Re: Krácení DPH u nájmů
ad 1.) není nárok na odpočet DPH a pokud oprava, tak jak píšete,
u TZ formou odpisů
ad 2.) obhájíte před FÚ ty třetiny? tzn. že se jedná skutečně o 2/3 a 1/3 nebo je to jen odhad?
Pokud jen "asi třetiny", dát celé plnění do kráceného odpočtu a počítat koef.
Ještě doplním, že se u obou budov jedná o malé částky kolem 5.000,- Kč. Shrnu to, jestli rozumím správně:
1.) U 1. domu - celý výdaj zaúčtuji do daňových výdajů včetně částky za DPH a v přiznání DPH se mi to vůbec neprojeví?
Na příjmové stránce uvádím do přiznání na ř.50 a s nárokem nebo bez nároku? Asi bez nároku.
2.)U 2. domu mám u plátců roční příjem 30+30tis, u neplátců 2+2 tis., takže si myslím, že bych 1/3 s oběma neplátci obhájila. Ale kdybych použila bez rozdělení krácený odpočet na všechno, potom kde uvedu v přiznání k DPH: nárok na odpočet na ř. 40-44 jako krácený odpočet? Plnění bych uvedla asi příjem od plátců na ř.1, příjem od neplátců na ř. 50 s nárokem nebo bez nároku? Asi bez nároku.
2.)
Nejedná se o PDP? + - kód CZ CPA 41-43 kde nemáte nárok na odpočet nebo máte nárok na odpočet v krácené výši
Poměr plátců a neplátců se nedělí podle výše tržeb, ale např. dle m2, m3 (u hal), které na ně z pronajímané plochy připadají.
ad 1.) osvobozený nájem ř.50, ř.51 bez nároku splňujete-li (doplňková činnost)
ad 2.) krácený odpočet ř.40-44 ano + ř.52 odpočet
a na konci roku ř.53 změna odpočtu +-
DPH při pronájmu : Jakmile pronajímám plátců a neplátcům jde o ekonomickou činnost a postup je dle §76.
Pokud v této nemovitosti budu bydlet (užívám k jiným účelům - soukromě, nemám tržby), tak zde nastupuje § 75 a je to o poměru.
§75 opravdu nelze využít při ekonomické činnosti
jinko,
vždyť ano, moje chyba, že jsem to napsala nesrozumitelně.
Měla jsem na mysli:
byt, který pronajímám neplátci = na výstupu plnění osvobozené, tudíž nemám u plnění na vstupu nárok na odpočet DPH žádný
x
pronájem kanceláří plátcům i neplátcům - u plnění na vstupu je krácený odpočet (koef.) §76.
(O odpočtu daně v poměrné výši dle §75 jsem nic nepsala)
Děkuji Vám za Vaše pro někoho jiného srozumitelnější vysvětlení.
Hezký den.
Tak teď jste mě zaskočily, takže pro posouzení, zda budu krátit vstup u DPH nebo jej nemohu uplatnit vůbec není důležité, zda můj nájemník je či není ekonomicky činný, ale zda já jako pronajímatel jsem ekonomicky činný? To je divné ,ne?
My jsme firma s.r.o. a budovy, které vlastníme, z části pronajímáme. Máme v jedné budově byt, kde bydlí náš zaměstnanec. V druhé budově máme 4 různé nájemníky - 2 z nich jsou neplátci a 2 plátci. Když budu mít fakturu na opravu bytu, tak nemůžu uplatnit na vstupu žádné DPH (částka DPH mi vstupuje přímo do nákladů). U domu, kde mám 4 nájemníky jsem měla za to, že tedy (protože zde mám nájemníky plátce i neplátce, kteří vyvíjejí ekonomickou činnost) budu krátit vstupy DPH u případné nákladové faktury. Rozumím tomu špatně?
>>>Děkuji Vám všem za názory a rady - dostala jsem se k
>>>PC až teď.
>>>Jen jsem se ještě chtěla zeptat, zda když jednu
>>>místnost pronajímáme hasičům - zda je to pro
>>>ekonomickou
>>>činnost (spolek hasičů)?.
>>je to jednoduché
>>- pronajímám (je jedno komu) mám činnost
>>- bydlím - nemám činnost
>
>Tak teď jste mě zaskočily, takže pro posouzení, zda
>budu krátit vstup u DPH nebo jej nemohu uplatnit vůbec
>není důležité, zda můj nájemník je či není ekonomicky
>činný, ale zda já jako pronajímatel jsem ekonomicky
>činný? To je divné ,ne?
A co je na tom divného. Samozřejmě, že záleží na Vás - Vy podnikáte.
Pro vztah k DPH je důležité zda máte nájem osvobozený (ze zákona neplátcům), nebo s DPH (pouze českým plátcům)
>My jsme firma s.r.o. a budovy, které vlastníme, z
>části pronajímáme. Máme v jedné budově byt, kde bydlí náš
>zaměstnanec.
(zdarma - §75, pokud za úplatu jde o osvobozený nájem)
V druhé budově máme 4 různé nájemníky - 2
>z nich jsou neplátci a 2 plátci. Když budu mít fakturu
>na opravu bytu, tak nemůžu uplatnit na vstupu žádné
>DPH (částka DPH mi vstupuje přímo do nákladů). U domu,
>kde mám 4 nájemníky jsem měla za to, že tedy (protože
>zde mám nájemníky plátce i neplátce, kteří vyvíjejí
>ekonomickou činnost) budu krátit vstupy DPH u případné
>nákladové faktury. Rozumím tomu špatně?
Plátci, neplátci - , důležité je zda nájem plátcům zatěžujete DPH.
Pokud ano, tak DPH krátíte, pokud ne bez nároku
Opravy, které jsou čistě v prostorách pro osvobozený nájem, jsou bez nároku a naopak čistě v prostorách s "daněným "nájmem je plný nárok na odpočet.
Oprava vchodu (osvobozený i daněný) , DPH krácený koeficient.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.