Re: OSVČ nebo řadový zaměstnanec ... úče
Daň bude ne z výdajů, ale hrubého příjmu - tedy z 8000 kč. Máte nárok na slevu na poplatníka, takže daně budou nula. Povinná minima na ZP a SP jsou správně.
A nemůžete jen takto počítat - u OSVČ nemáte dovolenou, při nemoci máte smůlu, nemáte nárok na zam-necké benefity (pokud firma nějaké má) apod.
19 let jsme OSVČ, kancelář máme doma, děláme s manželem stejnou práci - takže někteří klienti tím pádem berou jako samozřejmost, že jsme dostupní kdykoliv - víkendy, svátky, večery ... někteří jsou schopni opravdu přijít i na štědrý den. A bohužel to nejsou vyjímky, jsou to jedni a titíž a takřka pravidelně ... A poslat je do háje si nedovolíme, aby tam neodešli nadobro :-( Dokud byly děti malé, tak jsem to brala jako daň za to, že nemusím řešit hlídání o prázdninách, nemocech apod., ale poslední dobou mi to už leze na nervy tak, že bych s chutí nastoupila do práce ... A tím nechci říct, že v zaměstnání to je jednoduché ... Jedno i druhé má svoje pro i proti.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>máte prosím Vás někdo zkušenost s rozhodováním, zda
>>>>>>je
>>>>>>lepší pracovat jako účetní na "volné noze" a nebo se
>>>>>>nechat zaměstnat. Při jakém přijmu se více vyplatí
>>>>>>nezávislost?
>>>>>>
>>>>>>Mám zkušenosti jako řadový zaměstnanec, ale mám
>>>>>>opravdu jen hrubé tušení co to znamená podnikat na
>>>>>>živnost.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za Vaše názory.
>
>Určitě má vše své výhody i nevýhody. A to se právě
>snažím zjistit. Také mám dvě malé děti. A celých 5 let
>jsem pracovala při rodičovské a toto je pro mě řešení,
>jak být stále nezávislá. Moc Vám děkuji za názory :-)
Při malých dětech pro mně přijatelnější bylo být OSVČ. Sice jsem si o nějaké mateřské dovolené mohla nechat jen zdát, nedovolila jsem si klientům říct, že teda jdu na 3 roky na MD a ať si na tu dobu zajistí někoho jiného - to dost dobře při této práci u OSVČ nejde, týden po porodu už jsem účtovala, ale to, že jsem poté nemusela řešit hlídání dětí během prázdnin, nemocí, vyzvedávání z MŠ apod. bylo velké pozitivum, které převážilo i to, že nemám placené dovolené, nemocenské, musím si shánět práci sama ... O zaměstnání jsem vůbec neuvažovala. Opravdu záleží na tom, jak psal/a ",,", jak si klienty "vychováte" (naštěstí většinu těch vychovaných mám, ale jsou i tací, které jsem popisovala výše) a taky bych se možná podívala na klientelu - já jsem spokojenější, když máme více menších firem, než třeba jednu velkou. Protože když Vám odpadne jedna malá, tak se nic neděje, ale pokud jedna velká, tak to dost "bolí". Nicméně jistotu dnes nemáte ani v tom zaměstnání...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.