Re: Ukončení pracovního poměru § 55 (1b)
Nejde o výpověď, ale o okamžité zrušení PP. Napište mu (na doručenku)
okamžité zrušení PP podle §55 1b) ZP s tím, že PP končí převzetím tohoto zrušení. PP skončí buď dnem, kdy převezme nebo 10. prac.dnem, kdy si měl zrušení převzít.
§336 odst.4) ZP
Jestliže si zaměstnanec uloženou písemnost (odstavec 3) nevyzvedne do 10 pracovních dnů, považuje se za doručenou posledním dnem této lhůty; tato nedoručená písemnost se odesílajícímu zaměstnavateli vrátí.
Moc děkuji za odpovědi a za rady.
Dnes odesílám...
Horší část je ta, že má u nás firemní půjčku (na základě smlouvy o zápůjčce) a zbývá mu doplatit 45 000,- Kč, tak jsem zvědavá, jak to z něho budeme vymáhat :-( Můžeme po něm požadovat vrácení celé částky ihned, i když má předepsaný splátkový kalendář (srážky ze mzdy) po 4 000,- Kč?
>>vy v té smlouvě nemáte sjednáno, jak to bude v
>>případě, že ukončí PP ?
>
>Bohužel ne... Pouze předepsaný splátkový kalendář.
>
>Lze to nyní ještě nějak ošetřit?
>
No tak spíše byste vše měli nechat na právníkovi. Tohle není tak jednoduché a dělat to podle návodu z internetu (to není nic proti odpovídajícím,) protože , při vší úctě, když si pletete okamžité zrušení s výpovědí a nemáte správně ošetřenou půjčku, těžko zvládnete tohle. Ať si nepřiděláte ještě více problémů, než máte.
>
>
Ok, děkuji. Zkusím někomu zavolat. Byla to chyba si tu půjčku neošetřit... Člověk musí počítat opravdu se vším. Ten dotyčný zaměstnanec byl bezproblémový, nikdy nic takového neudělal a navíc to byl můj kamarád, tak jsem tu půjčku tolik neřešila... A takhle do dopadlo. Popravdě tohle je moje první okamžité ukončení pracovního poměru, které píši, nikdy jsem nepsala ani výpověď, vždy jsme všechno řešili dohodou (nejsem žádná mzdová účetní, máme malou firmu s pár zaměstnanci). Tak teď aspoň vím, jaký je v tom rozdíl a na co si dát pozor. Děkuji za vysvětlení a ještě jednou za rady.
ZJ
>>>>>
>>>
>>>Ok, děkuji. Zkusím někomu zavolat. Byla to chyba si
>>>tu
>>>půjčku neošetřit... Člověk musí počítat opravdu se
>>>vším. Ten dotyčný zaměstnanec byl bezproblémový,
>>>nikdy
>>>nic takového neudělal a navíc to byl můj kamarád, tak
>>>jsem tu půjčku tolik neřešila... A takhle do dopadlo.
>>>Popravdě tohle je moje první okamžité ukončení
>>>pracovního poměru, které píši, nikdy jsem nepsala ani
>>>výpověď,
>>>vždy jsme všechno řešili dohodou (nejsem žádná mzdová
>>>účetní, máme malou firmu s pár zaměstnanci). Tak teď
>>>aspoň vím, jaký je v tom rozdíl a na co si dát pozor.
>>>Děkuji za vysvětlení a ještě jednou za rady.
>>>
>>>ZJ
>>
>>
>>Tak jsem teď přijela od právníka, ještě se to dalo
>>"zachránit"... Díky za radu!
můžete blíže popsat, jak to tedy půjde zachránit?Zajímalo by mne to.
>
>Tak to jsem moc ráda a díky, že jste sem dala tuhle
>informaci. Hezký den a co nejméně takových zaměstnanců.
>>>Tak jsem teď přijela od právníka, ještě se to dalo
>>>"zachránit"... Díky za radu!
>můžete blíže popsat, jak to tedy půjde
>zachránit?Zajímalo by mne to.
Situace je taková, že firma s.r.o. zaměstnanci půjčila peníze na základě smlouvy o zápůjčce (kde nebylo ošetřeno, jak bude placení probíhat, pokud bude se zaměstnancem ukončen pracovní poměr) a každý měsíc mu byla část strhávána dle splátkového kalendáře ze mzdy. Nyní zaměstnanec firmě s.r.o. dluží 45 000,- Kč. Bylo mi řečeno, že nejlepší volbou by v tuto chvíli byla směnka, ale s.r.o. směnky vystavovat nesmí. Takže se směnka napsala na jednoho ze společníků firmy (na osobu) v celkové dlužné částce. Teď už jen potřebujeme jeho podpis na směnce... Před půl hodinou se mi zaměstnanec ozval, že se zítra staví. A jestli přijde, tak už na něho máme nějaké páky, jak ho donutit, aby to podepsal, jestli by se bránil (vše v mezích zákona :-). Prý je mnohem větší šance ty peníze z něho dostat na základě té směnky, než smlouvy o zápůjčce. Samozřejmě, jestli nepřijde, tak je to v pr.... :-( A taky, jestli lítá v nějakém finančním průšvihu, tak kde nic není, tam ani čert nebere... Takže jsem moc zvědavá, jak to celé dopadne.
ZJ
>
>Situace je taková, že firma s.r.o. zaměstnanci půjčila
>peníze na základě smlouvy o zápůjčce (kde nebylo
>ošetřeno, jak bude placení probíhat, pokud bude se
>zaměstnancem ukončen pracovní poměr) a každý měsíc mu byla
>část strhávána dle splátkového kalendáře ze mzdy. Nyní
>zaměstnanec firmě s.r.o. dluží 45 000,- Kč. Bylo mi
>řečeno, že nejlepší volbou by v tuto chvíli byla směnka,
>ale s.r.o. směnky vystavovat nesmí. Takže se směnka
>napsala na jednoho ze společníků firmy (na osobu) v
>celkové dlužné částce. Teď už jen potřebujeme jeho podpis
>na směnce...
to je dobré řešení, akorát to má ten jeden háček, zda to podepíše.
Před půl hodinou se mi zaměstnanec ozval,
>že se zítra staví. A jestli přijde, tak už na něho
>máme nějaké páky, jak ho donutit, aby to podepsal, jestli
>by se bránil (vše v mezích zákona :-). Prý je mnohem
>větší šance ty peníze z něho dostat na základě té
>směnky, než smlouvy o zápůjčce. Samozřejmě, jestli
>nepřijde, tak je to v pr.... :-( A taky, jestli lítá v nějakém
>finančním průšvihu, tak kde nic není, tam ani čert
>nebere... Takže jsem moc zvědavá, jak to celé dopadne.
>
to my taky, pokud to bude reálné, zmiňte se, jak to dopadlo.
>ZJ
Zaměstnanec samozřejmě nepřišel, takže už jsme viděli ten nejhorší scénář, že už neuvidíme ani korunu. Tak jsem začali jednat na vlastní pěst. Bydlí v bytovce, tak jsme si tam domluvili s jednou paní, která tam bydlí, že nám dá echo, až bude doma. Dnes nám volala, tak jsme tam hnali se směnkou a paragrafem v ruce. Stáli jsme u jeho dveří a neměl kam utéct, 20 minut dělal, že není doma a když jsme začali vyhrožovat, že zavoláme policajty, tak otevřel. Máme směnku i podepsané okamžité ukončení pracovního poměru. Takže za nás spokojenost. Dnes ráno jsme mu ještě z dobré vůle psala, že jestli se do konce směny ukáže a přistoupí na naše podmínky (směnku), tak že ukončíme PP dohodou a na základě té směnky se zruší ta půjčka, tím pádem na zápočtovém listu nebude mít žádný dluh. Upozornila jsem ho, že nedostane podporu v nezaměstnanosti. Neozval se, má co chtěl...
Jestli má § 55 tak snad ne?
Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem; to platí i v případě skončení jiného pracovního vztahu z obdobného důvodu,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.