložit k ověření.
Kopii zaměstnavatel potřebuje při kontrole ze ZP. Pokud změstnanec je hlášený pod kódem D, neprovádí se dopočet a kontrola ze ZP požaduje doložit tuto skutečnost. Pokud byste nepracovala a šla se na ZP nahlásit jako důchodce, taky si z rozhodnutí udělají kopii.
Paní Jasná, já reagovala na toho personalistu. Pokud mají rozdělené funkce na personalistu a mzdovou, personalista opravdu kopii nepotřebuje, stačí hlášení změn, které si ověří. U mzdové je to něco jiného. Já jsem dotaz pochopila jako nechuť poskytnout kopii personalistovi, nikoliv zaměstnavateli jako takovému.
Jinak já nechápu tu nechuť nechávat kopii, když hned na začátku jste psala, že částku si má začernit.
děvčata, představte si, že jsem svého času pracovala pro zaměstnavatele, který, když zjistil, že když zaměstnanec pobírá důchod, usoudil, že mu stačí nižší mzda a promptně mu ji snížil.
Dokonce po mně chtěl i vědět, jak velký ten jeho důchod je.
No, už tam nepracuji:-)
No bývá to fakt různé. Mně se zase stalo, že jsem měla životní výročí, k tomu dostala odměnu z FKSP a zároveň mi zaměstnavatel sdělil, že tedy nedostanu pololetní odměnu, protože jsem vlastně odměnu už dostala ......
Ale pokud zaměstnavatel takto chce postupovat tak, bude i bez kopie rozhodnutí o přiznání důchodu. Bohužel
Re: nižší mzda
Renato, já mám zase nižší mzdu, protože jsem:
1. žena = mám muže, který by mě měl živit (invalidní důchoce)
2. mám kočku, která má jednou ročně koťata (prodej koťat)
3. vedu šicí kroužek a občas prodám nějaký ten jehelníček
Jo, tohle všechno mi šéf spočetl, když jsem se ptala, proč mám tak nízkou mzdu.
Jo a pracuji tu, protože je mi 53 a jiného a lepšího šéfa bych v našem okolí těžko hledala :-)
Hmm, to jsem si vzpomněla, jak jsem dostala poprvé ( a zatím naštěšstí naposledy) v životě padáka v rámci "protikrizového opatření " v roce 2009. Pan majitel mi řekl , že dvě účetní firma neuživí a že já jsem chytrá, mám školy, svojí práci rozumím a mám spolehlivého přítele, kdežto moje kolegyně je již méně chytrá, zkušená, nemá potřebné vzdělání a ani partnera, který by jí živil a proto jsem dostala výpověď já, anžto se ve světě neztratím. :o)
Re: Dámy,děkuji Vám všem.
>>>>>>>Takže kopii nechávat nemusíte, originál ale musíte
>>>>>>>předložit k ověření.
>>>>>>
>>>>>>Kopii zaměstnavatel potřebuje při kontrole ze ZP.
>>>>>>Pokud změstnanec je hlášený pod kódem D, neprovádí se
>>>>>>dopočet a kontrola ze ZP požaduje doložit tuto
>>>>>>skutečnost.
>>>>>>Pokud byste nepracovala a šla se na ZP nahlásit jako
>>>>>>důchodce, taky si z rozhodnutí udělají kopii.
>>>>>
>>>>>>>Jinak já nechápu tu nechuť nechávat kopii, když hned
>>>>>na začátku jste psala, že částku si má začernit.
>>>>děvčata, představte si, že jsem svého času pracovala
>>>>pro zaměstnavatele, který, když zjistil, že když
>>>>zaměstnanec pobírá důchod, usoudil, že mu stačí nižší
>>>>mzda a
>>>>promptně mu ji snížil.
>>>>Dokonce po mně chtěl i vědět, jak velký ten jeho
>>>>důchod je.
>>>>No, už tam nepracuji:-)
>>>Renato, já mám zase nižší mzdu, protože jsem:
>>>1. žena = mám muže, který by mě měl živit (invalidní
>>>důchoce)
>>>2. mám kočku, která má jednou ročně koťata (prodej
>>>koťat)
>>>3. vedu šicí kroužek a občas prodám nějaký ten
>>>jehelníček
>>>Jo, tohle všechno mi šéf spočetl, když jsem se ptala,
>>>proč mám tak nízkou mzdu.
>>>Jo a pracuji tu, protože je mi 53 a jiného a lepšího
>>>šéfa bych v našem okolí těžko hledala :-)
>>
>>Hmm, to jsem si vzpomněla, jak jsem dostala poprvé (
>>a
>>zatím naštěšstí naposledy) v životě padáka v rámci
>>"protikrizového opatření " v roce 2009. Pan majitel
>>mi
>>řekl , že dvě účetní firma neuživí a že já jsem
>>chytrá,
>>mám školy, svojí práci rozumím a mám spolehlivého
>>přítele, kdežto moje kolegyně je již méně chytrá,
>>zkušená,
>>nemá potřebné vzdělání a ani partnera, který by jí
>>živil a proto jsem dostala výpověď já, anžto se ve
>>světě
>>neztratím. :o)
>No a Mirko upřímně - máte se lépe,než kdyby jste tam
>zůstala? :-)) Já myslím,že ano a věřte, že to tak
>prostě mělo být. Co Tě nezabije,to Tě posílí, to je přeci
>známá pravda:-))) A já bych mohla fakt vyprávět :-)
Ale jistě, že se mám lépe, to já si nestěžovala. Mám mnoho dalších pracovních zkušeností, které bych tam, zahnívaje na teplém místečku, nezískala. :o) To jsem si jen vzpomněla, jak přispěvatelka nade mnou psala, že jí v práci řekli, že má manžela a ten jí má živit.
Tehdy se mě to dotklo, ale dnes jsem jim hodně vděčná, že mě vylilii :o)
Skvělý, máte správný přístup:-) Já opustila také 15 let budované teplé místečko kvůli arogantnímu šéfovi,kterého asi za 5 let po mě německý majitel vyhodil a dodnes se s ním soudí. Pak se 10 let potloukala všemožně, ale všechno byla zkušenost..no a vidíte, dnes jsem zpátky, jsou tu moje tabulky, formuláře i účetní doklady:-) A tak jen doufám,že mi to vydrží pár let do důchodu:-)Hezký zbytek dne
Mám podobnou zkušenost. Nastoupila jsem za "nástupní mzdu" s tím, že po 1/2 roce dostanu mzdu ve stejné výši, jako měl kolega, kterého jsem nahrazovala. No nedostala jsem ... A jak to zdůvodnil můj šéf?
Můj předchůdce byl přece muž a musel živit rodinu. Namítla jsem, že jsem samoživitelka a taky musím život rodinu. A šéf mě "dorazil" větou, že já si přece nějakého chlapa najít můžu. :-) Teď je mi to k smíchu, ale tehdy bych toho arogantního troubu nejraději zakousla.
Hezký den všem.
U mě to udělali "elegantně". Před 4 lety se snížily mzdy všem lidem v administrativě (3 muži a já), plošně o 5 tis. prý na 3 měsíce..... abychom přežili zimu. No a po těch třech měsících se mužům mzdy dorovnaly zpět a mě ne, s výše uvedeným vysvětlením. To už je ty 4 roky a mzdu mám pořád stejnou. Myslím si své, ale nepomůžu si.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.