Re: Pracující důchodce 2013, 2014
Aby dostal vratku daně (s uplatněním slevy na poplatníka) za rok 2013 od zaměstnavatele (tzn. oprava RZD za 2013), musí být splněné tyto 3 podmínky: Musel mít podepsané prohlášení v roce 2013, musel do 17.2.2014 požádat o RZD za 2013 a musí mít v tom prohlášení zaškrtnuto, že žádá o slevu. V takovém případě RZD opravíte - uznáte slevu a vrátíte mu rozdíl.
Pokud není toto splněno, pak může podat přiznání.
Dobrý den, já bych zde s dovolením také položila svůj dotaz - pracující s.důchodce mi pro rok 2013 podepsal prohlášení, v odd.I vyplnil že neuplatňuje slevu na dani na poplatníka, v odd.II. prohlašuje že pobírá SD,a také si v tomto prohlášení požádal o roční zúčtování -) co z toho, prosím, pro mne jako zaměstnavatele plyne? Tím, že zaškrtnul že neuplatnuje slevu na poplatníka, tak si má sám podat za rok 2013 přiznání? já bych mu jen vystavila potvrzení?
díky moc:-)
Když tedy opravím roční zúčtování,tak s datem listopadovým a tedy ten rozdíl mu vyplatíme a jako firma o to méně pošleme na FÚ. Takže je to stejné jako když děláme běžné RZ? Tím pádem je to tedy přeci jednodušší,než aby si to ten jednotlivec podával sám,když měl podepsané prohlášení. Nebo se mýlím?
Je to stejně, prostě jen opravujete jeho původní RZD (je to stejné, jako kdybyste teď zjistila, že si někdo žádal např. o slevu na manželku a Vy jste mu ji omylem nedala).
Samozřejmě, že pro toho člověka je jednodušší, když se vše opraví v RZD. Nicméně podmínky jsou jasné - abyste to tak mohla udělat, musel mít tehdy, když jste mu RZD dělala, zatrženo, že za rok 2013 žádá o slevu na poplatníka. Pokud má zatrženo, že slevu neuplatňuje, tak si ji teď může uplatnit pouze v přiznání.
Já jsme z toho jelen, všude se tu píše o opravě ročního zúčtování. To opravdu budete v programech znovu provádět roční zúčtování? Program vám to dovolí? A potom vytisknete nový doklad o výpočtu zúčtování za 2013? Tedy zopakujete to, co se dělalo od ledna do března 2014?
Tak že nebudete dělat opravu ročního zúčtování, ale budete postupovat podle § 38i - Opravy na dani z příjmů ze závislé činnosti vybírané srážkou formou záloh
odst. 2) a ne podle § 38ch Roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění
>>>>>>Pokud není toto splněno, pak může podat přiznání.
>>>>>
>>>>>Když tedy opravím roční zúčtování,tak s datem
>>>>>listopadovým a tedy ten rozdíl mu vyplatíme a jako
>>>>>firma o to
>>>>>méně pošleme na FÚ. Takže je to stejné jako když
>>>>>děláme běžné RZ? Tím pádem je to tedy přeci
>>>>>jednodušší,než
>>>>>aby si to ten jednotlivec podával sám,když měl
>>>>>podepsané prohlášení. Nebo se mýlím?
>>>>
>>>>Je to stejně, prostě jen opravujete jeho původní RZD
>>>>(je to stejné, jako kdybyste teď zjistila, že si
>>>>někdo
>>>>žádal např. o slevu na manželku a Vy jste mu ji
>>>>omylem
>>>>nedala).
>>>>Samozřejmě, že pro toho člověka je jednodušší, když
>>>>se
>>>>vše opraví v RZD. Nicméně podmínky jsou jasné -
>>>>abyste
>>>>to tak mohla udělat, musel mít tehdy, když jste mu
>>>>RZD
>>>>dělala, zatrženo, že za rok 2013 žádá o slevu na
>>>>poplatníka. Pokud má zatrženo, že slevu neuplatňuje,
>>>>tak si
>>>>ji teď může uplatnit pouze v přiznání.
>>>
>>>Já jsme z toho jelen, všude se tu píše o opravě
>>>ročního zúčtování. To opravdu budete v programech
>>>znovu
>>>provádět roční zúčtování? Program vám to dovolí? A
>>>potom
>>>vytisknete nový doklad o výpočtu zúčtování za 2013?
>>>Tedy zopakujete to, co se dělalo od ledna do března
>>>2014?
>>Mně to program nedovolí, ale udělat to musím, ti
>>zaměstnanci na to mají právo. Já osobně těch
>>důchodců,
>>kterým takhle budu opravovat RZD tolik nemám.
>>přepočítám
>>ručně a do výplaty zadám také ručně pod složkou
>>"oprava
>>RZD"
>
>Tak že nebudete dělat opravu ročního zúčtování, ale
>budete postupovat podle § 38i - Opravy na dani z příjmů
>ze závislé činnosti vybírané srážkou formou záloh
>odst. 2) a ne podle § 38ch Roční zúčtování záloh na
>daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a
>daňového zvýhodnění
Ano,přesně tak. Podle pokynů daňové správy - podle §38 i
>
Ne podle § 38i, ten je přece o něčem jiném. Teď jde opravdu o opravu RZD za rok 2013 (které bylo děláno letos v předjaří). Tomu důchodci bylo provedeno RZD za 2013 a nebyla mu uplatněna sleva na poplatníka (protože pochopitelně v té době uplatněna být nemohla). Teď soud rozhodl, že uplatněna být měla. Takže musíme provést opravu RZD a slevu na poplatníka mu přiznat. Technicky v tom nevidím problém. Já do výpočtu RZD vstoupit mohu a mohu mu přiznat slevu. Tím mu vyjde vyšší vratka daně a rozdíl mezi vratkou daně, kterou dostal ve mzdě na jaře a teď vypočítanou vratkou daně, dostane ve mzdě teď v říjnu.
Je to jasná oprava RZD, podobně jako když zaměstnanec žádal o slevu na manželku a Vy jste mu ji zapomněla přiznat a přišlo se na to až teď. Také byste mu přece v takovém případě musela RZD opravit a vyplatit mu vyšší vratku daně.
Tak proč se pořád píše o opravě ročního zúčtování,
>když to oprava RZ není?
Je dáno "květnatostí" lidské mluvy, i když toto vyjádření používá i FÚ (opravy ročního zúčtování záloh na daň) např. v Pokynech k vyplnění Vyúčtování daně z příjmů... pro sloupec 4. Ve skutečnosti se jedná o opravu daně, která vznikla "nesprávným" provedením ročního zúčtování daní. Zjednodušeně zkratkou - oprava RZ. Možná, že toto vyjádření také není dokonalé.
Zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.