Re: odmítnutí dědictví
Asi bych se neunáhlovala, notářka musí posoudit celou situaci, k tomu jednání o dědictví slouží.
To není o tom, že Vám nechce sdělit podrobnosti, ale že mohou v rámci jednání s dědici vyplynout různé další skutečnosti, které dědické řízení mohou ovlivnit.
Jak Vám může paní notářka říci, co máte vlastně dědit, když ještě ani možná vůbec sama neví, co je předmětem dědictví?
Když jsme obdrželi podobnou výzvu, tak jsme šli na první jednání s krabicí plnou dokladů a dokumentů. Asistentka paní notářky teprve na prvním jednání zjišťovala okruh dědiců, co by mohlo být obsahem dědictví, kde by mohli mít zůstavitelé bankovní účty, jaký měli hmotný majetek atd.
Ale nejsem notář ani právník, možná že dnes je to již jiné, než před lety. I tak doporučuji k prostudování níže uvedené informace:
http://notariat-tichy.cz/ded_prub_rizeni.html
No já nevím, ten papír co přišel je "Předvolání ve věci pozůstalosti a všechny osoby byly již obeslányl. To dědictví je po mém strýci, já jsem ho neviděla 30 roků, ale život mě zavál daleko a když jsem se dnes zeptala obeslaných, cítila jsem ze všech stran neochotu, připadalo mě to jako bych jim chtěla z krajíce ukousnout.Paní notářka tam napsala i poplatek, který se má uhradit a podle výše poplatku mě to celé nesedí. Kdyby si vzala 2 procenta byla by výše majetku asi 110 tis. Strýc přitom vlastnil byt v centru Olomouce, obrazy, auto, chatu.., vlastně si myslím, že se bude jednat pouze o to, co nedokázali pozůstalí zapřít a této komedie se nechci účastnit. Už jsem ten dopis napsala, teď pouze váhám o způsobu odeslání. Ivona
Manžel byl před pár lety zván s asi 20 bratranci a sestřenicemi také k projednání dědictví svobodného bezdětného strýce . Když jsme volali notářce, že se chceme zřeknout, tak říkali, že pokud má děti tak ani nemůže, protože by je okrádal. Pak jsme dali jednomu bratranci plnou moc (jednalo se o dům ve kterém bydlel) a podobně to udělali i ostatní a nějak se to vyřešilo, že dům má on a nikam jsme nemuseli... Ale bylo to dle starých zákonů...
Nejsem právník a už vůbec nejsem odborník na tuto problematiku, jen laik, který vychází z nedávné zkušenosti s dědickým řízením dle NOZ. Myslím, že nelze jen tak odeslat notářovi dopis, kde dědictví odmítnete.
viz § 1487 "Odmítnutí dědictví vyžaduje výslovné prohlášení vůči soudu. Dědictví lze odmítnout do 1 měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví,..."
(to nastane až na té schůzce s notářem)
Dle mě by nejlepší bylo se k notáři v uvedený den dostavit nejlépe osobně (nebo někoho řádně zplnomocnit) a tam toto říci před notářem. On už zajistí vše potřebné.
Ještě pozn. Tím, že dědictví odmítnete, tak tento díl dědictví připadající na vás - zase připadne na další dědice v řadě. Raději si vše, co z odmítnutí dědictví pro vás bude vyplývat, od notáře před odmítnutím dědictví zjistěte a ověřte.
U nás to bylo tak, že manželovi zemřela maminka. Doma jsme se domluvili, že manželův podíl dostane jeden z našich synů (tehdy svobodní, bezdětní). Nešlo o žádné ošizení druhého syna, prostě ten zas dostal něco jiného. První schůzka tedy proběhla ve složení notářka + manželova sestra + manžel. Ten dědictví odmítl. Poté notářka pozvala oba syny. Druhá schůzka se tedy konala ve složení notářka + manželova sestra + oba synové. Jeden ze synů odmítl, takže podíl se napsal na toho druhého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.