Re: Vznik pracovního poměru
Zaměstnavatel může od pracovní smlouvy odstoupit, nenastoupil -li zaměstnanec ve sjednaný den do práce, aniž by mu v tom bránila překážka v práci, nebo se zaměstnavatel o této překážce do 1 týdne nedozví, avšak jen do okamžiku než zaměstnanec nastoupil do práce
Píšete, že ten zaměstnanec - nezaměstnanec napsal zrušení ve zkušební době. Kterým dnem poměr zrušil?
Ale stejně - vstupní prohlídka před začátkem prac. poměru udělána nebyla, neodpracoval nic, takže pojištění nevzniklo.... co tedy navrhuje Váš právník? Dát mu neomluvenou absenci a pracovní poměr ukončit podle jeho zrušení?
Na svou obhajobu píši toto: Byla jsem nemocná a tuto "práci" jsem dostala až jsem se vrátila. "Výpověď" ve zkušební době jsem napsala, jak to napsal dotyčný pán. Ukončení p.p. napsal k 1.8.2014. Oni ho ani nestihli poslat na LP. Právník je toho názoru, že p.p. založen byl, já si myslím, že nebyl z uvedených důvodů, které jsem na začátku psala, a i kdyby, co by měl za mzdu, kdy neodpracoval ani 1 hodinu.
Všem děkuji za reakce.
Re: Opravdu výpověď ve zkušební době ?
omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale manžel v červneci dostal "výpověď ve zkušební době" toto napsal zaměstnanec, vím, že tento pojem neexistuje, manžel skončil, dostal potvrzení ze zaměstnání a pracuje v jiné firmě, prostím "." stalo se něco mému zaměstnanci a co by se mohla stát firmě, když ona to tak napsala?
děkuji, nejsem mzdová ani personalistka a manžel je dobrý zedník
"Manžel dostal výpověď - toto napsal zaměstnanec - manžel skončil a dostal potvrzení - stalo se něco mému zaměstnanci..." Píšete zmateně. Manžel je ten zaměstnanec, který dostal od svého zaměstnavatele "výpověď ve zkušební době"? Nebo je manžel tím zaměstnavatelem, kterému toto předal jeho zaměstnanec?
A jak do toho zapadá ten VÁŠ zaměstnanec? (viz "stalo se něco mému zaměstnanci...")
manžel je ten zaměstnanec, který dostal výpověď ve zkušební době a protože jsem četla tuto diskuzi a někdo z této diskuze napsala "výpověď ve zkušební době, raději nedomýšlet co by se stalo" tak jsem se chtěla zeptat co by se mohlo stát. Mému manželovi se zatím nic nestalo, děkuji
No protože VÝPOVĚĎ znamená, že nejprve běží dlouhá výpovědní doba a pak teprve pracovní poměr skončí. Když dává zaměstnavatel výpověď, může použít pouze zákonné důvody podle zákoníku práce. Zatímco při ZRUŠENÍ ve zkušební době (tzn. když je zaměstnanec ještě ve zkušební době) skončí pracovní poměr hned tím dnem, kdy mu ho zaměstnavatel zruší.
Pokud byl Váš manžel ve zkušební době a zaměstnavatel mu dal papír, který byl nazvaný jako "výpověď ve zkušební době", ale myšlen byl jako zrušení, tak to sice bylo blbě, ale manžel to jako zrušení pochopil, převzal si zápočťák, nastoupil jinam.... Kdyby býval chtěl, mohl namítnout neplatnost.... ale pak by stejně dostal zrušení ve správném znění. Zkrátka - Vašemu manželovi nic nehrozí.
>>>>>>>>Pracovník podepsal 1.8.2014 pracovní smlouvu (nevím,
>>>>>>>>kdy ji skutečně podepsal-já jsem mu ji nedávala
>>>>>>>>podepsat, ale vedení), neměl "vstupní prohlídku",
>>>>>>>>1.8.2014
>>>>>>>>nenastoupil, jen na vrátnici zanechal výpověď ve
>>>>>>>>zkušební době. Prosím o radu, co s tím teď udělat. Na
>>>>>>>>S a Z
>>>>>>>>přihlášen nebyl. Má vůbec nárok na mzdu. Moc vám
>>>>>>>>děkuji
>>>>>>>>za rady. ZP § 34 jsem si pročetla, ale chtrá z toho
>>>>>>>>nejsem.
>>>>>>>
>>>>>>>Chápu správně, že vůbec nic neodpracoval?
>>>>>>
>>>>>>Neodpracoval nic, vůbec nenastoupil. Ale trápí mě ta
>>>>>>podepsaná smlouva 1.8.2014.
>>>>>
>>>>>Zaměstnavatel může od pracovní smlouvy odstoupit,
>>>>>nenastoupil -li zaměstnanec ve sjednaný den do práce,
>>>>>aniž
>>>>>by mu v tom bránila překážka v práci, nebo se
>>>>>zaměstnavatel o této překážce do 1 týdne nedozví,
>>>>>avšak jen do
>>>>>okamžiku než zaměstnanec nastoupil do práce
>>>>
>>>>
>>>>O tom jsem četla, není tam uvedena lhůta do kdy firma
>>>>musí odstoupit. firma do dnešního dneod pracovní
>>>>smlouvy neodstoupila. jak si s tím poradit? Napsat to
>>>>třeba
>>>>k dnešnímu dni?
>>>
>>
>>Přesně takto jsem chtěla celou záležitost vyřídit,
>>ale
>>náš právník se k tomustaví trochu jinak.
>
>Tak ale v tom případě vám musí právník říct, jak máte
>postupovat. Je to jeho práce.
Pracovní poměr dne 1.8.2014 vznikl, a pokud se ze strany zaměstnance jednalo o jeho zrušení ve zkušební době (nikoliv o výpověď ve zkušební době), pak téhož dne i skončil. Tím, že neměl vstupní prohlídku, ani práci konat nemohl, protože se uplatnila právní fikce, že je zdravotně nezpůsobilý. Nedokážu si představit něco stornovat nebo rušit něco, co neexistuje. I kdyby danou písemnost označil jako výpověď ve zkušební době, rozhoduje faktický stav. Do práce nechodí, tak není co řešit.
Jenže myslím, že tazatelce jde o to, jak to celé ukončit. Jestliže první pracovní den zrušil PP, tak by ten den musel přece odpracovat nebo se mýlím ? Protože však neměl vstupní lékařskou prohlídku tak pracovat nemohl, tudíž by mu měl zaměstnavatel zaplatit náhradu mzdy za ten den, protože vina byla na jeho straně.
Takže když to shrnu, tak by PP měl normálně vzniknout, první den mu zaplatit náhradu a dál už jako u normálního zaměstnance ?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>S a Z
>>>>>>>
>>>>>>>Zaměstnavatel může od pracovní smlouvy odstoupit,
>>>>>>>nenastoupil -li zaměstnanec ve sjednaný den do práce,
>>>>>>>aniž
>>>>>>>by mu v tom bránila překážka v práci, nebo se
>>>>>>>zaměstnavatel o této překážce do 1 týdne nedozví,
>>>>>>>avšak jen do
>>>>>>>okamžiku než zaměstnanec nastoupil do práce
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>O tom jsem četla, není tam uvedena lhůta do kdy firma
>>>>>>musí odstoupit. firma do dnešního dneod pracovní
>>>>>>smlouvy neodstoupila. jak si s tím poradit? Napsat to
>>>>>>třeba
>>>>>>k dnešnímu dni?
>>>>>
>>
>>>>
>>>>Přesně takto jsem chtěla celou záležitost vyřídit,
>>>>ale
>>>>náš právník se k tomustaví trochu jinak.
>>>
>>>Tak ale v tom případě vám musí právník říct, jak máte
>>>postupovat. Je to jeho práce.
>>
>
>Jenže myslím, že tazatelce jde o to, jak to celé
>ukončit. Jestliže první pracovní den zrušil PP, tak by ten
>den musel přece odpracovat nebo se mýlím ? Protože
>však neměl vstupní lékařskou prohlídku tak pracovat
>nemohl, tudíž by mu měl zaměstnavatel zaplatit náhradu mzdy
>za ten den, protože vina byla na jeho straně.
>Takže když to shrnu, tak by PP měl normálně vzniknout,
>první den mu zaplatit náhradu a dál už jako u
>normálního zaměstnance ?
Pracovat nemohl. ale tazatelka nenapsala více informací ohledně té prohlídky, zda ho tam poslali a on nešel apod. Podle toho by se řešila náhrada za toho 1.8.2014. Jinak ano. Nevím, jak chce tazatelka končit něco, co skončilo před měsícem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.