Re: důchodci srážková daň
Ještě je možnost, aby si důchodci dodatečně podepsali prohlášení do 15.2.2015 a měli by také nárok na slevu na poplatníka u zaměstnavatele v ročním zúčtování za zbytek roku. Ale souhlasím s tečkou, že pro zaměstnavatele je lepší, když si podají daňové přiznání, obzvlášť když je možné letos do DP dát i srážkovou daň.
Tak tuhle pohromu jsem na cizí mzdovou účetní poslela jen jednou. Ale bylo to proto, že odmítla nechat studenta pracujícího na DOPP (do 5.tis.Kč/měsíc) podepsat Prohlášení poplatníka daně s odůvodněním, že u dohod se Prohlášení podepisovat nesmí. Pravděpodobně to tak praktikovala i dřív u předchozích studentů na DOPP, tak aby si to do budoucna zapamatovala.
Já jsem také jen jednou dala zpětně podepsat prohlášení - u studenta, který měl srážkovou daň a potom k nám nastoupil na PP. Potrestala jsem tím sebe i paní na FÚ, která moc nevěděla, co s tím. Takže teď např. svým důchodcům, kteří měli půl roku srážkovou daň (nenapadlo mě, že by se jim mohla sleva vrátit, navíc jsme věděla, že letos už se může přiznáním zúčtovat) udělám sama přiznání, bude to méně starostí, než zpětný podpis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.