Re: Nemocenská - evidence na ÚP
Ano. Byli mu 3 roky, ale u zaměstnavatele jsem vedena jako matka ošetřující dítě do 7 let (jak na SP tak i ZP), takže neplacené volno jsem neměla. Bylo mi jasně řečeno, že není nutné mít sepsanou dohodu o neplaceném volnu pokud se zaměstnavatelem takto dohodnu.
Ale z výše uvedeného jsem se dozvěděla co jsem potřebovala. Moc Vám děkuji za Váš čas.
Tak tento nesmysl Vám řekl někdo, kdo nezná zákoník práce. Rodičovskou dovolenou, což je název volna u zaměstnavatele, jste mohla mít pouze do 3 let dítěte (to jste měla). Poté následuje nástup do práce. Pokud jste ještě byla doma, pak jste si se zaměstnavatelem musela dohodnout neplacené volno, na které on ale nebyl povinen přistoupit. Pokud ale s ním souhlasil, tak jste museli neplacené volno sepsat, protože jiným způsobem zaměstnavatel Vaši nepřítomnost vykazovat nemohl, než neplaceným volnem.
Jestli jste se na své ZP zaregistrovala jako osoba celodenně pečující o dítě, tak nemuselo být odváděno zdravotní pojištění, ale v zaměstnání Vám tu nepřítomnost zcela jistě vykazovali jako neplacené volno.
Zde je výňatek
Žádost o poskytnutí neplaceného volna můžete podat písemně, ale i sdělit zaměstnavateli ústně. Pokud ten s poskytnutím neplaceného volna souhlasí, doporučuje se vždy sepsat písemnou dohodu o poskytnutí neplaceného volna a jeho rozsahu.
no právě, tak že žádný zákon nenakazuje písemnou dohodu, jenom pro jistotu zaměstnance, že zaměstnavatel neudělá podraz a ústní souhlas nezapře a potom z neplaceného volna neudělá neomluvenou absenci se žádá písemně a zaměstnavatel písemně souhlasí, tak že to povinnost písemně není
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.