Vlákno názorů k dotazu Vstupní lékařská prohlídka, prosím od jasná. - Re: Vstupní lékařská prohlídka, prosím Ano, musí mít vstupní...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2014 9:52

jasná. (neregistrovaný)

Re: Vstupní lékařská prohlídka, prosím
    Ano, musí mít vstupní lékařskou prohlídku. Vždyť sama píšete, že na DPČ vstupní lékař. prohlídku neměla. Ale píšete, že na PP nastupovala 1.9.2014 a to je bez vstupní lékař. prohlídky? Velký problém.

• 8. 9. 2014 9:58

all (neregistrovaný)

Dokonce jsem na jednom školení slyšela, že smlouva je absolutně neplatná bez předchozí lékařské prohlídky.
    No , já bych si to nelajsla.

• 8. 9. 2014 10:11

Soňa... (neregistrovaný)

===
    Ještě prosím, a mám-li pouze jednu zaměstnankyni, tak musím mít uzavřenu smlouvu s poskytovatelem lékař.služeb a nebo jí vstupku může udělat její praktický lékař ? Děkuji Vám moc.

• 8. 9. 2014 10:19

rh7 (neregistrovaný)

Dobrý den, vzali na DPČ prodavačku se 3.stupněm invalidity, musí mít taky vstupní prohlídku? Děkuji moc

• 8. 9. 2014 10:19

VH

Pokud je její práce zařazena v 1. kategorii a součástí její práce nejsou činnosti, pro které jsou právními předpisy stanoveny podmínky, lékařskou prohlídku může na základě vaší žádosti provést její praktický lékař. Poskytovatele pracovnělékařských služeb musíte mít i tak, jeho úkoly jsou daleko širší než preventivní prohlídky a ty praktický lékař neplní.

• 8. 9. 2014 10:30

all (neregistrovaný)

Re: pro VH, prosím
    Paní VH moc prosím, můžete se ještě vyjádřit k tomu, co jsem psala , že nám bylo na školení řečeno, že bez předchozí lékařské prohlídky je pracovní smlouva absolutně neplatná ? Díky moc.

• 8. 9. 2014 11:43

VH

Re: pro VH, prosím
    Od 1.1.14 může být právní jednání jednající osoby postiženo vadou, v jejímž důsledku se jedná o zdánlivé právní jednání (nicotné, nulitní, pohlíží se na ně, jako by nebylo) nebo se jedná o jednání absolutně nebo relativně neplatné. Názor, o kterém píšete, jsem zde na diskusi zaznamenala, ale nevyjadřovala jsem se k němu.
    S názorem, že by PS měla být bez předchozí lékařské prohlídky absolutně neplatná, nesouhlasím, a to ze dvou důvodů:
    1. Absolutní neplatnost musí být vyslovena zákonem, což v tomto případě naplněno není. Argumentuje se § 580 odst. 2 OZ, podle kterého je neplatné právní jednání, pokud by podle něho mělo být plněno něco nemožného. O takový případ by šlo např. tehdy, pokud by zaměstnavatel sjednal druh práce, který se u něho nevykonává (šije cvičky, sjedná strojvedoucího) - zde by mohlo jednat i o zdánlivé právní jednání z důvodu, že vůle nebyla vážná. Zaměstnavatel, i když nezajistil vstupní lékařskou prohlíídku, nepochybně jednal vážně apod.
    2. ZP je normou soukromoprávní, zatímco zákon č. 373/2011 Sb. je normou veřejnoprávní. Obě tyto sféry se v některých případech sice prolínají, ale podle mého nenaplnění veřejnoprávní normy nemůže ovlivnit platnost soukromého ujednání. Ano, může sankcionovat, což je i tomto případě - zaměstnanec se považuje za zdravotně nezpůsobilého.
    3. Pokud by PS měla být absolutně neplatná, zákon by neobsahoval sankci zmíněnou v předchozím bodě - nejednalo by se o zaměstnance, resp. o FO, u které je třeba zákonem řešit zdravotní způsobilost.
    Souhlasím s tím, co někdo psal - s ohledem na to, že ze zákona je vyslovena zdravotní nezpůsobilost, nemůže konat práci.
    Hezký den.

• 8. 9. 2014 11:47

all (neregistrovaný)

Re: pro VH, moc děkuji
    > Od 1.1.14 může být právní jednání jednající osoby
    >postiženo vadou, v jejímž důsledku se jedná o zdánlivé
    >právní jednání (nicotné, nulitní, pohlíží se na ně, jako
    >by nebylo) nebo se jedná o jednání absolutně nebo
    >relativně neplatné. Názor, o kterém píšete, jsem zde na
    >diskusi zaznamenala, ale nevyjadřovala jsem se k němu.
    >S názorem, že by PS měla být bez předchozí lékařské
    >prohlídky absolutně neplatná, nesouhlasím, a to ze dvou
    >důvodů:
    >1. Absolutní neplatnost musí být vyslovena zákonem,
    >což v tomto případě naplněno není. Argumentuje se §
    >580 odst. 2 OZ, podle kterého je neplatné právní
    >jednání, pokud by podle něho mělo být plněno něco nemožného.
    >O takový případ by šlo např. tehdy, pokud by
    >zaměstnavatel sjednal druh práce, který se u něho nevykonává
    >(šije cvičky, sjedná strojvedoucího) - zde by mohlo
    >jednat i o zdánlivé právní jednání z důvodu, že vůle
    >nebyla vážná. Zaměstnavatel, i když nezajistil vstupní
    >lékařskou prohlíídku, nepochybně jednal vážně apod.
    >2. ZP je normou soukromoprávní, zatímco zákon č.
    >373/2011 Sb. je normou veřejnoprávní. Obě tyto sféry se v
    >některých případech sice prolínají, ale podle mého
    >nenaplnění veřejnoprávní normy nemůže ovlivnit platnost
    >soukromého ujednání. Ano, může sankcionovat, což je i
    >tomto případě - zaměstnanec se považuje za zdravotně
    >nezpůsobilého.
    >3. Pokud by PS měla být absolutně neplatná, zákon by
    >neobsahoval sankci zmíněnou v předchozím bodě -
    >nejednalo by se o zaměstnance, resp. o FO, u které je třeba
    >zákonem řešit zdravotní způsobilost.
    >Souhlasím s tím, co někdo psal - s ohledem na to, že
    >ze zákona je vyslovena zdravotní nezpůsobilost, nemůže
    >konat práci.
    >Hezký den.
    >

• 9. 7. 2015 14:33

HRka (neregistrovaný)

Re: pro VH, moc děkuji
    Také jsem to na školení slyšela od Mgr. Vladimíra Černého a dost nás tam vyděsil...

• 8. 9. 2014 10:30

Vlad

Přesné znění v zákoně 373/2011 - §59/1/b:
    ... zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku zajistí vždy před uzavřením
    1. pracovního poměru,
    ...
    Osoba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce, k níž má být zařazena, pokud se nepodrobí vstupní lékařské prohlídce..

Takže bych to chápal tak, že pracovní smlouva není neplatná, ale pracovník nemůže vykonávat sjednanou práci, protože je k ní zdravotně nezpůsobilý;-))

• 8. 9. 2014 10:32

all (neregistrovaný)

jo, jo, díky moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).