Re: Je povinností zaměstnavatele srážet
>>Dobrý den je povinností zaměstnavatele srážet
>>zaměstnanci z výplaty exekuce? Je za toto nějaký
>>postih. Jsem
>>mzdová účetní a byla jsem vždy zvyklá toto dělat, ale
>>nyní v novém zaměstnání mi bylo řečeno, že se tím
>>vůbec nemám zabývat, že to není práce pro firmu.
>>Obávám
>>se, abych z tohoto neměla jako mzdová účetní nějaký
>>postih od exekutora.
>
>Pokud obdržíte exekuční příkaz, máte POVINNOST
>provádět exekuční srážky. Pokud neprovedete, exekutor bude
>tyto srážky požadovat po vás, budete je platit ze svého.
Pokyny pro zaměstnavatele
Poučení o postupu při exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů
V naší praxi se často setkáváme s tím, že plátci mzdy povinného zcela přesně neví, jak při provádění srážek postupovat, případně některé své povinnosti záměrně neplní. V takových případech jsme pak bohužel nuceni nesplnění uložených povinností sankcionovat pořádkovými pokutami ve výši až 50.000 Kč, přičemž tyto mohou být ukládány i opakovaně. Oprávněnému zároveň vzniká právo podat na plátce mzdy poddlužnickou žalobu a žalobu na náhradu škody.
A prosím Vás, dle jakého zákona toto je? A jsou to povinnosti zaměstnavatele a nebo mzdové účetní? Nerada bych, aby ty pokuty či platby za dlužníka šly za mnou. Jsem z toho taková rozhozená, protože jsem ráda, že jsem sehnala práci, ale platit za nikoho nic nechci. Zas tak velký plat tady ani nemám, spíš malý. Dřou člověka jak můžou a dělají si, co chtějí.
Nedivte se odpovědi VH. Za celou dobu debaty jste nepoužila slovíčko prosím nebo děkuji. A teď jste napsala, cituji - A ještě mi napište ten zákon, kde jsou ty pokuty a povinnosti srážet.
Nebylo by lepší požádat než udělit rozkaz? Pak se nemůžete divit.....
Jejda promiňte, tak to se moc omlouvám. Jsem z toho šéfa trošku rozhozená. Teď jsem vše hledala v ZP a nic jsem nenašla o tom, že by zaměstnavatel měl srážet ze mzdy případné exekuce. Opravdu nevím, kde hledat? Prosím, prosím můžete pomoci? Děkuji.
Prosím Vás, koukala jsem do toho Občanského soudního řádu, a našla jsem, že zaměstnavatel má povinnost srážet exekuci, ale nenašla jsem zde postih, který by za to měl, když by neuposlechl. Můžete mi někdo napsat § i zákon, kde najdu k tomuto ten postih, tu pokutu, či něco, když zaměstnavatel nesplní tuto povinnost? Děkuji. Ráda bych to zaměstnavateli ukázala.
Já jsem tam opravdu koukala, ale neviděla jsem tam tenhle §. Ale je to tam dobře napsané, takže moc děkuji. Vytisknu a dám přečíst zaměstnavateli. Ještě jednou děkuji, moc jste mi pomohla. I když už vidím, co mi šéf řekne. Jednou jsem řekl, tak to tak bude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.