Re: Volno otce při narození dítěte
Pokud vás poveze do porodnice, bude mít nárok na placené volno na nezbytně nutnou dobu. Pokud chce být u porodu, pak se musí domluvit se zaměstnavatelem na dovolené nebo si po domluvě nadpracovat hodiny.
Ano, na neplacené volno nárok je. Ale ze zkušeností vím, že o něj zaměstnanci nemají zájem, proto jsem napsala možnosti, jak být u porodu a zároveň mít tento čas zaplacený.
Nejde o neplacené volno, ale o volno bez náhrady mzdy (tzn. ze zákona má nárok na volno z práce v čas porodu, ale nedostane zaplacenou náhradu).
Ano, je to nárok ze zákona. Ale ve mzdových programech se většinou zadává jako neplacené volno bez nároku odvodu ZP. Proto ikdyž nepíšeme neplac. volno, víme o co se jedná.
Jako když má celý den toto volno bez náhrady mzdy, že se za to neodvádí ZP? Ale to se mýlíte. Pokud má celý den (celou směnu) volno bez náhrady mzdy, tak se ZP odvádí jako při neplaceném volnu.
Samozřejmě, že se z celého dne ZP odvádí, akorát nelze poskytnutí toto ,,neplaceného volna,, vázat na zaplacení celého odvodu na ZP, jako je tomu u běžného nepl. volna, kdy se obě strany dohodnou kdo v jaké výši ZP zaplatí.
Ajo, tak to jsem špatně pochopila Vaši větu "neplacené volno bez nároku odvodu ZP". Já ve svém programu to mám nazváno jako "zákonné volno neplacené" (tento den se bere jako den odpracovaný pro nárok na dovolenou).