Re: Vratka zálohy účtování
Zálohu budete vracet z jakého důvodu?
A záloha se jedná pouze jednoho plnění a vy fakturujeze dílčí plnění?
A proč z dílčí fakturace odpočítáváte zálohu ne v celé výši tohoto plnění? Musíte se podívat do smlouvy jak jsou tam plnění a záloha nasmlouvané a dle toho se řídit.
Protože neznám obsah sjednané smlouvy, jen se dohaduji, tak bych to spíše viděla na zúčtování zbývající zálohy v poslední fakturaci, s tím, že jim vrátíte přeplatek, než na vracení "daňové" zálohy. Ale jaký má být správný postup, opravdu záleží dle vašeho smluvního ujednání.
Děkuji za Vaší reakci,
záloha se vrací, protože s odběratelem končíme spolupráci (nejspíš nějaké neshody)
Ano záloha se jedná pouze jednoho plnění a já fakturuji dílčí.
A proč neodpočítáváme zálohu v celé výši? to jsou prostě výmysly ...
Už jsem mluvila i s protistranou, nejsou moc vstřícní ... Vystavím konečnou fakturu na rozdíl (záloha - uplatněná záloha), faktura bude mínusová.
Nevím jak bych to řešila s přeplatkem chci od FÚ vrátit DPH.
Moc děkuji za Vaší pomoc, pomohlo mi to ujasnit si situaci :)
Jestli jsem to dobře pochopila, tak už nemáte žádné dílčí plnění, které by bylo možné fakturovat a z něj odečíst celou zbývající zálohu, ale zbyla vám jen ta záloha, kterou máte vrátit.
Na to nebudete vystavovat konečnou fakturu, ale k této uhrazené záloze (k DD na přijatou platbu) vystavíte ve výši zbývající zálohy mínusový opravný daňový doklad (ODD) v celkové výši -70tis.Kč
-324/-324DD,-343 a ve zd. období, ve kterém bude předpoklad, že ODD odběratel obdržel, uplatníte si nárok na vrácení DPH zpět.
vrácení zálohy 324/221 70 tis.Kč
(Na ODD můžete napsat rekapitulaci odpočtu záloh:
záloha - uplatněné zálohy)
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.