Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Mimořádná závěrka od Libuše Vlasta - Re: mimořádná závěrka Je přítel zapsaný jako podnikatel v...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2014 12:34

    Libuše Vlasta (neregistrovaný)

    Re: mimořádná závěrka
    Je přítel zapsaný jako podnikatel v Obchodním rejstříku?
    Pokud není, nemá (pokud by to nebylo z jiného důvodu) povinnost vést účetnictví. Viz. aktuální znění Zákona o účetnictví § 1 odstavec 2) písmeno d). A pro porovnání i písmeno b) stav do 31.12.2013 a současný stav.
    Ale i podnikatel, který vede účetnictví, může pro daňové účely uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odstavce 7) Zákona o daních z příjmů. Jen je to více práce, protože vedle účetnictví musí vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s činností, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti. Ale možné to je.

    Otázkou je, proč chtějí po Vašem příteli na cizinecké policii výstupy z účetnictví. Je možné, že ještě nezaznamenali změnu v Zákonu o účetnictví, která se týká zahraničních fyzických osob.
    Pokud by nyní začal vést účetnictví dobrovolně, musel by ho vést následujících pět let.

  • 21. 9. 2014 8:53

    janka kolkova (neregistrovaný)

    Re: mimořádná závěrka
    Je z USA a tady zacal ucit svuj jazyk.Takze muzeme udelat danovou evidenci.Co jim mame predlozit jako mimoradnou danovou zaverku?

  • 21. 9. 2014 18:21

    Libuše Vlasta (neregistrovaný)

    Re: požadavky cizinecké policie / účto ?
    Nevím, zda cizinecká policie bude akceptovat "pouze" stavy podle vedení záznamů o příjmech a evidenci pohledávek podle ZDP § 7 odst. 7) a 8). Pro tuto problematiku nejsem odborník.

    Možná by šlo vést daňovou evidenci a pak v daňovém přiznání uplatnit ne skutečné výdaje, ale výdaje procentem z příjmů. Má to tak dost podnikatelů, celý rok vedou DE a po konci roku se rozhodnout, který způsob uplatnění výdajů bude pro ně výhodnější.

    Pro potřeby podání žádosti zpracovat nyní DE od data začátku podnikání do data x
    Přehled o příjmech a výdajích
    Přehled o majetku a závazcích
    Přehled vystavených pohledávek s informací o úhradách
    Možná budou chtít vidět i kopie výpisů z bankovních účtů

    Snad ještě někdo poradí, upravila jsem nadpis

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).