Re: OSVČ nebo řadový zaměstnanec ... úče
Spočítala jsem tazatelce, kolik bude mít "čistého" , když bude mít firma stanovené měsíční náklady na zpracování mezd okolo 20.tis.Kč. Jak by jí to vycházelo jako zaměstnanci a jak jako OSVČ.
Ale pak jsem to celé smazala. Je tam tolik proměnných. Minimálně jestli do těch nákladů bude firma v případě pracovně-právního poměru počítat i náklady "na židli", bonusy, dovolenou atd. A u OSVČ je velký rozdíl, zda to pro ni bude jediný příjem, nebo zda bude mít více klientů (v návaznosti na minimální odvody sociálního a zdravotního pojištění, na výdaje na používaný SW, a topit se také musí ..). Náklady na dopravu každý den do zaměstnání nebo občas za klienty. A jedna z nejdůležitějších věcí - práce doma. Pro někoho obrovský bonus, pro někoho problém s disciplinou. Nemožnost se soustředit na práci, když je okolo nepořádek, praní, vaření,....
Měla jsem klienty, kteří začínali pracovat ráno v 6 hodin s tím, že očekávali, že jim v 6.05 odpovím na jejich mailové dotazy. I takové, kteří pracovali do jedné v noci a očekávali, že jim odpovím na jejich mailové dotazy i v 24.00 hodin. Nikdy dopředu nevíte, co Vás čeká.
Nevím, zda bych dnes do toho šla znovu, ale po 20 letech práce jako OSVČ již nechci měnit. Ale vše je to v lidech. Nyní mám klienty, kteří mě podrží když je zle a já se na oplátku snažím jim vyjít ve všem vstříc.
Takže jak psala Katka, není to vždy jen o penězích. Je to o lidech.
>>>Dobrý den,
>>>
>>>máte prosím Vás někdo zkušenost s rozhodováním, zda
>>>je
>>>lepší pracovat jako účetní na "volné noze" a nebo se
>>>nechat zaměstnat. Při jakém přijmu se více vyplatí
>>>nezávislost?
>>>
>>>Mám zkušenosti jako řadový zaměstnanec, ale mám
>>>opravdu jen hrubé tušení co to znamená podnikat na
>>>živnost.
>>>
>>>
>>>Děkuji za Vaše názory.
>>>
>>>PJ
>>Příjem je jen velice zanedbatelné kriterium, podle
>>kterého se rozhodovat.
>Měla jsem klienty, kteří začínali pracovat ráno v 6
>hodin s tím, že očekávali, že jim v 6.05 odpovím na
>jejich mailové dotazy. I takové, kteří pracovali do jedné
>v noci a očekávali, že jim odpovím na jejich mailové
>dotazy i v 24.00 hodin. Nikdy dopředu nevíte, co Vás
>čeká.
>
>Nevím, zda bych dnes do toho šla znovu, ale po 20
>letech práce jako OSVČ již nechci měnit. Ale vše je to v
>lidech. Nyní mám klienty, kteří mě podrží když je zle a
>já se na oplátku snažím jim vyjít ve všem vstříc.
>
>Takže jak psala Katka, není to vždy jen o penězích. Je
>to o lidech.
Přesně tak, já začala jako OSVČ v roce 1992 s malými dětmi, dělám to dodnes ( děti už mají děti a já důchod ) a jsem maximálně spokojená. Klientů mám už jen pár dlouhodobých a dobře je znám ( s.r.o. i FO ), platit školení mi nevadilo, nemocná jsem naštěstí nebyla- jen jsem byla před 10 lety na TEP- to jsem věděla předem, takže jeden z dobrých klientů mně zaměstnal a vydržel to 10 let- čímž mi zároveň vylepšil důchod, zodpovědnosti se nebojím, baví mně pestrost práce s různými typy klientů, časová flexibilita, dovolenou si naplánuji podle práce.... každý to však nemůže dělat, musíte být na sebe šéf pes a neflákat se...
Jsem zároveň zaměstnaná na poloviční úvazek a OSVČ - vedlejší činnost. Ze zaměstnání mám zaměstnanecké výhody (dovolená, placené svátky,nemocenská, benefity, placená školení, příjem na důchod...), podnikání mám na vedlejšku (nižší odvody SP a ZP, časová flexibilita). Mám tři děti, než odrostly, byla jsem jen OSVČ. Do zaměstnání jsem šla, když bylo nejmladšímu 8 let...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.