Re: ukončení pracovního poměru
Jak již uváděli kolegyně, sepsat dohodu o ukončení PP. V případě, že zaměstnavatel nebude souhlasit, podat výpověď. Po dobu běhu výpovědní lhůty dodržujte písemně stanovenou pracovní dobu. Bude-li po Vás zaměstnavatel žádat práci přesčas, nechte si toto nařízení dát písemně. Potom budete mít důkaz o práci přesčas a zaměstnavatel Vám ji bude povinnen zaplatit. Pokud Vám ji nezaplatí, můžete ji vymáhat i soudně, případně zaměstnavatele ohlásit na Oblastním inspektorátu práce.
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>chtěl bych ukočit HPP s firmou dohodou. Jako všude je
>>>>>>>2-mesíční výpovědní lhůta. Pracuju denně 10 hod., ale
>>>>>>>ve smlouvě mám 8 hod. Jedinný důkaz že porušuje
>>>>>>>zaměstnavatel dohodu je výpis čipování. Na výplatnici
>>>>>>>je 8
>>>>>>>hod. Chci ukončit PP dohodou-ale bojím se že budu
>>>>>>>muset
>>>>>>>čekat 2 měsíce...Poradíte někdo jak z tohoto kruhu
>>>práce.
>>Zaměstnavatel není povinen nařizovat práci přesčas
>>písemně, a to ani v případě, že o to zaměstnanec
>>požádá.
>Takže jestli to chápu dobře, to že tu jsem denně navíc
>2 hod a nejsou mi zaplaceny přesčasy je v pořádku- jde
>o to že on porušuje pracovní smlouvu- mám vplatnici
>kde je 8 hod a na papíře od čipů 10 a více hodin...
Neohánějte se pořád tím, co máte na odčipováno. Již jsem vám psala, že čipování se nerovná odpracované době. Mám taky zaměstnance, kteří mají odčipováno 10 hodi, ale odpracovaných 8 hodin. Ráno chodí o hodinu dříve aby si mohli v klidu sníst snídani a vypít kafe a odpoledne se hodinu zdrží na šatně, protože jim zrovna nejede autobus nebo si navzájem ještě pokecají.
Komentář k § 93 ZP - Prací přesčas není automaticky jakákoliv práce pro zaměstnavatele mimo předem stanovenou pracovní dobu, ale pouze práce, kterou zaměstnavatel nařídil jako přesčas, nebo ke které zaměstnanec obdržel zaměstnavatelův souhlas (tj. zaměstnavatel a zaměstnanec se na přesčasu dohodli).
Mohu se prosím zeptat, z jakého zákonného ustanovení vycházíte, když tvrdíte, že zaměstnavatel není povinen vydat písemný příkaz ani na žádost? V tomto konkértním případě se zcela určitě na přesčasu nedohodli. Děkuji.
Vím, že se od původního tématu odchyluji, ale jaký postih by mohl zaměstnavatel uplatnit vůči zaměstnanci, který by odmítl práci přesčas na základě ústního příkazu? Jde mi totiž o to, jak by zaměstnanec mohl prokázat, že konal nařízenou přáci přesčas, kterou mu zaměstnavatel nezaplatil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.