Děkuji a mám připomínku :):)
Děkuji za odkazy. myslím, že v darech už mám jasno. Mám připomínku k vašim odpovědím týkajících se dotazů na vedení účetnictví versus daňové evidence u spolků . Myslím, že by to mnozí mohli pochopit tak, že spolky (i při příjmech do 3 mil) mají povinnost vést podvojné účetnictví.
je mi jasné, že dle zákona DE vedou jen FO, ale vzhledem k tomu, že když zavřem obě oči tak DE= JÚ , tak proto se všichni vyjadřují , že spolky mohou vést DE.
Podstatou je, že není nutno vést podvojné účetnictví, nadále lze evidivat příjmy a výdaje ( dle předpisů pro JÚ dle zákona o účetnictví pl. k 31.12.2003)
chápu váš názor dobře ? :)
Re: Děkuji a mám připomínku :):)
Pokud se někdo stará jako odborník spolku o finance a ekonomiku, tak by měl být znalý zákonů a předpisů a neměl by ani náhodou napsat, že vede spolku daňovou evidenci. Je to, jako kdyby odborník v personalistice napsal, že dal zaměstnanci výpověď dohodou.
já chápu, ale na dotaz jste mi stejně neodpověděl. Jen bych se ještě zastala ráda těch účetních neznalých zákonů. Spolky jsou ti poslední, kde by měly peníze na to platit profi účetní. Ti, kdo to vyfasují se učí za pochodu a občas se obrátí s prosbou o radu třeba zde na fórum . Myslím, že by trocha trpělivosti neuškodila. Konec konců odpovídat je dobrovolné.Tak nic, hezký den.
To je zvláštní, že jste zde na tomto foru odpověď v historii nenašla.
Pan Pavel v letošním roce na téměř totožné dotazy zde již několikrát odpovídal.
A jak píšete, "Ti, kdo vyfasují", by si měli přečíst nový Občanský zákoník § 5. A osoby, které jim to nechají vyfasovat, by si zase měli přečíst nový Občanský zákoník § 159. Od letošního roku to není žádná sranda a odpovědnost je velká.
achjo :(
A kdo tvrdí, že jsem nenalezla odpověď, čtěte pozorně, dokonce jsem, vám poděkovala za odkazy a napsala, že už mám jasno. Jen jsem vám prostě chtěla vytknout styl vašeho odpovídání a položila vám otázku na kterou jste vy nereagoval, toť vše. Ale asi si to k srdci stejně nevezmete. Hold hlava plná paragrafů, klobouk dolů, ale cit pro lidský přístup asi chybí.
Re: achjo :(
sorry nechtěla jsem vás rozladit :) a odradit od další snahy někomu pomoct. Jen se zde prostě ptají lidé, kteří nejsou z oboru, tak jsem se jich chtěla zastat a každý prostě neumí číst tak rychle v zákonech, tak hledá pomoc zde. V každém případě smekám před vašimi znalostmi a dík za diskuzi :) :) hezký den
>Minulý týden jsem tady chtěla být lidská a hned jsem
>dostala od tázajícího po papule. Takže to dostávám ať
>tak, či onak.
Souhlasím s Vámi. Spolky, dříve dobrovolné organizace - u nás TJ Sokol, hasiči, zahrádkáři. Lidem, kteří dobrovolně, ve svém volném čase, zadarmo, se věnují např. dětem, pořádají akce aj., přibyla najednou práce, o které většinou nic nevědí. A ruku na srdce, nic snadného to není pochytat všechny platné /i zrušené/ zákony. Jelikož tyto spolky jsou povětšinou nevýdělečné, žijí pouze z části svých členský příspěvků, dotace na činnost - když už náhodou jsou, se počítají ve stokorunách. A platit účetní - z čeho. Na to naši zákonodárci asi zapomněli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.