Re: úprava daňového základu před zdanění
moc všem děkuji za odpovědi. neuvědomila jsem si podstatný rozdíl mezi daňovou ztrátou a účetním ziskem....
takže pokud tomu dobře rozumím, tak neměla být v daňovém přiznání uvedena ztráta v tabulce E za období roku 2013 (odečet daňové ztráty od základu daně).
ovšem částka, o kterou byl hosp. výsledek snížen, mi stále zůstává na účtu a letošní rok se k ní připočítávají letošní částky - potřebovala bych se jich "zbavit" a někam je "uložit" - dá se k tomu účelu použít nějaký podrozvažný účet? pouhá analytika by mi moc nepomohla .
děkuji
Moc Vaší odpovědi nerozumím. Musíte rozlišovat účetní a daňové věci. V daňovém přiznání lze uplatňovat odečet pouze daňové ztráty minulých let, o té nikde neúčtujete a musíte ji zjistit jen z minulých daňových přiznání. V účetnictví Vám vyšel účetní zisk, který roční závěrka převedla přes účet 710 na účet 431 a valná hromada rozhodne co s ním (převést na 428, rozdělit společníkům a podobně). Nevím, co byste chtěla ukládat na jakousi podrozvahu? Jaké částky a kde Vám zůstávají?
děkuji za reakci a pokusím se líp a blíž popsat svůj dotaz. v roce 2013 byl účtován předpis na penále 378/644 a ve skutecnosti byla přijata pouze určitá část z celkové výše penále 221/378. zbývající nezaplacené penále snížilo hospodářský výsledek. ovšem na tom účtu 378 mi to zůstává ten zbytek předpisu, který nebyl zaplacen a s tím si nevím rady "kam s ním" .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.