Re: pracovní úraz - prosba s postupem
>Dobrý den, prosím moc o radu zkušenějších mzdových
>účetních. Mám paní na neschopence z důvodu pracovního
>úrazu. Neschopnost bude trvat cca 3 měsíce. Nevím však
>jak postupovat s náhradou ztráty na výdělku. 1. Zda mám
>vyplněný formulář poslat na kooperativu až po ukončení
>neschopnosti nebo zda musím každý měsíc posílat nový
>formulář.
Pokud jste se dohodli se zaměstnancem, že odškodnění bude jednorázové po ukončení nemoci, zašlete na Kooperativu vyplněný formulář o náhradě škody až po ukončení nemoci. Pokud budete odškodňovat každý měsíc, pak tiskopis musíte posílat na pojišťovnu každý měsíc.
2. zda musí náhradu hradit zaměstnavatel
>nebo zda můžeme nechat náhradu proplatit kooperativu.
Oba způsoby jsou možné. Osobně vám doporučuji nechat odškodnění zaplatit Kooperativou přímo zaměstnanci.
Paní Jasná děkuji moc za Vaše odpovědi. Aby toho nebylo málo, zrovna jsem přišla na to, že paní má pracovní poměr na dobu určitou do 31.10.2014. Tzn. že náhradu budu počítat jen za období nemoci do 31.10.2014 a po ukončení nemoci odešlu na KOOP. Bude tento postup správný?
Ano, postup je správný, pokud se správně na něj vztahuje § 386 ZP.
§ 386
(1) Zaměstnanci, který utrpí pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání v pracovním poměru sjednaném na dobu určitou nebo při výkonu práce na základě dohody o pracovní činnosti uzavřené na dobu určitou, přísluší náhrada za ztrátu na výdělku jen do doby, kdy měl tento pracovněprávní vztah skončit. Po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený by byl i nadále zaměstnán. Ostatní práva vyplývající z odškodnění pracovního úrazu nebo nemoci z povolání tím nejsou dotčena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.