Re: Roční zúčtování x DPFO 2014?
Dobrý den, tečko,
tak teď jsem z toho zmatena úplně. Jsem sice účetní, ale bohužel ne mzdová a kolegyně si myslí, že znám odpověď na vše. Nové prohlášení nepodepsal (změnu poměru), takže srážková daň by tedy měla být v pořádku? A DP si musí udělat, pokud měl u téhož zaměstnavatele dva různé pracovní poměry? (pozor, ne souběh) Mockrát Vám děkuji.
DzS = daň zvl. sazbou = srážková?
DzČ = ?
Pokud dopodepíše prohlášení, bude zálohová daň, takže to stejně musíte přepočítat. Navíc, i kdybyste to teď neopravovali s tím, že "on nepodepsal", pak má zaměstnanec stále právo podepsat do 15.2.2015 zpětně. A zase to budete muset přepočítat ... :-)
Info od Vás viz. níže vím. Ale teď pracujeme s tím, že nepodepsal. Tzn. srážková daň.
O dopodepsání také vím, ale s Vaším přepočítáním mzdy za celý rok se setkávám poprvé. Chte mi tedy říct, že dostane zpětně 12 opravených výplatních pásek? :D :D To se z praxe, alespoň u ostatních firem, co znám, vrací právě v rámci ročního zúčtování :-)
Samozřejmě, že nedostane 12 nových výplatních pásek. :-)
Nedostane žádnou opravenou zpětně. Pokud byste opravovali výpočet daně, pak si ty opravované měsíce "napíšete na papír" (já si dělám xls tabulku - hrubá mzda, chybný základ daně, chybná daň, slevy na dani, výsledná chybná daň, správný základ daně, správná daň, slevy na dani, výsledná správná daň - a rozdíl chybné a správné daně) a zaměstnanci v nejbližší mzdě srazíte/doplatíte jen ten rozdíl.
A v rámci Vyúčtování daně po skončení roku (růžový a žlutý tiskopis) pak vyčíslíte rozdíly v jednotlivých měsících, které máte na tom papíru psaném ručně.
Ja nepopírám, že tečka postupuje správně = Podepsané prohlášení jen do konce PP a v případě další smlouvy nové. Já to dělám stejně, jen nevyplňuji nové, ale dopisuji to do změn.
No ono se to musí srovnat v obojím.
Budete-li něco opravovat, pak se Vám to promítne do Vyúčtování (to je právě postup podle §38i) a budou tam i nějaké změny na daňových účtech 713 a 7720. A v rámci RZD (roční zúčtování daně zaměstnance) budete počítat se správnými částkami.
Nebudete-li nic opravovat (pokud to necháte jako zálohovou a srážkovou daň, jak to máte teď), uvedete do Vyúčtování částky přesně tak, jak je máte nyní vypočtené, daňové účty zůstanou tak, jak jste daň odvedli, neprovádíte RZD a zaměstnanci doporučíte podání daňového přiznání.
Přesně tuto variantu jsem psala nikde níže, už přesně nevím. Koneckonců, přišla s tím mzdovka, teoreticky by jí mohlo být jedno, že měsíčně o něco přichází, prohlášení nemá podepsáno. Jde tu o lidský přístup, proto tu řešíme, jestli něco opravovat, mě osobně varianta podání DP přišla od prvopočátku nejsnažší.
Děkuji a hezký den!!
Postup ktery uvadela pani iva by byl v pripade, ze by se nyni naslo Prohlaseni poplatnika, vcas vyplnene, jen by bylo nekde zalozene a nepredane mzdove ucetni. Pak by to chtelo opravu starych mesicu, nyni, bez cekani na rocni zuctovani dane. RZD opravdu není určeno na opravu chyb. Dokáží si představit, ze zaměstnanec podepsal a předal jednateli, ale ten následné předal externí účetní az za par měsíců.
Souhlasím s tečkou. Podepsané prohlášení platí po dobu uzavřeného pracovněprávního vztahu. Pokud do prohlášení zaměstnanec nenapíše, že platí i pro následující DPP nebo nepodepíše u DPP znovu prohlášení, pak se správně srážela srážková daň. Účetní to má v pořádku.
Dobrý den, paní Jasná,
děkuji za potvrzení. Zaměstnanci dáme ke konci roku potvrzení o zd. příjmech jak za HPP, tak DPP a doporučíme mu zhotovit si přiznání.
V praxi je to trošku složité, zaměstnanci si myslí, že je povinnost mz. účetních, aby za nimi chodili a na vše se jich vyptávali a to je pak těžké :-/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.