Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu OT-názory-povinná certifikace mzdovek? od v.e.n.d.y. - Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove Kdysi byl pokus o Certifikaci...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2014 14:00

    v.e.n.d.y.

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Kdysi byl pokus o Certifikaci účetních jako takových, dokonce se mluvilo,že bez ní nebude možné dělat hlavní účetní v auditovaných firmách. Vrhla jsem se do toho, stálo mě to 75 tisíc (kurzy, zkoušky, poplatky) a nakonec jsem nemohla najít práci, protože účtují děvčata s rekvalifikačním kurzem pořádaným úřadem práce a za pár korun. Stále pan podnikatel kouká na cenu a ne kvalitu..

  • 27. 8. 2014 14:06

    sonka1 (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    a všichni budeme všechno umět a budeme se všichni mít dobře a bude tu takový socialismus...nechte to na majitelích firem, pár pokutiček, neviděla bych to tak dramaticky.

  • 27. 8. 2014 14:17

    all (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    No to je sice hezké, že zaměstnavatel , pokud na to přijde kontrola zaplatí pár pokutiček, ale co ti zaměstnanci , které se třeba povede mzdové připravit o peníze ? Ti se domohou kde, když o výpočtu mzdy nic neví a tedy ani neví, že byli na mzdě kráceni ?
    Mě také neskutečně vytáčí stále stejné dotazy na základní věci. A ještě víc to, že většinou mě diskutující sprdnou a chlácholí toho, co je za tu práci placen a přitom tvrdí, že se ji teprve učí. Taky neznám všechno, ale ty základní věci by snad měl znát každý, kdo jde tu práci dělat.

  • 27. 8. 2014 14:29

    mirka..p (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Já jsem tak na půl cesty. Sama dobře vím, že toho spoustu nevím.... Tak nějak vím aktuálně jenom to, co potřebuji ke své práci, zbytek vypouštím a nastuduji až budu potřebovat....případně se zeptám.
    Ale taky mě občas velice udivuje neznalost základních věcí u některých tazatelů zde, kteří tvrdí, že se účtováním (mzdami) živí.....
    Takže by bylo fajn, kdyby musela účetní být aspoň trochu znalá věci, ale zase chápu, že je velmi těžké vymyslet nějaký objektivní systém.

  • 27. 8. 2014 14:35

    Káťa (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Myslím, že paní Ivě určitě nejde o faktickou certifikaci a chápu její reakci na "růžové prohlášení". Na druhou stranu někteří Češi už jsou zkrátka takoví, když mohou mít něco zadarmo, tak se ani neobtěžují si informaci sami hledat, natož pak někde za správnou informaci zaplatit a raději hned položí stupidní dotaz. Co s tím naděláme? Přeji pěkný den

  • 27. 8. 2014 14:38

    alen1 (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    All mluvíte mi z duše.
    Co vidím občas v terénu je k pláči.
    Občas mám pocit, že nejdůležitější kvalifikací - je být známý někoho.
    Pak to tak vypadá.
    Ale pro povinnou certifikaci nejsem.
    Stejně si tam majitel dá koho chce.

  • 27. 8. 2014 14:43

    iva. (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Ano, jde mi přesně o tohle - kde se domůžou nápravy ti "obyčejní" jako je například moje maminka, kdybych já o mzdách nic nevěděla?
    Nejde mi o "papír" - o "řidičák na mzdy" :-) - ale KAŽDOU práci by měl dělat někdo, kdo zná alespoň základní pravidla.
    Fakt bych nechtěla jezdit autobusem s řidičem, který nezná přednost zprava nebo se nechat operovat od doktora, který zrovna chyběl, když se na medicíně probíral slepák.

  • 27. 8. 2014 14:53

    Kara (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    No, víte, ono je to trochu jinak. Autobusem může vozit zákazníky jen ten, kdo má řidičák na autobus. Vy ten řidičák mít nemusíte. Operovat může jen ten, kdo vystudoval medicínu. Vy ty medicínské znalosti mít nemusíte. Ale co se týká zákonů - ty platí pro všechny, i pro ty "obyčejné" lidi. Jasně, zákony jsou složité, takže účtuje ten, kdo se v nich orientuje. Když účtuje někdo, kdo se v nich neorientuje, pak má firma problém. On má sice blbě výplatu ten "obyčejný" zaměstnanec, ale vše je stavěno tak, že on má zákon také znát a může si mzdu překontrolovat.

  • 27. 8. 2014 14:58

    all (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Takže jinými slovy - kdo má na práci papír, ten to musí znát, kdo nemá - nemusí.
    Všude to tak ovšem není, ledakde požadují určité vzdělání, třeba střední škollu ekonomickou, takže mzdová by měla , dle vás, přejít do kategorie s papírem, tudíž si za práci zodpovídat.
    Vy si taky těžko zkontrolujete, jestli vám řemeslník namíchal správný poměr vápna, písku atd ?

  • 27. 8. 2014 15:24

    Kara (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Nene, Vy jste mě špatně pochopila. Psala jsem, že jsou profese, které mohou být vykonávány jen po absolvování určené školy a je určeno, jaké musí mít osvědčení. Když si pozvu zedníka, tak je mi jedno, jestli se vyučil zedníkem nebo jestli to je umí. A není určeno, že nahodit zeď mi může jen ten, kdo se vyučil zedníkem. Ale když mi ji na základě smlouvy nahodí blbě, mám možnost vyžadovat opravu nebo na základě toho mu nezaplatit apod. Taky si tu zeď můžu nahodit sama, že.
    Když si toho zedníka najme nebo zaměstná firma, tak ta odpovídá za to, že se zeď neoloupe nebo nespadne. Takže je na firmě, jak si prověřuje kvalifikovanost svého zaměstnance.
    Zrovna tak když firma zaměstná mzdovku, zajímá se o to, zda už mzdovku dělala. Když zaměstná účetní, které jen přihodí mzdy pár zaměstnanců, tak se zajímá, jestli zná trochu účto. Anebo si může vzít na to vyučenou prodavačku. Je to na firmě, protože za účetnictví odpovídá ona - ta firma. Ta účetní pracuje pro firmu, ne pro ty zaměstnance, kterým mzdu počítá. Ty zákony, kterými se při výpočtu mzdy musí řídit, jsou přístupné pro všechny, není to tak, že je musí znát jen ta mzdovka a ta se ze svých případných chyb zodpovídá zaměstnancům.
    Závěr: Určit, že mzdy může zpracovávat jen ten, kdo na to má nějakou školu a certifikát (podobně jako je určeno, že lékaře může dělat jen ten, kdo vystudoval medicínu) je podle mě nesmysl.
    Vy jako "obyčejný" člověk nemůžete překontrolovat, jestli Vám doktor vyřízl slepák dobře. Ale můžete i jako "obyčejný" člověk překontrolovat svůj výplatní lístek.

  • 27. 8. 2014 16:04

    Lenka F. (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Ono i s těmi, kdo absolvovali "jen" kurzy, je to různé, je to hlavně v člověku samotném. Např. moje kolegyně - také absolvovala jen kurz účetnictví, nemá SŠ odborné vzdělání, ale šla do toho proto, že se o účetnictví zajímala a od začátku se snažila dělat to správně a do hloubky. A výsledek - teď ona radí paní, která jí z počátku jejího podnikání dělala garanta. A např. mzdy do hloubky nezná, ale když nějaký z jejích soukromých klientů někoho zaměstná, tak se na cokoliv co si není jistá ptá mě (základní věci kolem daní a pojištění ví, jde spíš už jen o speciality, teď např. okolo MD).

  • 27. 8. 2014 19:33

    Katka2 (neregistrovaný)

    Re: OT-názory-povinná certifikace mzdove
    Ta účetní pracuje pro firmu, ne pro
    >ty zaměstnance, kterým mzdu počítá. Ty zákony, kterými
    >se při výpočtu mzdy musí řídit, jsou přístupné pro
    >všechny, není to tak, že je musí znát jen ta mzdovka a ta
    >se ze svých případných chyb zodpovídá zaměstnancům.
    >Závěr: Určit, že mzdy může zpracovávat jen ten, kdo na
    >to má nějakou školu a certifikát (podobně jako je
    >určeno, že lékaře může dělat jen ten, kdo vystudoval
    >medicínu) je podle mě nesmysl.
    >Vy jako "obyčejný" člověk nemůžete překontrolovat,
    >jestli Vám doktor vyřízl slepák dobře. Ale můžete i jako
    >"obyčejný" člověk překontrolovat svůj výplatní lístek.
    Nějak pořád nedokážu pochopit, že zam-nec, pro kterého je zaměstnání jediným zdrojem příjmů, tedy obživy, tedy na správnosti smlouvy a výplaty závisí jeho život, tak tenhle člověk není schopen a ochoten si přečíst pár odstavců ZP nebo nechat si někým zkontrolovat výplatu. Když mu to takhle řeknu, urazí se, že on tomu PŘECE nerozumí (jako by porozumění bylo něco ohavného). Neříkám, že každý si musí naštudovat všechno, ale v tom, co ovlivňuje jeho existenci by snad měl mít každý aspoň přehled.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).