Vlákno názorů k dotazu Zkrácený úvazek - rozhodnutí soudu od Kara - Re: zkrácený úvazek - rozhodnutí soudu Četla jsem. Ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2014 11:55

Kara (neregistrovaný)

Re: zkrácený úvazek - rozhodnutí soudu
    Četla jsem. Ale zde šlo o to, že ona měla úvazek 35 h týdně a zaměstnavatel jí ho chtěl jednostranně zvýšit na 40 h týdně. Nešlo o to, že by měla plný, chtěla kratší a zaměstnavatel na něj nechtěl přistoupit.

• 21. 8. 2014 13:01

all (neregistrovaný)

Re: zkrácený úvazek - rozhodnutí soudu
    To ano, ale rozhodnutí soudu je, že kdykoliv si rodič dítěte do 15 let požádá o zkrácený úvazek , zaměstnavatel musí vyhovět, protože nevím, co by bylo vážným provozním důvodem, když soudce řekl, že tedy na jedno místo může přijmout dva zkrácené úvazky nebo doplnit dohodářem. Nikoho nezajímá , že když to tak bude praktikovat zaměstnavatel, který zaměstnává převážně ženy , tak může přijmout ještě jednu personální - mzdovou, aby to vše zvládl.

• 21. 8. 2014 13:28

alen1 (neregistrovaný)

OT: zkrácený úvazek - rozhodnutí soudu
    Já to rozhodnutí schvaluji, i když to přinese potíže zaměstnavateli.
    ( I když je otázka, zda vůbec budou chtít zaměstnavatelé brát do prac. poměru matky s dětmi).
    Také jsem - za časů totality měla zkrácený pracovní úvazek a dětem to prospělo, měla jsem na ně čas.

• 21. 8. 2014 13:41

all (neregistrovaný)

Re: OT: zkrácený úvazek - rozhodnutí sou
    >>>>Tak , mrkněte na tohle,
    >>>>>už
    >>>>>se
    >>>>>těším
    >>>>>
    >>>>
    >>>>http://www.novinky.cz/domaci/345525-rodice-deti-do-15-let-maji-narok-na-zkraceny-uvazek-rozhodl-nejvyssi-soud.html
    >>>
    >>>Četla jsem. Ale zde šlo o to, že ona měla úvazek 35 h
    >>>týdně a zaměstnavatel jí ho chtěl jednostranně zvýšit
    >>>na 40 h týdně. Nešlo o to, že by měla plný, chtěla
    >>>kratší a zaměstnavatel na něj nechtěl přistoupit.
    >>
    >>To ano, ale rozhodnutí soudu je, že kdykoliv si rodič
    >>dítěte do 15 let požádá o zkrácený úvazek ,
    >>zaměstnavatel musí vyhovět, protože nevím, co by bylo
    >>vážným
    >>provozním důvodem, když soudce řekl, že tedy na jedno
    >>místo může přijmout dva zkrácené úvazky nebo doplnit
    >>dohodářem. Nikoho nezajímá , že když to tak bude
    >>praktikovat zaměstnavatel, který zaměstnává převážně
    >>ženy , tak
    >>může přijmout ještě jednu personální - mzdovou, aby
    >>to
    >>vše zvládl.
    >Já to rozhodnutí schvaluji, i když to přinese potíže
    >zaměstnavateli.
    >( I když je otázka, zda vůbec budou chtít
    >zaměstnavatelé brát do prac. poměru matky s dětmi).
    >Také jsem - za časů totality měla zkrácený pracovní
    >úvazek a dětem to prospělo, měla jsem na ně čas.

Já bych to schvalovala také, kdyby i čas potřebný pro "mzdovou a personální obsluhu" jednoho zaměstnance byl stejný jako za totáče. Jenže to nebyly exekuce, spousty různých hlášení, apod.
    Nehledě na to, že máte spoustu profesí, kde dělit práci na více lidí znamená mnohem větší náklady - ochranné pomůcky, lékařské preventivní prohlídky atd.
    Jestliže budete mít místo 20 žen (konkretně u nás na jednom pracovišti) 40, tak to už bude znát.
    Přijde mi to zase od státu další rozhodnutí, při kterém náklady ponese zaměstnavatel, tak jako např. při překážkách v práci - návštěvy lékaře, svatba, pohřeb atd.
    A všechno se ve finále obrátí proti těmto lidem, protože od našeho vedení jsem už dnes slyšela, že výběr pracovníků tedy bude trochu "jiný". Jaký, je nám asi všem jasné.

>

• 21. 8. 2014 13:43

Kara (neregistrovaný)

Za časů totality jsem také měla malé děti a zkrácený úvazek, ale to bylo firmám šumák (hlavně na pozici THP), protože stejně byla umělá zaměstnanost a třetina zaměstnanců se flákala a hlavně - ten zaměstnavatel nebyl soukromý.
    Já myslím, že to nebude tak horké a např. ve výrobě se vážný provozní důvod obhájí. Ale je fakt, že je možné, že tím víc si budou dávat zaměstnavatelé pozor na nabírání matek s dětmi, protože kromě toho nebezpečí, že ženy často chybí, protože děcka marodí zde vyvstane další nebezpečí, že žena nastoupí na plný úvazek a pak požádá o kratší a bude jí muset být vyhověno - tak na to si začnou firmy dávat bacha. Takže já takové rozhodnutí neschvaluji. I když - když kvůli zvýšené pracnosti bude muset přibrat mzdovku, bude mít aspoň práci více mzdovek :-). Ale zase - zvýšené výdaje se projeví na druhé straně v úspoře - mívali jste dříve nějaké odměny, prémie?
    No tak teď nebudou. Anebo: mzdovku nepřiberou, přibude Vám práce a prémie nebudou.

• 21. 8. 2014 14:44

Katka2 (neregistrovaný)

A tohle se vztahuje jen na matky, nebo na rodiče?
    A rozsah "zkrácení" si diktuje zam-nec? Jakože jen bude chtít 30h/t, další třeba jen 15 ?
    Tak to bude veselo...

• 21. 8. 2014 15:24

v.e.n.d.y.

Ano, chápete to správně:-)) A osoba pečující o dítě může být i chlap, proč ne, že?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).