Re: insolvence-dotaz na soud ohledně dep
Ministerstvo spravedlnosti se přiklání k závěru, že prostředky sražené ze mzdy dlužníka na základě nařízeného výkonu rozhodnutí či exekuce nesmí být vyplaceny ani dlužníkovi, ani oprávněnému, ale deponují se do doby rozhodnutí o způsobu řešení úpadku, kdy jsou vyplaceny insolvenčnímu správci,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.
Zdroj: http://www.penize.cz/osobni-bankrot/255866-exekuce-a-oddluzeni-srazky-ze-mzdy-dostanou-nova-pravidla
Tak si vyberte. Já jsem tedy deponovala a insolvenční správce je teď nadšený.
Potom nerozumím tomu, proč insolvenční správce říká dlužníkovi, že mu nemá zaměstnavatel deponovat prostředky (správce mi toto řekl i do telefonu, písemně mi to ale dát nechce). Zaměstnanec se teď dožaduje peněz a je naštvaný na zaměstnavatele, že mu je nechce dát.
Když si trochu počtete na internetu, zjistíte, že o tom vedli dlouhé spory právníci a rozebírali paragrafy Insolv. zákona na OSŘ a dalších horem spodem. Srážet - nesrážet, deponovat - nedeponovat, loupit - neloupit, sežrat - nesežrat :-)... V současné době se většina shodla na: srážet tak jak se dosud sráželo, ale exekutorovi nezasílat, tzn. deponovat a vyčkat. Když mu bude bankrot povolený, Vy deponované částky zašlete insolv. správci a on nazná, že do té doby ty peníze patřily tomu člověku, může mu je vrátit sám.
Pak bych trvala na tom, aby mi to insolvenční správce potvrdil písemně. Vždycky mě tohle rozčílí, proč já jako mzdová účetní mám nést za někoho odpovědnost, kdo si nadělal dluhy a teď je nesplácí.
Nám na školení říkala paní Klímová, abychom byly statečné a deponovaly než soud rozhodne!!!
Ráno v posteli jsem se začetla do pracovní verze návrhu zákona, kterým se mění NOZ
Neměla jsem to při pátku dělat
strana 103 k § 1810 až § 1867u"
Ustanovení § 1810 až 1867 dílu 4
„Ustanovení o závazcích ze smluv uzavíraných se spotřebitelem“
se navrhuje zrušit a kompletně nahradit novou právní úpravou,
neboť stávající úprava vykazuje mnoho nedostatků
a není zajištěna plná transpozice příslušných evropských směrnic.
Nesprávné provedení směrnice může vést k sankcionování České republiky ze strany Evropské unie, jakož i k odpovědnosti České republiky za škodu způsobenou tím jednotlivci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.