Re: Insolvence-kdy srazit?
Aha, děkuji. Jediný papír, který nám přišel, bylo vloni od jedné exekutorské firmy. Přeposlal nám Usnesedí soudu o povolení řešení úpadku oddlužením. Nic jiného jsme neměli - ani soud ani správce nám nic neposlali. Měli jsme tedy již na základě tohoto deponovat? Děkuji....tak nevím, jak to teď vlastně řešit. Mzdová nám volala, že se jí tam objevil až v září.... a na druhé straně zaměstnanec se svojí právničkou, že se mu strhávat nemělo ještě nic :-(
a můžu vás "potěšit" tím, že i insolvenční správci na dobu kdy začít srážet mají odlišné názory ... spolupracuji s jedním, který tvrdí, že srážet a deponovat od zahájení řízení o oddlužení a druhým, který tvrdí, že mzda od zahájení řízení oddlužení patří zaměstnanci a sráží se ze mzdy až v okamžiku schválení oddlužení. Tak se pak nedivím tomu, když píšete, že mzdová srazila a právnička tvrdí, že srážet neměla. Mám tu zkušenost, přímo jednat s insolv.správcem a udělám to tak, jak on řekne a nejlépe přes mail, abych měla písemně. Už se nedohaduji co je správně a co si myslím já :-)
K prvotnímu dotazu: je s podivem, že na zam-ce nebyly vedeny žádné exekuce, když jste první srážku provedli až po informaci o oddlužení. V tomto případě má zam-ec pravdu - srážku jste měli provést až po Vám doručeném soudním rozhodnutí o schválení oddlužení.
Ve standardních případech (existence exekucí před oddlužením) byste měla od zahájení insolvenčního řízení do rozhodnutí o oddlužení dosud odesílané exekuční srážky pouze deponovat.
Jenže v okamžiku, kdy objevíte zápis se zaměstnancem v ins.rejstříku ještě žádný ins. správce nemusí být stanovený. Já to dělám takto: Nesrážím-li tomuto zaměstnanci žádné exekuce, tak nic nedělám, i když se jeho jméno objeví v IR. Začnu srážet, až bych dostala dopis od ins. správce o povolení bankrotu (a srážky odesílám ins.správci na sdělení číslo účtu).
Srážím-li mu nějaké exekuce, tak srážím dál, ale zastavím odesílání exekutorovi a srážky deponuji. A pak se uvidí, co dál, jestli se po obdržení dopisu od IS odešlou jemu nebo jestli mu nebude bankrot povolený a deponované srážky se znovu uvolní pro exekutora.
Podle mého názoru jste neměli žádný podklad pro provádění srážky ze mzdy, žádné exekuční usnesení od exekutora ani usnesení od IS, takže srážka neměla být provedena. Na její provádění musíte mít nějaký příkaz.
Děkuji za informace. Zam-ec exekuce měl, a právě od toho nám přišel papír o Usnesení povolení řešení oddlužení. Od nikoho jiného jsme nic nedostali. Jestli si pamatuji dobře, tak se přestalo srážet na exekuce a nic se nedoponovalo - jeden z názorů právníků.
A do této doby jsme ani my, ani zaměstnanec neobdrželi nic. Až nyní (v září) nám mzdovka volala, že se objevil na justici.
Dívám se tam a je tam stav Povoleno oddlužení. Poslední datum je tam srpnové, kdy většinu dluhu zpeněžil. A teď jsem v koncích, protože žádné zářijové datum nevidím a mzdovka dnes není v práci, abych se jí zeptala...
Každopádně, kde bych našla, odkdy srážet? Zaměstnanec už tu byl a bude prý na nás podávat žalobu....lDěkuji moc všem za příspěvky....
§ 406 odst. 5 insolvenčního zákona
(5) Rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře doručí insolvenční soud do vlastních rukou také plátci mzdy dlužníka. O právech a povinnostech plátce mzdy dlužníka po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení platí přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu o plátci mzdy při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného. Částky sražené z dlužníkovy mzdy zasílá plátce mzdy dlužníka insolvenčnímu správci, a to bez zřetele k tomu, že rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře dosud není v právní moci.
>>>Děkuji za informace. Zam-ec exekuce měl, a právě od
>>>toho nám přišel papír o Usnesení povolení řešení
>>>oddlužení. Od nikoho jiného jsme nic nedostali.
>>>Jestli
>>>si
>>>pamatuji dobře, tak se přestalo srážet na exekuce a
>>>nic
>>>se nedoponovalo - jeden z názorů právníků.
>>>A do této doby jsme ani my, ani zaměstnanec
>>>neobdrželi
>>>nic. Až nyní (v září) nám mzdovka volala, že se
>>>objevil na justici.
>>>Dívám se tam a je tam stav Povoleno oddlužení.
>>>Poslední datum je tam srpnové, kdy většinu dluhu
>>>zpeněžil. A
>>>teď jsem v koncích, protože žádné zářijové datum
>>>nevidím a mzdovka dnes není v práci, abych se jí
>>>zeptala...
>>>
>>>Každopádně, kde bych našla, odkdy srážet?
>>>Zaměstnanec
>>>už tu byl a bude prý na nás podávat žalobu....lDěkuji
>>>moc všem za příspěvky....
>§ 406 odst. 5 insolvenčního zákona
Částky sražené z dlužníkovy mzdy
>zasílá plátce mzdy dlužníka insolvenčnímu správci, a to
>bez zřetele k tomu, že rozhodnutí o schválení
>oddlužení plněním splátkového kalendáře dosud není v právní
>moci.
Jenže pokud tomu dobře rozumím, tak oni žádné rozhodnutí dosud neobrželi. Pouze ho našli v insolvenčním rejstříku. Tam by se určitě objevil (kdyby to kontrolovali) už tehdy, když na sebe podal návrh a když je o tom informoval sám exekutor, pro něhož do té doby prováděli srážky. Oni pak přestali srážet a nic nedeponovali, což podle mého udělali blbě. Měli srážet dál a deponovat. A oni začali srážet a deponovat znovu až teď, až ho náhodou objevili v IR a on protestuje - podle mého neoprávněně, protože naopak mu měly být prováděny srážky stále bez přerušení. (viz moje odpověď pod Vámi). Co Vy na to?
Chápu dobře, že jemu srážená exekuce byla a v průběhu jejího srážení Vám přišel informační dopis od toho exekutora, že tento člověk požádal o bankrot? A Vy jste srážení exekuce zastavili, nic nesráželi a nedeponovali? Pokud je to tak, tak to bylo špatně. Měli jste nadále srážet, ale neposílat exekutorovi a srážky deponovat. Já si pamatuju, že o tomto se vedly spory, zda podáním návrhu na insolvenci úplně srážky zastavit nebo provádět a deponovat. Pak to bylo rozlousknuto - exekuci lze nařídit, nelze ji však provést. Přičemž nařízení exekuce znamená vydání exekučního příkazu a srážení. Provedení exekuce znamená odeslání peněz. Takže z toho plyne, že exekuční srážka měla být sražena, neměla však být odeslána (tudíž měla být deponována).
Takže závěr: pokud jste mu sráželi exekuci, měli jste mu ji ode dne jeho návrhu na insolvenci stále srážet a deponovat až do doby, než přijde dopis od IS.
ano, je to tak. Exekuce měl a my potom přestali srážet :-( Ale byli jsme tak informování (viz různé výklady).
Co byste poradili teď, když nemáme papír, jen je na té justici stav Povoleno oddlužení?
A ještě prosím. Nyní nám dělá mzdy (jak už jsem psala) externí firma, která má program přímo napojen na justici. Jak insolvence sledujete, když si mzdy děláte sami ve firmě? Dříve jsme si taky zpracovávali sami a nic takového jsme neměli.... Děkuji
Srážet jste měli celou dobu až dosud, takže vůči zam-covým výtkám buďte v klidu.
Starat by se měli převážně ti, kteří na tom mají právní zájem, nikoli chudák zam-tel, který s tím má akorát práci. Především zam-ec by měl křičet z plna hrdla, že usiluje o oddlužení, stejně tak exekuční orgán vám může doručit papír o přerušení exeřízení z důvodu insolvence povinného.
Tak jsem se v chytré knížce od Anagu - Exekuce srážkami ze mzdy JUDr. Jan Breburda dozvěděla, že mezi zahájením a rozhdnutím o ins. je právní vakuum a srážet by se nemělo (a zároveň píše, že je o tom polemizováno a chudák plátce mzdy se uchyluje k potvrzením od ins. správců)
A dále, že nejdříve vyjde rozhodnutí o povolení o oddlužení a tak do měsíce povolení oddlužení splátkovým kalendářem. Pak prý terpve srážet rovnou na účet IS. Takže možná má zam-ec pravdu... Ještě se zkouším dovolat na krajský soud a naší managerce na zprac. mezd
Toto právní vakuum bylo vyplněno judikátem, který si z hlavy nepamatuji, ale někde ho tu najdete. Právní vakuum bylo způsobeno výkladem k zákazu provedení exekuce od zahájení ins. řízení - rozdíl mezi nařízením a provedením exekuce vám tu ostatně už popsala Kara.
Co bych radila? Křičícímu zaměstnanci bych řekla, ať si to nechá vysvětlit od insolvenčního správce. Každopádně bych srážela a deponovala dál a modlila se, aby ten insolvenční správce, až se probudí, nechtěl i ty peníze, které jste mu měli srážet a nesráželi.
Já mám také program, který je napojený na justici, takže jedním klikem ještě před uzavřením mezd zjistím, zda se v IR neobjevil některý zaměstnanec. Když mi jeho jméno vyjede, podívám se, jestli u něj mám zadanou nějakou exekuci nebo ne atd. (již jsem další postup popisovala).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.