Re: Plat kněze
říká duka.
ale oni jsu placeni podle tabulek, kde se to pohybuje od nějakých 10 000 do 23 710 Kč a k tomu ještě existují hodnostní přídavky pro jednotlivé třídy v rozmezí od 700 do 10 000 Kč, které stanovuje daná církev.
Třetí složkou platu jsou pak odměny za vyšší výkon
až do výše 50 % základního platu 12. platového stupně v platové třídě, do které je zařazen
trochu divné srovnání. "služeb" senátorů využíváme všichni bez rozdílu, neb všech se nás týkají např. zákony. koukněte na pracovní náplň senátorů. tím netvrdím, že si ty peníze zaslouží.
služby kněze využívá jen určitá skupina lidí, ale platíme je všichni.
myslím si např, že tak rozsáhlé osvobození od daní nikdo jiný, než církve nemá. kromě platů mají ještě příjmy z církevních obřadů (pohřby, křty, svatby...), s kasiček, které mnohdy jsou pěkně naplňovány....
Jsou i jiná povolání, jejichž služeb využívá třeba jen malá skupina obyvatel, přesto je platíme všichni. Např. u nás ve škole jsou asistenti pro soc. slabé děti. Jejich služeb využívá jen pár dětí, přesto je také platíme všichni. Kněží nemohou za to, že dosud neproběhla odluka církve od státu. A věřte, že plat řadového kněze se pohybuje někde kolem 12.000 hrubého.
asistenti pro sociálně slabé? to spíš pro zdravotně postižené, ne?
věřící jsou skupina lidí, kteří si víru dobrovolně vybrali. je jich čím dál míň, ale kněží je čím dál víc. viz např. http://www.novinky.cz/domaci/264311-v-cesku-ubyva-vericich-stat-vsak-plati-stale-vice-fararu.html
ty malé skupiny lidí, na které taky všichni přispíváme (soc.slabí, zdravotně postižení, ...) jsou potřební, potřebují pomoc, ale nač platit duchovního, na kterého v některých církvích připadá cca 20 lidí? víte, jaké kromě platů jsou příjmy z různých obřadů? kolik, zejména na vesnicích, bývá v kasičce? jak se s nimi hospodaří, když se ani nedaní?
mnoho kněží také "zadarmo" bydlí. takový benefit má hodně málo "zaměstnanců"
Z vašeho příspěvku je vidět, že o dané záležitosti vůbec nic nevíte.
Já například vím, že peníze z kasiček, křtů atd. nejsou příjmem kněze, ale farnosti, hospodaří s nimi farní rada - zástupci dané farnosti. Ale kdo nechce vědět, ten samozřejmě věří různým fámám o obrovských vedlejších příjmech kněží.
já netvrdím, že peníze z kasiček a obřadů dostane farář, ale že kromě toho, že dostávají od státu peníze na platy duchovních (a počet těch duchovních není ničím omezen, na rozdíl např. od zaměstnanců státu) mají jiné příjmy, které na rozdíl od jiných subjektů církev nezdaňuje
Řeč byla o platu kněze a Vy jste psala, že kromě platu mají ještě příjmy ze křtin, svateb apod. Což nutně vyznělo tak, jako že je to přilepšení k jejich platu, což není pravda. Za ty peníze je udržovaný a opravovaný kostel a např. u nás na faře je dětské centrum, kde se schází děti a mládež z celé vesnice, a to i z rodin, které nechodí do kostela. A to také bylo vybudováno z příspěvků a sponzorských darů (a myslím, že i obecní úřad na to nějaké finance uvolnil) a z vybraných peněz je provozováno (svícení, topení...).
Církev používá nezdaněné peníze? Pere něco špinavého? Daňové úniky? Máte to podloženo důkazy? To by určitě zajímalo finančák a zejména Babiše.
A mně to zajímá taky, pokud máte info, tak dejte k dobru. Jakkoli by se mi chtělo házet špínu na církev, zatím jsem se k relevantním informacím nedostal.
jsou příjmy z různých obřadů? kolik,
>>>>>zejména na vesnicích, bývá v kasičce? jak se s nimi
>>>>>hospodaří, když se ani nedaní?
>>>>>mnoho kněží také "zadarmo" bydlí. takový benefit má
>>>>>hodně málo "zaměstnanců"
>>>>
>>>>Z vašeho příspěvku je vidět, že o dané záležitosti
>>>>vůbec nic nevíte.
>>>>Já například vím, že peníze z kasiček, křtů atd.
>>>>nejsou příjmem kněze, ale farnosti, hospodaří s nimi
>>>>farní
>>>>rada - zástupci dané farnosti. Ale kdo nechce vědět,
>>>>ten samozřejmě věří různým fámám o obrovských
>>>>vedlejších příjmech kněží.
>>>
>>>
>>>já netvrdím, že peníze z kasiček a obřadů dostane
>>>farář, ale že kromě toho, že dostávají od státu
>>>peníze
>>>na
>>>platy duchovních (a počet těch duchovních není ničím
>>>omezen, na rozdíl např. od zaměstnanců státu) mají
>>>jiné
>>>příjmy, které na rozdíl od jiných subjektů církev
>>>nezdaňuje
>>
>>Církev používá nezdaněné peníze? Pere něco špinavého?
>>Daňové úniky? Máte to podloženo důkazy? To by určitě
>>zajímalo finančák a zejména Babiše.
>>
>>A mně to zajímá taky, pokud máte info, tak dejte k
>>dobru. Jakkoli by se mi chtělo házet špínu na církev,
>>zatím jsem se k relevantním informacím nedostal.
>
>ale kdepak, nepere, protože nic nemusí danit. tzv.
>milodary za obřady i výnosy kostelních sbírek jsou
>osvobozené od daně.
Jo takhle to myslíte. No tady se neshodneme. Pokud jsou peníze obyčejných lidí ve sbírkách, jakýchkoliv sbírkách (třeba pro místní sdružení myslivců anebo příspěvek na stavbu místní knihovny...), pak jde o peníze již zdaněné, takže v tom s vámi nemohu souhlasit.
Mě by zajímalo, o co vám jde. Sportovci vybírají vstupné na fotbal - to je tedy dle vaší logiky také nezdaněný příjem. Pokud věnuji peníze, nebo zaplatím opravu sportovní budovy místním sportovcům, pak budete také takhle vyvádět, že mají nezdaněný příjem?????????????
Přesně tak, ať už dám dar sportovcům (u nás fotbal, florbal a různé akce, jako novoroční běh apod.), zvířecímu útulku, nebo v kostele (a já vím, že z toho se u nás financují různé kulturní akce pro děti a mládež, údržby, opravy a provoz) nebo vhodím peníze do kasičky při tříkrálové sbírce (charita), tak je správné, že příjemci tyto dary nedaní. Ostatně - nesouhlasím ani s daněním darů jiným subjektům. Proč by vůbec měly být zdaněné mnou darované peníze komukoli, když já jsem již nemalou daň odvedla a daruji tedy své čisté peníze? Ovšem stát je čím dál nenažranější a my, občané, jsme jako ovce. Necháme si poroučet, nahánět z ohrady do ohrady a holit. A jen daně a daně platit.
To není příjem faráře. Peníze, které přispíváme při mši, pohřbu, svatbě nebo křtinách do kasičky, jdou na údržbu, výzdobu a provoz kostela. Pak se také vyhlašují sbírky pro konkrétní účel - charita nebo nějaká velká oprava apod. Část vybraných peněz se také posílá na biskupství, které je dále přerozděluje. A když je kněz podnikavý a šikovný, organizuje i různé benefiční koncerty a představení a tím získává pro farnost peníze - a ve farnosti je to vidět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.