Re: Pracovní úraz - ušlý výdělek
Bohužel nemám moc informací - vypadalo to jako maličkost - klepl se nešikovně do prstu, druhý den šel k lékaři a tam zjistili zlomeninu. Zaměstnanec poslal pouze neschopenku, takže jsme se ani nemohli na něčem domluvit - domluvení na odškodnění tedy nejsme. Nyní zaslal lístek na peníze (takže neschopnost pokračuje)
Na upozornění Kooperativy o zaslání daných dokumentů se vykašlete. To posílají vždy. Vy máte zaměstnace odškodňovat každý měsíc nebo se domluvíte (což je častější), že odškodnění provedete po ukončení nemoci. Na stránkách Kooperativy si najděte tiskopis ,, Posudek o bolesti,, - zaměstnanec jej dá lékaři po ukončení nemoci, lékař vyčísli bodování. Při odškodnění budete počátat, že 1 bod se rovná 120,-Kč. Dále si najděte tiskopis ,,Potvrzení lékaře o trvání prac. neschopnosti....,, ten taktéž nechá zaměstnanec potvrdit po ukončení nemoci. A pak si najdete ještě tiskopis ,,Náhrada zrtáty na výdělku po dobu PN,, - na něm vypočítáte celé odškodnění a pak pošlete na Kooperativu, aby vypočtenou částku proplatila zaměstnanci.
>>>>Dobrý den, prosím o pomoc. Zaměstnanec měl v červenci
>>>>úraz a já si s tím nevím rady (jsme malá firma a já
>>>>mám toto před sebou porpvé).
>>>>Obeslala jsem všechny instituce příslušnými doklady
>>>>(popřípadě doplnila) a zaměstnanci za červenec
>>>>spočítala
>>>>klasickou nemocenskou. Kooperativa mě teď uhání o
>>>>ušlý
>>>>výdělek a posudek o bolestném. Zaměstnanec je stále v
>>>>prac. neschopnosti. Jak se správně vypočítá úšlý
>>>>výdělek (máme základ na hodinu + prémie) a budeme
>>>>zaměstnanci něco ještě doplácet nebo to za nás
>>>>vyplatí
>>>>kooperativa? Moc děkuji za vysvětlení
>Na upozornění Kooperativy o zaslání daných dokumentů
>se vykašlete. To posílají vždy. Vy máte zaměstnace
>odškodňovat každý měsíc nebo se domluvíte (což je
>častější), že odškodnění provedete po ukončení nemoci. Na
>stránkách Kooperativy si najděte tiskopis ,, Posudek o
>bolesti,, - zaměstnanec jej dá lékaři po ukončení nemoci,
>lékař vyčísli bodování. Při odškodnění budete počátat,
>že 1 bod se rovná 120,-Kč. Dále si najděte tiskopis
>,,Potvrzení lékaře o trvání prac. neschopnosti....,, ten
>taktéž nechá zaměstnanec potvrdit po ukončení nemoci.
>A pak si najdete ještě tiskopis ,,Náhrada zrtáty na
>výdělku po dobu PN,, - na něm vypočítáte celé odškodnění
>a pak pošlete na Kooperativu, aby vypočtenou částku
>proplatila zaměstnanci.
Jste zlatá, moc děkuji. Formuláře pro lékaře jsem již zaměstnanci poslala, aby je měl u sebe a ostatní mám také stažené. A ještě jeden, omlouvám se za neznalost, dotaz: jak odškodníme zaměstnance (jak vypočítat a to odškodnění od kooperativy je navíc)? a je potřeba mít písemně, že ho odškodníme až po ukončení nem?
Po ukončení nemoci vyplníte záhlaví tiskopisu ,, Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu PN,, a pošlete na OSSZ. Ti vám tam vypíšou, kolik vyplatili nemocenské. Vy potom budete podle jednotlivých bodů tiskopis vyplňovat, ono vás to ke správnému výpočtu samo navede.
Odškodnění = lidově řečeno, zaměstnanec dostane odškodněním doplaceno to, co by si vydělal, kdyby neměl úraz a pracoval by.
Re: pro VH
http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/navrhy-novely-nove-zakony/18894-bolestne-a-stizeni-spolecenskeho-ohodnoceni-2014-posudek-lekare.html
http://www.mudrhosekjosef.cz/clanky/aktuality/ze-zdravotnictvi/bolestne---nahrada-nemajetkove-ujmy-na-zdravi.html
http://www.bezpecnostprace.info/item/odskodnovani-pracovnich-urazu-v-roce-2014
Hned v prvním příspěvku je věta, ze které zřejmě vychází i Kooperativa :
Pokud naopak pacient žádá, aby lékař provedl bodové ohodnocení podle zrušené vyhlášky s tím, že příslušná pojišťovna nebo jiná instituce bude z tohoto bodového ohodnocení vycházet, nic nebrání tomu, aby tak lékař učinil. Nebude si počínat nijak nezákonně, neboť pacient výslovně žádá, aby se lékař při hodnocení přidržel zrušeného právního předpisu, který příslušná instituce vezme za základ pro stanovení odměny podle zásad slušnosti ve smyslu nového občanského zákoníku.
Kdo letos již dělal odškodnění prac. úrazu u Kooperativy, tak ví, že Kooperativa chce bodové ohodnocení.
Mohla bych ještě poprosit: chápu správně, že dokud neskončí neschopnost platí zaměstnavatel/ossz nemocenské. Po ukončení proplatíme co vypočítám (dle podkladů) na formuláři "Náhrada ztráty..." a odešlu na koop, která to proplatí nám? mám chaos v tom co kdo platí...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.