Vlákno názorů k dotazu OSVČ doklad od Libuše Vlasta - Re: OSVČ doklad Možnosti manželka- spolupracující osoba / nevystavuje...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2014 15:29

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: OSVČ doklad
    Možnosti manželka
    - spolupracující osoba / nevystavuje se žádný doklad, manžel přerozdělí část příjmů na manželku v daňovém přiznání
    - rodinný závod / pole neorané

Možnosti jiná osoba
    - zaměstnanec / OSVČ zpracuje mzdy vč. odvodů
    - osoba pracující na základě dohody o provedení práce nebo na základě dohody o pracovní činnosti / OSVČ zpracuje odměny vč. odvodů
    - tzv. dodavatelsky / nepodnikatel podnikající na základě NOZ § 420 vystaví fakturu-žádost o zaplacení za odvedenou práci

• 3. 10. 2014 16:11

Lenka F. (neregistrovaný)

Pokud je manželka OSVČ, potom snad může manželovi fakturovat, nebo bych to viděla na spolupracující osobu.
    Já manželovi zpracovávám doklady jen tak, bez rozdělování příjmů, stejně uplatňuje paušální náklady a daň mu nevychází, jen bychom zbytečně platili odvody na spolupracující osobu. Myslím, že ani při uplatňování nákladů se při 20 dokladech toto nevyplatí.

• 4. 10. 2014 10:00

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Tazatel uvádí, že zpracovatel není podnikatelem. Pochopila jsem to tak, že nemá živnostenský list. Proto jsem variantu manželka=OSVČ ve výčtu vynechala.
    PS. Dostanete od manžela za zpracování dokladů alespoň něco hezkého? Nebo dobrého?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).