Re: sleva na dítě 15 let
Ne, nemám v ruce nic. Vím to jen od matky, otec nic nedonesl, nechce. Protože syna si chce uplatnit on a nedá si říct. Nezapíše mi do prohlášení, že mají střídavou, co s tím mám dělat? Když by mi matka poslala rozsudek, můžu to brát podle něho? Bez souhlasu zaměstnance? Bojím se v tom cokoli podniknout, každá strana tvrdí něco jiného a prostě v ruce nemám NIC.
Pán čestné prohlášení klidně podepíše, protože to tak chce. Od zaměstnavatele manželky bych měla, že neuplatňuje, protože opravdu neuplatňuje. Je to začarovaný kruh a nevím jak z toho ven. Tohle chce snad ještě nějakou školu psychologie a možná i manželskou nebo soudní poradnu.
Vy ale nemůžete uplatňovat daňové zvýhodnění n adítě, když nemáte v ruce rozsudek soudu. Od exmanželky žádné potvrzení nepotřebujete, vy musíte znát rozsudek soudu, který nabyl právní moc. bez toho nic neuplatňujte, i když to máte napsané v prohlášení poplatníka, protože nemáte veškeré podklady.
Není to žádný začarovaný kruh. Pamatujte si: zvýhodnění může uplatnit v konkrétním měsíci ten z rodičů, se kterým to dítě v tom konkrétním měsíci žilo ve společné domácnosti. Takže potřebujete vidět v rozsudku, že skutečně mají střídavou péči a mít potvrzeno, s kým který měsíc dítě žilo. Pokud žije některé měsíce s matkou, není možné, abyste dávala zvýhodnění v těchto měsících otci. Jestli v tomto jasno nemáte a nemáte ani nic v ruce, pak okamžitě zvýhodnění zastavte.
Zaměstnanec si nemůže poručit, že chce uplatňovat zvýhodnění pouze on a něco Vám přikazovat nebo zakazovat, když nemáte nic v ruce. Pokud jsou rozvedení a některý z rodičů žádá o zvýhodnění na dítě (nezletilé), musí Vám předložit rozhodnutí soudu o přiřknutí dítěte do jeho péče. Pokud se tam dočtete, že není jen v jeho péči, ale mají v péči střídavé, tak to znamená, že se mají střídat a musíte mít on nich jasně prohlášeno, jak se střídají a u koho to dítě ten který měsíc žije. Pokud to není jasné, nedala bych zvýhodnění nikomu, ať si pak podají přiznání. Není možné, abyste dávala zvýhodnění jen otci, když dítě žije střídavě i s matkou. Takto bych snad postupovala pouze tehdy, kdybych měla čestné prohlášení od té matky, že se s otcem dohodli na tom, že se střídat nebudou a dítě bude žít pouze s ním a že ona tedy zvýhodnění uplatňovat nebude.
Měla jsem klienta, který chtěl zpracovat DP a přinesl potvrzení ze zaměstnání, kde si uzplatňoval zvýhodnění na 3 děti, ale současně mi řekl, že jeho žena si podala jako OSVČ DP před ním a všechny děti si tam uplatnila ona, prý, že jí dává málo peněz... bez ohledu na to že on je měl po celý rok uplatněny v zaměstnání, holt život je pestrý.
>>>
>>>>>tak pokud nemáte v ruce NIC, tak bych daňové
>>>>>zvýhodnění nedávala, ani otci, ani matce. Když to
>>>>>nechce
>>>>>doložit, nedávejte a ať si potom podá daňové
>>>>>přiznání.
>>>>>takhle máte "dobrý" přeplatek na dani a je to VAŠE
>>>>>vina,
>>>>>protože nemáte příslušné doklady.
>>>>
>>>>Požádejte pána o čestné prohlášení nebo potvrzení od
>>>>zaměstnavatele jeho manželky, že neuplatňuje daňové
>>>>zvýhodnění na dítě - pokud nebudete mít, tak
>>>>neuplatňujte.
>>>
>>>Zaměstnanec si nemůže poručit, že chce uplatňovat
>>>zvýhodnění pouze on a něco Vám přikazovat nebo
>>>zakazovat,
>>>když nemáte nic v ruce. Pokud jsou rozvedení a
>>>některý
>>>z rodičů žádá o zvýhodnění na dítě (nezletilé), musí
>>>Vám předložit rozhodnutí soudu o přiřknutí dítěte do
>>>jeho péče. Pokud se tam dočtete, že není jen v jeho
>>>péči, ale mají v péči střídavé, tak to znamená, že se
>>>mají
>>>střídat a musíte mít on nich jasně prohlášeno, jak se
>>>střídají a u koho to dítě ten který měsíc žije. Pokud
>>>to není jasné, nedala bych zvýhodnění nikomu, ať si
>>>pak podají přiznání. Není možné, abyste dávala
>>>zvýhodnění jen otci, když dítě žije střídavě i s
>>>matkou. Takto
>>>bych snad postupovala pouze tehdy, kdybych měla
>>>čestné
>>>prohlášení od té matky, že se s otcem dohodli na tom,
>>>že se střídat nebudou a dítě bude žít pouze s ním a
>>>že
>>>ona tedy zvýhodnění uplatňovat nebude.
>No ale FÚ jeho ženy po ní určitě chtěl potvrzení, že
>manžel děti neuplatnil. Nevěřím, že jí v DP nechali
>uplatnit děti bez doložení tohoto potvrzení.
Obávám se že náš FÚ nikdy nic takového po OSVČ nežádal, vím z vlastní zkušenosti, kdy jsem uplatňovala děti, pouze vyžadovali potvrzení o případném studiu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.