Re: Opravné položky k pohledávce
první byla splatná 7/10/2011 a ta druhá 2/11/11
ted nám oznámili, ze to fakt nezaplatí... tak mám chápat, ze kdyz budu mít najednu firmu treba tri nezaplacené fa, kazdá bude do částky 30 tis. kč, tak můžu tvořit OP dle parag. 8c ? Nesčítá se to ?
A prosím u té druhé fa to mám brát tedy jak, kdyz celková hodnota fa byla 50 tis. kč a zaplaceno nebude 5 tis. kč ?
sčítá, ale jinak než si myslíte
pokud máte 2x 15000 a 1x 30000,-, můžete se rozhodnout - buď vytvoříte OP k 2x15000 nebo 1x30000 - k oběma nelze
vždy se řídíte rozvahovou hodnotou pohledávky (celkovou původní hodnotou), nikoli tím, kolik zbývá k úhradě
pohledávky jsou dle obč. nebo obchodního zákoníku (jedná se mi o promlčení)?
ano, tak tedy pohledávky za jedním odběratelem se nesčítají /myslím, celé faktury vysavené/. pokud budu mít jednu fa za 15 tis. nezapl. a druhou na 60 tis. kč nezaplacenou, tak nesčítám celkove na odběratele, ale řeším každou hodnotu z fa zvlášt. tzn,. na tech 15 tis. kč budu moc vytvořit OP a na tu druhou uz dle parag. 8c nebudu moci. Chapu to tak správně ? Tak v tom našem dalším případě, kdy mame druhou fa na 50 tis. kč celkem a nezapl. máme 5 tis. kč, tak tam tedy nevím, ale asi bych řekla, že nemůžu tvořit dle 8c, když se mám řídit původbní celkovou hodnotou pohledávky... ?
Je to na s.r.o., tak bych řekla, že to je dle obchodního zákoníku a tam snad byla doba 4 roky, ze ? Tak by jsme meli byt "v terminu"..
ano, za jedním odběratelem můžete posčítat jednotlivé pohledávky tak, aby součet jejich rozvahových hodnot nepřekročil 30 tis. Kč
pokud jsou pohledávky dle starého obch. zákoníku, je promlčecí lhůta 4 roky
pokud 2. pohledávku nebudete soudně vymáhat, můžete vytvořit daňovou OP ve výši 20% dle §8a ZoR (20% z 5 tis.), před promlčením OP zrušíte a daňově odepíšete do výše vytvořené OP, zbytek odepíšete nedaňově
Děkuji moc za vysvětlení, asi uz chápu. Jen pro ujasneni zda jsem pochopila, prosim: 1. fa na 27 tis. kč nezapl., 2. fa na 19 tis. kč nezapl..a 3. fa na 20 tis. Kč nezapl. Mužu vytvořit OP pouze na tu 1. fa ve výši 100% a pak uz jen 20%.... u těch ostatních ? Nebo i 100% na tu druhou a na zbytek zas uz pouze těch 20%. Je totak ?
15 tis. nezapl. a druhou na 60 tis. kč
>>>nezaplacenou, tak nesčítám celkove na odběratele, ale
>>>řeším každou hodnotu z fa zvlášt. tzn,. na tech 15
>>>tis.
>>>kč budu moc vytvořit OP a na tu druhou uz dle parag.
>>>8c
>>>nebudu moci. Chapu to tak správně ? Tak v tom našem
>>>dalším případě, kdy mame druhou fa na 50 tis. kč
>>>celkem
>>>a nezapl. máme 5 tis. kč, tak tam tedy nevím, ale
>>>asi
>>> bych řekla, že nemůžu tvořit dle 8c, když se mám
>>>řídit původbní celkovou hodnotou pohledávky... ?
>>>Je to na s.r.o., tak bych řekla, že to je dle
>>>obchodního zákoníku a tam snad byla doba 4 roky, ze ?
>>>Tak by
>>>jsme meli byt "v terminu"..
>>ano, za jedním odběratelem můžete posčítat jednotlivé
>>pohledávky tak, aby součet jejich rozvahových hodnot
>>nepřekročil 30 tis. Kč
>>pokud jsou pohledávky dle starého obch. zákoníku, je
>>promlčecí lhůta 4 roky
>>pokud 2. pohledávku nebudete soudně vymáhat, můžete
>>vytvořit daňovou OP ve výši 20% dle §8a ZoR (20% z 5
>>tis.), před promlčením OP zrušíte a daňově odepíšete
>>do
>>výše vytvořené OP, zbytek odepíšete nedaňově
>Děkuji moc za vysvětlení, asi uz chápu. Jen pro
>ujasneni zda jsem pochopila, prosim: 1. fa na 27 tis. kč
>nezapl., 2. fa na 19 tis. kč nezapl..a 3. fa na 20 tis.
>Kč nezapl. Mužu vytvořit OP pouze na tu 1. fa ve
>výši 100% a pak uz jen 20%.... u těch ostatních ? Nebo i
>100% na tu druhou a na zbytek zas uz pouze těch 20%.
>Je totak ?
100% na kteroukoli z těch tří (optimální je vzhledem k výši 1. pohledávka), u ostatních 20%
výše uvedené platí pro pohledávky vzniklé před 1.1.2014
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.