Re: 1. zaměstnání mého syna
Pokud je evidován na ÚP a chce tam zůstat, tak měl nejpozději v den nástupu do zaměstnání tuto skutečnost nahlásit. Za uchazeče o zaměstnání je plátcem ZP stát, tak by si nemusel doplácet ZP do minima. Pokud bude mzda vyšší než 4250,- bude z ÚP vyřazen a zaměstnavatel mu bude doplatek ZP strhávat.
SP bude platit jen ze mzdy.
Syn byl na ÚP s paní majitelkou na konci srpna, já jsem tam s nimi bohužel nebyla a nyní toho lituji, z podání mého nezkušeného syna jsem toho moc nepochopila. Co se týká SP - ten bude každopádně zaměstnavatel platit? Neměla bych si potom ještě na sociálce preventivně ověřit, jestli paní majitelka sociální skutečně posílá?
A nechce paní majitelka syna zaměstnat na dotovaném pracovním místě?
Jestli zaměstnavatel posílá pojistné, se Vás/syna netýká. On to nikdy nedostane k úhradě a nemůže to ani sám dobrovolně uhradit.
Strhne se mu to z výplaty a tím to pro něj skončí. Případný dluh na pojistném je věcí mezi OSSZ (případně zdravotní pojišťovnou) a zaměstnavatelem.
Můžete si případně ověřit, zda ho zaměstnavatel k pojištění přihlásil - na zdravotní pojišťovně bych to udělala určitě.
Uvidím, s čím přijde dnes. Paní prý mluvila o smlouvě nejprve na zkoušku na 3 měsíce na poloviční úvazek. Syn nemluvil nic o dohodě o provedení práce nebo jiných dohodách.Tak uvidím, co se dnes dočtu. Jestli paní získá dotaci na to místo, to zatím nevím. Pokud ano, co by to znamenalo pro mého syna?
Úřad práce by platil část mzdových nákladů (nebo celé) po určitou dobu. Reagovala jsem na Vaši informaci, že paní majitelka byla se synem na ÚP. Normálně totiž zaměstnavatel na ÚP nového zaměstnance nedoprovází, nechce-li se informovat např. právě o možnosti dotovaného pracovního místa.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.