Re: Prohlášení poplatníka
Není to správný postup. Pokud zaměstnanec v daném měsíci nikde neuplatňoval slevu na poplatníka, pak mu měla být uplatněna u vás. V prohlášení str. 2 odst. II. začíná: prohlašuji, že současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacíhoi období nárok na slevu na dani podle § 35ba zákona u jiného plátce a že současně na stejné období kalendářního roku jsem nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani. A svým podpisem zaměstnanec stvrzuje pravdivost údajů.
Paní Jasná, já vím, že je to jejich odpovědnost, ale oni neví, že toto vlastně tím podpisem prohlašují. Navíc je tam to slovo "současně", což chápou jako současně s tím novým zaměstnáním a ne před ním ve stejném měsíci. Takže já si nechávám pro jistotu na 2. straně prohlášení vepsat krátkou větu. Když např. nastoupí 11.7., napíše 1.7. až 10.7. neuplatněna sleva nebo nebyl žádný zaměstnavatel.
Na druhou stranu: když to tam vepsáno nemáte, i tak mu slevu dáte? A když v tom měsíci již měl zaměstnavatele, u kterého podepsal a uplatnil slevu. Jak by v tom případě mělo vypadat jeho prohlášení u vás, abyste z toho poznala, že měl podepsané jinde, tam uplatnil slevu a že Vy mu slevu už dávat nemáte?
>>>>>>měsíci nikde neuplatňoval slevu na poplatníka, pak mu
>>>>>>měla
>>>>>>být uplatněna u vás. V prohlášení str. 2 odst. II.
>>>>>>začíná: prohlašuji, že současně neuplatňuji za stejné
>>>a že Vy mu slevu už dávat nemáte?
>>
>>Navrhuji preventivně nedávat slevu na poplatníka
>>vůbec
>>žádnému zaměstnanci, bez ohledu na to, že má
>>prohlášení podepsané. Protože jak může mzdová účetní
>>vědět, že
>>nemá zaměstnanec druhé zaměstnání, kde také podepsal
>>"Prohlášení"
>Navrhuji vůbec zaměstnancům nevyplácet mzdy, beztak to
>rozfofrují za zbytečnosti, kdežto pan podnikatel
>ušetřené prostředky utratí účelně pro rozvoj společnosti.
>:o)
Děvčata, to je dobré. Dávám za 1.
S tím souhlasím. Nic se nepokazí, když se do změn
>>>dopíše krátká věta, že slevu od...do ...neuplatňoval.
>>>Ale
>>>to měla mzdová účetní v tom případě chtít dopsat.
>>>Když
>>>už chtěla být opatrná.
>>
>>Na druhou stranu: když to tam vepsáno nemáte, i tak
>>mu
>>slevu dáte? A když v tom měsíci již měl
>>zaměstnavatele, u kterého podepsal a uplatnil slevu.
>>Jak by v tom
>>případě mělo vypadat jeho prohlášení u vás, abyste z
>>toho poznala, že měl podepsané jinde, tam uplatnil
>>slevu
>>a že Vy mu slevu už dávat nemáte?
>
>Pokud před nástupem k nám někde pracoval, kde již bude
>uplatněna sleva na poplatníka (není souběh), pak
>nechám zaměstnance do změn napsat, že slevu na poplatníka
>bude uplatňovat od xxx měsíce (od následujícího
>měsíce).
Ale když toho zaměstnance nemáte po ruce, nastoupí v polovině měsíce a k Vám se dostane jen jeho podepsané prohlášení. V něm nemá nic jiného vepsáno, pouze na první straně zatrhne, že slevu uplatňuje a podpis. Čímž vlastně prohlašuje to prohlášení v oddíle II. (toto prohlášení se ale nevztahuje jen na měsíc nástupu, ale i na následující měsíce, on nemá možnost někde zatrhnout, že v měsíci nástupu slevu uplatňoval - neuplatňoval). Když máte zápočťák, ze kterého vyčtete, že v tom měsíci někde pracoval, tak mu jistě slevu v tom měsíci nedáte, že ne? A když ten zápočťák nemáte a nevíte jestli někde pracoval, tak mu tu slevu dáte, přestože v obou případech máte na stole stejně vypadající daňové prohlášení?
Já teda když nastoupí v polovině měsíce, nemám zápočťák a ani mě nikde nevpíše, že v tom měsíci nikde slevu neuplatnil, tak mu také slevu pro ten měsíc nedám.
2.strana Prohlášení
"Prohlašuji, že současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období
ANI ZA STEJNÝ KALENDÁŘNÍ MĚSÍC zdaňovacího období
a) nárok na slevy na dani podle § 35ba zákona..."
Kdysi mě jeden právník zaměstnace upozornil, že nesmím jako mzdová účetní zpochybňovat podepsané Prohlášení poplatníka a jsem povinna slevu zaměstnanci dát, i kdyby nastoupil poslední den v měsíci.
Jenže tato věta "ani za stejný kal měsíc zdaňovacího období" není určena jen pro měsíc, ve kterém nastupuje, ale i pro všechny další měsíce. Kdyby to tam bylo rozděleno na prohlášení k měsíci nástupu a pro následující měsíce, pak by to bylo jasné.
Pro ty následující měsíce je toto jeho prohlášení jasné, ale v měsíci nástupu, když nastoupil až v jeho průběhu, jsem nucena prověřovat, zda je toto prohlášení myšleno už pro měsíc nástupu nebo až pro ty následující měsíce.
Bych chtěla vidět, jak by Vás ten právník obhájil při kontrole z FÚ v situaci, kdy by Váš zaměstnanec nastoupil 15.7. a Vy byste měla takovéto daňové prohlášení a přitom byste měla v ruce ZL od předešlého zaměstnavatele o zaměstnání do 14.7.
Vy byste mu tu daňovou slevu za červenec dala pouze na základě jeho daňového prohlášení, přestože byste neměla potvrzení od toho předešlého zaměstnavatele, že mu slevu nedal? Já teda ne.
Ano, od té doby si na to dávám pozor. Na jednu stranu se téměř na nic zaměstnance nesmíme zeptat, na druhou nám jde finančák po krku.
Dnes to řeším tancem po špičkách okolo nového zaměstnance, opatrnými dotazy zjišťuji, co a jak. Vše přes jednatele firmy, protože někteří majitelé firem si nepřejí, aby externí účetní byli v přímém kontaktu se zaměstnanci firmy.
>>
>>>Tehdy na základě stížnosti toho právníka se mnou
>>>majitel firmy (také právník) pěkně zametl, nakonec
>>>jsem tam
>>>během pár týdnů musela skončit.
>>>
>>>Kdyby k tomu byl alespoň byl nějaký rozsudek soudu.
>>Právník má pravdu. Na druhou stranu 99% zamců
>>Prohlášení nečte, podepíše, ani neví na co to je
>>(včetně těch
>>nadprůměrně inteligentních). A když se pak ukáže, že
>>sleva byla a neměla být, kdo si to bude přepočítávat?
>
>Ano, od té doby si na to dávám pozor. Na jednu stranu
>se téměř na nic zaměstnance nesmíme zeptat, na druhou
>nám jde finančák po krku.
>
>Dnes to řeším tancem po špičkách okolo nového
>zaměstnance, opatrnými dotazy zjišťuji, co a jak. Vše přes
>jednatele firmy, protože někteří majitelé firem si
>nepřejí, aby externí účetní byli v přímém kontaktu se
>zaměstnanci firmy.
Jelikož jsem mzdová účetní a personální v jedné osobě, takže v den nástupu se zaměstnance na vše potřebné zeptám a pomůžu mu vypsat prohlášení. A tím pádem vím, že mám vše v pořádku.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.