Re: ELDP a potvrzení o zdanitelných příj
Koho přesně požádal? Zaměstnavatele? Externí účetní?
Potvrzení o zdanitelných příjmech
zákon 586/1992 Sb. § 38j odstavec 3)
Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění.
ELDP
zákon 582/91, § 38 a §39
Ovšem originál ELDP by si měl vyzvednout a současně podepsat zaměstnavateli kopii
Naopak - ELDP mu měli zaslat poštou, pokud si pro něj nebyl. Potvrzení o zdanit. příjmech na žádost vystaví, ale nemusí poslat. Je fakt, že když už musí poslat ELDP, tak mu do dopisu mohou přiložit i to potvrzení. Jen nevím, jestli musí akceptovat emailovou žádost. Já teda nemám moc ráda vydávání potvrzení v průběhu roku, protože ho pak spousta bývalých zaměstnanců chtěla znovu, ztratili ho.
Nejsem Kara, ale taky řeším, takže si dovolím reakci.
Nikdy mi OSSZ nevytkla, když jsem měla např. z 200 ELDP padesát nepodepsaných, protože zaměstnanci odešli v průběhu roku.
Na ELDP mám napsáno v kolonce "podpis zaměstnance" poznámku "odesláno poštou 15.7.2014" a nikdy se mi nestalo, že bych musela doložit knihu odeslané pošty nebo dokazovat, že si to zaměstnanec na poště skutečně vyzvedl.
Minimálně třetina pošty, kterou jsem odeslala bývalým zaměstnancům právě s ELDP, se mi vždy vrátila zpět s poznámkou "na uvedené adrese nebydlí" - a doporučený dopis s dodejkou do vlastních rukou není zrovna levná záležitost. Vrácený dopis zakládám do osobního spisu a kdyby někdy OSSZ remcala, může zaměstnance hledat.
děkuji všem za rady, takže potvrzení o zdanitelných příjmů by měl manžel čekat 10dnů co tedy napsal email a ELDP by si pro to měl jít osobně. Problém je ten, jak bylo zmíněno, tak nemusí brát zřetel na emailovou korespondenci, to beru, ale mohli by komunikovat, takže já vlastně nevím proč to neposlali nebo co chtějí, u ELDP mi dali originál i kopii a podepsané mi vrátili. Manžel požádal zaměstnavatele res. asistentku, protože ta všechno vyřizuje, takže ani nevíme, kdo mu zpracovává mzdy. Je nějaká rada jak přijmout zaměstnavatele aby komunikoval? děkuji
Jak píše Iva - poštou. Žádná kontrola ze sociálky nikdy nepožadovala, že ELDP musí být předaný pouze osobně, tzn. s podpisem. Buď podpis, že to převzal nebo záznam, že byl odeslán poštou. Doklad o poslání nechtěli vidět nikdy. Kontrol jsem absolvovala hodně. Sociálku zajímalo hlavně to, zda byl ELDP odeslán jí.
dobrý den, vracím se k diskuzi, kterou jsem zadala a moc všem děkuji za odpovědi, takže pokud tomu rozumím a jak mi napsala pan(í) "." do 10dnů by měli na žádost manžela (email poslal 31.8.), takže je ještě čas, jenže co když nepošlou? Nemají ani slušnost zvednou telefon nebo odepsat, že si pro to má zajít osobně. Jestli mají externí účetní nebo někoho jiného kdo jim zpracovává mzdy, to nevím. Za
3 čtvrtletí chceme žádat o příspěvek na bydlení a mám hrůzu z toho, že nebudou reagovat a pak nemůžu podat ani tu žádost o příspěvek na bydlení, co mám prosím dělat a jak postupovat? děkuji moc
Re: Nepředané Potvrzení o zaměstnání ...
Nedokáži správně právně odpovědět.
Nejsem právník, jsem jen člověk
Jen si dokáži představit asistentku která,
jak píšete "všechno vyřizuje",
jak musí v práci kmitat.
Aby vyhověla požadavkům majitele firmy,
aby vyhověla požadavkům zaměstnanců,
aby vyhověla požadavkům bývalých zaměstnanců,
aby vyhověla požadavkům externího účetního,
aby vyhověla požadavkům všech státních úřadů,
aby vyhověla požadavkům dodavatelů,
aby vyhověla požadavkům odběratelů.
A to vše dle zákonných termínů.
Ani bych se jí nedivila, že by nebrala telefony od lidí u kterých ví, jak sice správně odpovědět, ale třeba se stydí jim říct pravdu. Nebo v obavě o svoji práci, jim ani nemůže říct pravdu. Jako že nejsou peníze ve firmě na zaplacení závazků. Jako že smí předávat externímu účetnímu požadavky jen 1x za měsíc, jinak bude mít problémy s majitelem firma.
Nebo prostě a lidsky nestíhá.
Kdo ví, jak je to u bývalého zaměstnavatele Vašeho manžela.
Samozřejmě můžete se bránit proti nečinnosti zaměstnavatele soudní žalobou. Ale vyřeší to daný problém? Nevím.
předpokládám, že vy jste ta "nedoceněná" asistentka, jestli takhle pracujete tak potěš koště. Nevím, co má všechno na starosti a je mi to jedno, ale slušné chování by měla mít a že si nedovolí zvednout telefon? Hm......, jinak upřímně nezdám asistentku, která by toto všechno dělala, dobrou noc
Tak to je dobře, kdyby jste ještě potřebovala, tak jsem na netu našla žádost o vydání potvrzení o zaměstnání, ale dalo by se s malou úpravou použít i pro další žádosti.
http://www.pravnik.cz/vzory-smluv/i-91-zadost-o-vydani-potvrzeni-o-zamestnani.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.