Re: začátečník v DE - plátce DPH
děkuji moc. Začal jsem v Pohodě účtovat nákup a prodej ojetých aut. DPH sedí - to jsem vyřešil v interních dokladech - dokonce i v přiznání DPH to sedí v řádcích. Ale v účetním deníku mám jako základ daně z příjmu pořád celou částku, která není snížená do daň z přirážky a to DPH se mi ve tom správném sloupečku taky neobjevuje... tak nevím co s tím. Neděláte to někdo náhodou? A jak?
Pokud splňujete všechny podmínky pro zvláštní režim, tak v přiznání DPH se Vás týká řádek 1, řádek 26 a řádek 40.
Odvádíte DPH jen z Vaší marže.
Pokud jste nakoupil ojeté auto např. za 20.000,-, marže je 2.000,- a prodáte za 22.000,-, tak částku 20.000,- budete mít na ř. 26 v době prodeje auta, marže se počítá metodou shora, základ DPH na ř. 1: 1.653,-, DPH 347,-. Na ř. 40 můžete mít přijatá plnění, třeba jste auto opravil. Pokud jste prodal ve ztrátě, marže na řádku č.1 nebude žádná, resp. 0.
Daňové doklady ve zvláštním režimu nesmí obsahovat výši DPH a je nutné uvést, že jde o zvláštní režim.
Děkuji. Tohle všecko je mi jasné. DPH se mi povedlo odvést pomocí interního dokladu. Jde mi ale o jinou věc: V peněžním deníku ve sloupci 5 (základ pro daň z příjmu) bych měl mít prodejní cenu sníženou o daň z přirážky a odvedené DPH ve sloupci 19. Nevím jak to v té Pohodě udělat????
už týden nedělám nic jiného, než že hledám postup. V účetnictví to zaúčtuji bez problémů. Problém mám opravdu teď s tou daňovou evidencí. DPH jsem udělal. členění OK. Ale o odvedené DPH se mi zvyšuje základ pro daň z příjmů a neobjeví se mi odvedená daň ve sl. 19. O tohle mi jde. Teď jsem napsal e-mail na hotline, tak uvidím.
Nejhorší je, že vím jak to má být, ale nevím, jak to do toho zsr programu dostat :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.