Re: Sleva na poplatníka pro důchodce
Já v tom mám guláš. Pokud nepodepsal prohlášení, byla srážková daň, nelze slevu na poplatníka za r. 2013 získat zpět. Pokud podepsal prohlášení, zaškrtnul uplatňuji slevu na poplatníka, uplatní slevu v DP. Ale jak to bude, když podepsal prohlášení a zaškrtnul, že neuplatňuje? To může taky podat DP nebo ne? Četla jsem odpovědi na str. finanční správy, ale nejsem z toho moudrá. Chápete to někdo, jak to je správně?
>>Dobrý den,
>>sleva na poplatníka má být za rok 2013 vrácena pouze
>>důchodcům, kteří si ji v daňovém přiznání neúspěšně
>>uplatnili. Zdá se Vám spravedlivé, že ten kdo se
>>řídil
>>tehdy platným zákonem a slevu si neuplatnil má nyní
>>být
>>diskriminován a na slevu nemá nárok ?
>
>Já v tom mám guláš. Pokud nepodepsal prohlášení, byla
>srážková daň, nelze slevu na poplatníka za r. 2013
>získat zpět. Pokud podepsal prohlášení, zaškrtnul
>uplatňuji slevu na poplatníka, uplatní slevu v DP.
Jestli u zaměstnavatele podepsal prohlášení a zaškrtnul uplatňuji slevu, tak mu zaměstnavatel provede opravu roční zúčtování, jestli ho za rok 2013 prováděl nebo může podat DP
Ale jak to
>bude, když podepsal prohlášení a zaškrtnul, že
>neuplatňuje?
Podá daňové přiznání a uplatní slevu na poplatníka
To může taky podat DP nebo ne? Četla jsem
>odpovědi na str. finanční správy, ale nejsem z toho moudrá.
>Chápete to někdo, jak to je správně?
Na Radiožurnálu četli vyjádření ředitelky FÚ, že kdo podával daň. přiznání přes FÚ a slevu si neuplatňoval tak na vrácení nemá nárok, kdo u zaměstnavatele a rovněž si slevu neuplatnil také nemá na vrácení nárok. Nárok má pouze ten, který slevu v daň. přiznání uplatnil ale nebyla mu poskytnuta.
Důchodci, kteří postupovali dle platných zákonů a nenárokovali slevu na dani, na kterou neměli v tu chvíli právo, mají smůlu - přijde Vám to stejně "logické" jako mně??? Jen ti, kteří to zkusili a ti, kteří raději ani vyúčtování nechtěli a nepodali DP si slevu můžou dodatečně uplatnit - tak to zatím chápu já. Ale pevně doufám, že se vysvětlení ještě upřesní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.