Vlákno názorů k dotazu Výpověď zaměstnavatele z důvodu nadbyteč od Kara - Re: výpověď zaměstnavatele z důvodu nadb Zaměstnavatel chce zrušit...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2014 15:00

Kara (neregistrovaný)

Re: výpověď zaměstnavatele z důvodu nadb
    Zaměstnavatel chce zrušit pracovní místo. Provede tedy organizační změnu, tj. zruší jeho pracovní místo dnem 31.10. Zaměstnanci dá v srpnu výpověď a tento 31.10 skončí. Po nějakém čase, není určeno po jakém, zjistí, že je tato práce zase potřeba. Tak to místo zase vytvoří a někoho zaměstná.

• 29. 8. 2014 15:11

xxxx (neregistrovaný)

takže pokud tomu dobře rozumím, tak za měsíc může být toto místo opět vytvořeno, já myslela, že musí uplynout nějaká doba např. 3 roky, aby znovu místo mohlo být vytvořeno

• 29. 8. 2014 15:23

Katka2 (neregistrovaný)

Naštěstí ještě stále může zam-tel vytvořit takové místo, jaké potřebuje, a nemusí mu ho schvalovat žádný ÚV.

• 29. 8. 2014 15:28

xxxx (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, sice nevím co je ÚV, ale v podstatě se my zaměstnanci musíme pořád bát, kdy přijdeme o místo, sice tady na diskuzi píšete, když zaměstnanec bude vychytralý, tak......, ale nezlobte se na mě , zákoník práce brání jen zaměstnavatele a ten má všechny páky. Vrátím se po rodičovské, zruší se mi místo a hned další měsíc se to stejné místo vytvoří pro jiného zaměstnance, pak že není diskrimace matek z rodičovské,

• 29. 8. 2014 15:36

Kara (neregistrovaný)

Zaměstnavatel chce zrušit pracovní místo. Provede
    >>>>tedy
    >>>>organizační změnu, tj. zruší jeho pracovní místo dnem
    >>>>31.10. Zaměstnanci dá v srpnu výpověď a tento 31.10
    >>>>skončí. Po nějakém čase, není určeno po jakém,
    >>>>zjistí,
    >>>>že je tato práce zase potřeba. Tak to místo zase
    >>>>vytvoří a někoho zaměstná.
    >>>takže pokud tomu dobře rozumím, tak za měsíc může být
    >>>toto místo opět vytvořeno, já myslela, že musí
    >>>uplynout nějaká doba např. 3 roky, aby znovu místo
    >>>mohlo být
    >>>vytvořeno
    >>Naštěstí ještě stále může zam-tel vytvořit takové
    >>místo, jaké potřebuje, a nemusí mu ho schvalovat žádný
    >>ÚV.
    >děkuji za odpověď, sice nevím co je ÚV, ale v podstatě
    >se my zaměstnanci musíme pořád bát, kdy přijdeme o
    >místo, sice tady na diskuzi píšete, když zaměstnanec bude
    >vychytralý, tak......, ale nezlobte se na mě , zákoník
    >práce brání jen zaměstnavatele a ten má všechny páky.
    >Vrátím se po rodičovské, zruší se mi místo a hned
    >další měsíc se to stejné místo vytvoří pro jiného
    >zaměstnance, pak že není diskrimace matek z rodičovské,

Myslím, že s tou ochranou zaměstnavatelů ze strany zákoníku práce se dost mýlíte. Opravdu - na vlastní kůži znám obě strany. Není to tak jednoduché, jak si myslíte. Zaměstnanec je sice v závislé pozici, je vlastně najatý firmou na nějakou práci, ale když ho chce zaměstnavatel propustit, musí pro to mít zákonný důvod a např. nadbytečnosti náleží odstupné. Podnikatel nepodléhá žádnému zaměstnavateli jako zaměstnanec, ale má své starosti, musí se starat o zajišťování zakázek a mnoho dalších věcí a když nemá zakázku, nedostane od nikoho žádné odstupné. Všechno má své pro a proti, nikde nemáte jistotu. Z mého pohledu to má zaměstnanec mnohem jednodušší než podnikatel.

• 29. 8. 2014 16:10

div (neregistrovaný)

Souhlasím a obzvláště matky z RD jsou docela výživné sousto.

• 29. 8. 2014 16:24

Katka2 (neregistrovaný)

Jasně, když zam-tel někoho nechce a chce někoho jiného, musí zrušit místo, vyplatit odstupné, nějaký čas mít místo zrušené (kdo tu práci mezitím dělá?). Asi mu to za to stojí.

• 29. 8. 2014 16:29

xxxx (neregistrovaný)

můžete mi vysvětlit "výživné sousto"

• 29. 8. 2014 18:12

div (neregistrovaný)

ano , mohu

Máme zaměstnankyni, která hned po zkušební době začala marodit - těhotná, byla doma do 3 let věku dítěte, když měla nastoupit, poslala neschopenku - těhotná podruhé. No a je stále doma. Takže pro zaměstnavatele pracovala 3 měsíce, ale ten už jí stačil na náhradách za dovolenou, která jí vznikla čerpáním MD vyplatit spoustu peněz.
    No a čekáme, že když se vrátí po 2 RD (pokud nebude mít 3. dítě) a bude chtít úpravu pracovní doby. Celkem "výživné sousto" pro zaměstnavatele.
    Takže se mu celkem vyplatí toto místo zrušit, vyplatit odstupné "pracovnice" se takto zbavit a za chvíli si vytvořit místo jiné, na které bude dělat výběrové řízení se zcela jinými kriterii.

• 29. 8. 2014 18:28

xxxx (neregistrovaný)

já jsem zaměstnavateli řekla, že v době nemoci, mám hlídání, takže žádné očr, vyzvedávání ze školky mám zajištěné, jen do školky budu dávat, do práce se musíme dostavit do 9hod, takže to bez problémů zvládám, moje místo se mu vyplatilo zrušit, aby ho za dva měsíce zřídil jak píšete za jiných podmínek, a to není diskriminace? A no, za nadbytečnost náleží odstupné, co je lepší odstupné nebo práce? Podle mě má zaměstnavatel daleko víc možností než zaměstnanec, ano musí se snažit zajistit zakázky, platí daně (což zaměstnanci také), může mu dát zaručenou mzdu (upřímně, vy se zaručenou mzdou vyžijedete bez problémů?), může ho buzerovat a když se ti to nelíbí, běž, za dveřmi stojí fronta. To mu se říká výživné. Ráda tady čtu diskuzi, znalých, kteří mají letitou praxi, ale zapomínají, že měli taky kdysi děti (a upřímně, vy jste to měli daleko lehčí, neklepali jste se strachy, kdy přijdete o práci....ano museli jste být zticha a teď mohu říct co mi líbí? teď strhnu diskuzi a kdyby to nebylo anonymní, tak mě ukamenujete za živa)a nebo je možná nemáte. Určitě mi tady někdo poradí, tak jsem neměla mít dítě, tak máme jen jedno

• 29. 8. 2014 19:23

div (neregistrovaný)

Tak když je to podle vás tak jednoduché být zaměstnavatelem, tak začněte podnikat, nic vám v tom nebrání. Můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži.
    Ano i my staří jsme měli děti, ovšem museli jsme se také rozmyslet, jestli práce nebo děti.
    Já byla napři. se synem do jeho 3 let doma , a to od půl roku úplně zadarmo, protože žádný rodičovský příspěvek na 1 dítě nebyl. Až na druhé dítě. Ovšem věděla jsem, že práci bych nestíhala, takže jsme se hodně museli uskromnit, jednak abych mohla být tak dlouho doma a ani potom to nebyla žádná hitparáda, protože polovina mého výdělku šla pro paní, která mi vodila a vyzvedávala dítě ze školky, protože já bych to nestíhala a kratší pracovní dobu by mi zaměstnavatel nepovolil.
    Takže si pořád jen nestěžujte a nečekejte že všichnií budou štěstím bez sebe, po vašem návratu do práce.
    Já totiž plně zaměstnavatele chápu, protože ve jménu pozitivní diskriminace u nás teď soud rozhodl, že pokud si matka požádá o jinou pracovní dobu - musí vyhovět, jinak obtížně dokazovat, proč nebylo možno vyhovět.
    Dělám tuhle práci už hodně dlouho, ale myslím, že dříve nebyly s matkami takové problémy, jak jsou nyní a proto každý zaměstnavatel raději vezme třeba i méně schopného ale muže.
    A vy jste si úplně jistá, že místo zrušil jen proto, že vás tam nechce ?

• 30. 8. 2014 8:19

Katka2 (neregistrovaný)

Ráda tady čtu diskuzi, znalých, kteří mají
    >letitou praxi, ale zapomínají, že měli taky kdysi děti
    >(a upřímně, vy jste to měli daleko lehčí, neklepali
    >jste se strachy, kdy přijdete o práci....ano museli jste
    >být zticha a teď mohu říct co mi líbí? teď strhnu
    >diskuzi a kdyby to nebylo anonymní, tak mě ukamenujete za
    >živa)a nebo je možná nemáte. Určitě mi tady někdo
    >poradí, tak jsem neměla mít dítě, tak máme jen jedno
    Nikdo vás nekamenuje. Chápu, že chcete do práce, ale vy pochopte zam-tele, že by rád měl ve firmě lidi které chce a ne ty co nechce. A vás tam zřejmě nechce. Že jsou za dveřmi zástupy je pravda, ale najít dobrého pracovníka je umění a když už takového mám, tak rozhodně neblbnu s rušením místa a vším okolo. A jestli to místo chtěl pro neteř nebo milenku, tak s tím fakt nic nenaděláte.
    Jo a děti jsem měla za ranného kapitalismu, až když jsme na ně měli našetřeno, a chůva si u nás vydělala víc než zedník.

• 30. 8. 2014 14:11

xxxx (neregistrovaný)

to já takové zkušenosti teda nejen u mě, teď je nejdůležitější správně někam lézt...... a co se týče toho zbytku, tak jste měla aspoň jistotu, že vašeho manžela nikdo nevyhodí a že se opět všechno nezdraží, tím končím tuto diskuzi, přeji pěkný víkend

• 30. 8. 2014 17:23

Kara (neregistrovaný)

Ale kdepak, nemyslete si, že dříve nám létali pečení holubi do pusy a nemuseli jsme se starat. Já jsem měla malé děti za socíku, sice každý měl zaměstnání, ale byla jiná doba, to, co Vy dnes považujete za chudobu jsme my považovali za normální standard. A za raného kapitalismu, jak píše Katka, (a mým dětem v těchto začátcích ještě nebylo 10 let) to bylo hodně divoké, zanikly státní podniky a pracovní místa zanikala, vznikala a zase zanikala a hodně lidí se vrhlo na podnikání, ať už jako sróčka nebo živnostníci a ceny šly nahoru ostošest.
    Ale jak Vám píší - nemusíte naříkat nad tím, že zaměstnanci jsou vyhazováni. Když budete Vy nebo manžel podnikat, budete živnostníci, tak Vás nikdo nevyhodí. Akorát si budete muset shánět zakázky. A třeba časem budete mít pod sebou i vy nějakého toho zaměstnance a poznáte zase jiné starosti.

• 1. 9. 2014 9:41

. (neregistrovaný)

ÚV viz.
    http://www.zkratky.cz/UV/13116

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).