Re: insolvence - srážka obědů
Na školeních nám říkali, že nesrážet nic kromě insolvence a obědy (a cokoli jiného) chodit platit do pokladny.
Ale zkuste jednat s IS. Mám dva zaměstnance, kteří chodí platit obědy do pokladny, a jednoho zaměstnance, kterému IS napsal "úřední lejstro," že smíme srážet obědy z částky, která mu zbyde po insolvenční srážce. A výplatní lístky nedokládáme měsíčně ani u jednoho zaměstnance, všichni 3 IS chtějí jednou za 1/2 roku naskenovat a poslat mzdový list.
Ano, je to úplně stejné, jen jde opět o slovíčkaření. Tohle se na školení taky probíralo, že výsledek je stejný, ale zaměstnavatel nesmí zaměstnanci srazit nic víc než insolvenci. I s tím rizikem, že zaměstanec obědy do pokladny nezaplatí. Tohle si opravdu pamatuju, protože mi to přišlo úplně "uhozené". Jen jsem chtěla znát vaše názory a zkušenosti.
Já bych řekla, že byste mohla použít §398/3 zákona o úpadku a způsobech....( insolvenční zákon), který říká, že se při oddlužení postupuje stejně jako při přednostní exekuci a odkazuje na Občanský soudní řád. §278 OSŘ říká, že zaměstnanci nesmí být sražena nezabavitelná částka.
Mně to stále tak trochu není jasné. Insolvenční srážka se počítá stejně jako přednostní exekuce. Tzn. že mu zbude nezabavitelné minimum + 1/3 ze zbytku. § 278 mluví o nezabavitelné částce. Tu stanovuje Nařízení vlády. Pro letošek to vychází 6188,67 na povinného + 1547,17 na každou vyživovanou osobu.
Mé otázky jsou:
1) Při insolvenci se může ve prospěch další dohodnuté srážky srazit maximálně ta 1/3 ze zbytku (tzn. tak, aby mu zbyla nezabavitelná částka) nebo se nesmí srazit vůbec nic?
Protože jestliže § 278 mluví to tom, že mu nesmí být sražena základní částka, tak by z toho vyplývalo, že ta 1/3 může být sražena (stravenky apod.).
2) A co při přednostní exekuci?
§ 279 určuje, co se smí srazit k vydobytí přednostní pohledávky a co k vydobytí nepřednostní. Ale neříká nic o dohodnutých srážkách.
K tomu se vztahuje § 278, který říká, že mu musí zbýt základní částka (což znamená, že když mu srazíte exekuci + dohodnutou srážku nebo třeba i jen dohodnutou srážku, v každém případě mu musí zbýt základní nezabavitelná částka).
A základní nezabavitelnou částku určuje Nařízení, které ale nemluví o tom,a že k té nezabavitelné částce patří i ta 1/3.
Z čehož všeho mi vyplývá, že tu 1/3 lze srazit ve prospěch dohodnuté srážky vždycky (sice to komplikuje ještě NOZ, který stanoví, že nelze srazit více než do poloviny mzdy - hrubé?čisté?, ale to teď pomiňme).
Protože provádět srážky ze mzdy ve větším rozsahu, než dovolují ustanovení OSŘ, je nepřípustné (§ 281 OSŘ). A OSŘ vám v § 278 OSŘ říká, že lze srazit k vydobytí pohledávky oprávněného JEN jednu třetinu (pro přednostní pohl. 2 třetiny). Uvedené podmínky platí i pro provádění srážek na základě dohody o srážkách (§ 148/2 ZP).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.